چرا هیچ محصولی حریف آیفون نمیشود
ساحره چمنی - فناوران - تاکنون دقت کردهاید که هنگام خرید گوشی، انتخاب مدل، رنگ، صفحه نمایش، دوربین یا سرعت همه گوشیهای دنیا با آیفون اپل سنجیده میشوند.
حتما همه کسانی که اخبار و اطلاعات مرتبط با فناوریهای روز دنیا را پیگیری میکنند، میدانند که اپل سال 2007 نخستین گوشی خود را وارد بازار کرد.
تا آن زمان کمتر کسی چیزی درباره گوشیهای هوشمند میدانست و فناوری لمسی را این شرکت بزرگ به فضای گوشیهای هوشمند آورد. اپل با یک گوشی قدم به بازار موبایل گذاشت و توانست بیشترین سهم بازار گوشیهای هوشمند را به خود اختصاص دهد و هنوز هیچ شرکتی نتوانسته به موفقیت این غول آمریکایی دست پیدا کند. اما راز این ماجرا در کجاست؟ اپل چگونه با یک گوشی توانسته سالها سهم بزرگی از بازار را در اختیار داشته باشد؟ چرا هنوز هم این تک محصول همچنان در برابر صدها مدل گوشی ایستاده است؟
یکی در برابر همه
اپل با یک گوشی وارد عرصه موبایل شد و از سال 2007 تا امسال که برای نخستین بار دو نسخه از گوشیهای هوشمندش رو کرد، سالی یک مدل گوشی تولید میکند و با همین یک مدل همیشه عنوان برتر را در اختیار دارد. این در حالی است که شرکتهای بزرگ گوشی ساز دنیا معمولا سالانه بیش از 30 یا 40 مدل گوشی تولید میکنند، اما میزان فروش اپل در بسیاری از کشورها از همه برندهای مطرح دنیا بالاتر است و از سوی دیگر گوشی آیفون معیاری برای سنجیدن گوشیهای دیگر میشود.
قیمت
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران قیمت بالای این گوشی را راز موفقیت آن میدانند، اما گاهی سامسونگ یا برندهای دیگر گوشیهایی راهی بازار میکند که قیمتی بالاتر از آیفون دارند، اما باز هم نمیتواند جایگاه برتر را به خود اختصاص دهند. پس شاید بتوان قیمت را یکی از عوامل برتری آیفون نسبت به سایر گوشیهای دنیا دانست، اما واقعا این تنها دلیل نیست.
خبرسازی
شاید تاکنون به این قضیه توجه نکرده باشید، اما اپل هیچگاه محصولاتش را تبلیغ نمیکند. این غول آمریکایی برخلاف سایر تولیدکنندگان موبایل هیچ گونه تبلیغات تلویزیونی ندارد و بیلبوردی در هیچ جای دنیا به تبلیغات محصولات اپل اختصاص داده نشده. اپل معمولا با خبرسازی و شایعپراکنی محصولاتش را معرفی میکند. شرکت آمریکایی اپل پیش از عرضه محصولاتش شایع پراکنی میکند، البته این شایع پراکنی مستقیما از سوی اپل نیست، بلکه سایتهای مختلف خبری شروع به شایعپراکنیهایی درباره محصول آینده اپل میکنند که مثلا این گوشی صفحه نمایش فلان یا پردازنده و دوربین خاصی دارد. از زمان عرضه یک محصول در یک سال تا سال بعد که گوشی بعدی اپل به بازار عرضه شود، بارها اخباری مبنی بر "طراحی مفهومی یا اطلاعاتی درباره آیفون لو رفت" در نقاط مختلف جهان منتشر میشود. حتی بارها اخباری شنیده میشود که بر اساس آن مثلا یک مرد چینی برای خرید گوشی آیفون، کلیهاش را فروخت یا مثلا در اروپا یک کودک فلج به آیفون یا آیپد اپل واکنش نشان داد. تاثیری که این اخبار روی کاربران میگذارد، هیچگاه با تبلیغات مستقیم قابل قیاس نیست.
