6 تحول بزرگ در حوزه فناوری اطلاعات
کارشناسان برای تغییرات عمدهای که قرار است در سال جدید میلادی در حوزه فناوری به وقوع بپیوندد، 6 پیشبینی بزرگ در حوزه ابزارها و خدمات سازمانی انجام دادهاند.
به گزارش فارس، سال 2009 برای صنعت فناوری اطلاعات به گونهای گذشت که بحران اقتصادی بر تمام روزهای آن سایه افکنده بود و باعث شد علاوه بر کاهش انگیزه مردم برای خرید محصولات و خدمات این صنعت، سرمایهگذاران نیز تمایل کمتری برای حضور در این عرصه داشته باشند.
اما با تمام این تحولات، هماکنون سال 2010 آغاز شده است و کارشناسان روزهای متفاوتی را نسبت برای این سال پیشبینی میکنند و امیدهای بیشتری برای رونق فناوری در سال جدید میلادی دارند.
اگر چه صنعت فناوری ارتباطات و اطلاعات در وسعت جهانی هرسال دستخوش تغییرات فراوان میشود و تفاوتهای فراوانی را نسبت به سال قبل پیشرو دارد، اما باید توجه داشت که برای سال 2010 میلادی بیشتر این تغییرات نگاهی مثبت داشته و میتواند اتفاقات خوبی را رقم بزند. کارشناسان برای این تغییرات که قرار است در سال جدید میلادی به وقوع بپیوندد، پیشبینیهایی انجام دادهاند که مهمترین آنها را در زیر مرور میکنیم. این پیشبینیها مربوط به تحولات صنعت فناوری در حوزه سازمانی است.
** سیستمهای مجازیسازی
سیستمهای مجازیسازی که این روزها بسیار مورد توجه سازمانها و شرکتهای بزرگ قرار گرفتهاند و نسل جدید خدمات را در اختیار کاربران میگذارند، میتوانند مجموعهای از امکانات سرورهای بزرگ، پایگاههای داده، شبکههای رایانهای را به صورت یکپارچه و مجازی در اختیار سازمانها بگذارند و امکان استفاده از آنها را برای کاربران فراهم کنند.
کارشناسان معتقدند در سال 2010 میلادی این سیستم گستردهتر از سال گذشته عرضه شده و خدمات آن فراگیرتر خواهد شد.
مهمترین مزیتی که این سیستم برای هر سازمان دارد، این است که کلیه جریان رایانهای آن را مجازیسازی میکند. تا پنج سال قبل حتی مدیران فناوری در بسیاری از سازمانها اطلاعی از مجازیسازی سیستمهای رایانهای داخلی نداشتند و هماکنون، بیشتر این افراد به این نتیجه رسیدهاند که مجازیسازی مهمترین عامل در کاهش هزینههای سازمانی در بخش فناوری است و میتواند سطح کمی و کیفی خدمات ارایه شده به کارمندان را به حداکثر برساند.
تمرکز بر سیستمهای مجازیسازی و انطباق زیرساختها با سیستمهای عقلانی مجازی نخستین موجی است که میتواند این جریان را بسط دهد. موج دوم این جریان که در سال 2010 تمرکز فراوانی بر آن خواهد شد، فراگیر شدن سیستمهای مجازیسازی در پایگاههای داده است که احتمال میرود این جریان در سالهای آتی نیز ادامه یابد.
البته باید توجه داشت که بهجز پایگاههای داده، بسیاری دیگر از مراکز به این موج خواهند پیوست. در بررسی که مدتی قبل انجام شد، بسیاری از مدیران اطلاعاتی سازمانها اعلام کردند که قصد تطابق سیستمهای داخلی سازمانی با فناوریهای مجازیسازی را دارند. عرضه سیستمعامل ویندوز 7 و گسترش آن در سازمانها و ادارات از مهمترین عواملی است که میتواند گسترش سیستمهای مجازیسازی در سال 2010 را باعث شود.
** خدمات و فناوریهای مبتنی بر اینترنت (Cloud Computing)
نسل جدید فناوریهای مبتنی بر اینترنت که بخشی از آن با نام "نرمافزارهای بهعنوان خدمات "(Software as-a-Service) نیز شناخته میشوند، سطح گستردهای از فناوری از نرمافزار گرفته تا پلتفورم