کمپینهای موفق
معمولا برای عرضه محصولات جدید اپل هر سال صفهای طولانی تشکیل میشود. مثلا مردم از چند روز پیش از عرضه گوشی آیفون کنار خیابانها و داخل پیادهروها چادر میزنند و حاضرند چند صد دلار هزینه کنند تا جای نفر جلویی را بخرند و جزء اولین کسانی باشند که گوشی آیفون میخرند.
گاهی در میان این صفهای طولانی که در کشورهای مختلف تشکیل میشود افرادی با شعارهایی در دست ایستادهاند که مثلا حاضر هستند چیزهای مهمی را در قبال دریاف آیفون از دست بدهند.
و جالبتر آنکه تصاویر و اخبار رایگان گستردهای از این موضوع در رسانههای مختلف دنیا مخابره میشود. البته اینکه اپل طرفداران پر و پا قرصی در سراسر دنیا دارد شکی نیست، اما آیا میتوان این حرکات را از سوی مردم خودجوش دانست. مطمئنا اپل با سیاستی که اعمال میکند، کمپینهای تبلیغاتی وسیعی هر سال راهاندازی میکند که مردم را تحریک به چنین کارهایی میکند و یکی از مهمترین دلایل موفقیت اپل را میتوان راهاندازی کمپینهای تبلیغاتی از این دست دانست.
طراحی
با وجود همه گوشیهایی که در سایزها و طرحهای مختلف از برندهای گوناگون در بازار وجود دارد و از سوی دیگر از یک گوشی نسخههای بزرگ و کوچک و سایز متوسط آن را با طرحهای گوناگون تولید میکنند، اما آیفون از زمان عرضه در سال 2007 تاکنون که ششمین نسخه از آن راهی بازار شده، فقط یک طرح مشخص داشته و تقریبا طراحی آن دست نخورده باقی مانده است. البته غیر از نسخه 4 آن که طراحی کمی تغییر کرد و با عنوان باریکترین گوشی دنیا معرفی شد، هر سال غیر از نیم اینچی که در نسخه 5 آن به سایز صفحه نمایش اضافه شد، تغییر خاص دیگری نداشته است. با این حال به یکی از دلایل موفقیت اپل را میتوان طراحی و سایز گوشی آیفون دانست.
تنوع مخاطب
سایز و طراحی گوشی آیفون آنقدر استاندارد است که نمیتوان روی آن نام زنانه و مردانه گذاشت و تقریبا همه مردم دنیا از فقیرترین کسانی که در قاره آفریقا زندگی میکنند تا رییس جمهور آمریکا سایز و طراحی آن را میپسندند.
بنابراین طرحی که اپل برای گوشی خود انتخاب کرده نه کهنه میشود و نه میتوان از آن اشکال گرفت، زیرا در همه این سالها موفق بوده و توانسته سهم زیادی از بازار را به خود اختصاص دهد.
رنگ و جنس
اپل هر سال گوشی آیفون را در دو رنگ سفید و مشکی عرضه میکند و هیچ گاه پیش نیامد که کسی درباره تنوع کم رنگی این گوشی اعتراضی کند. چرا که رنگهایی که اپل برای گوشیهایش برگزیده استاندارد است و به جنس خاصی تعلق ندارد و مردم بر اساس سلیقه آن را انتخاب میکنند.
از سوی دیگر ابزار و موادی که اپل در ساخت گوشیهایش به کار میبرد از جنسی مرغوب بوده و هرگز اتفاق نیفتاده که کسی درباره جنس بدنه یا صفحه نمایش آن اعتراض کند زیرا هم مقاوم است و هم ظرافت را به همراه دارد.
بر این اساس انتظار نمیرود که اپل در نسخههای بعدی گوشی آیفون هم تغییرات ساختاری زیادی اعمال کند، اگرچه تغییرات عمده اپل در بخش نرمافزاری خواهد بود و همواره در این زمینه هم از سایر رقبا جلوتر است.
این موارد بخشهایی از رازهای موفقیت و یکهتازی اپل در میان انبوهی از گوشیهای متنوع و موجود در دنیا تلقی میشود.
- ۹۲/۱۰/۱۴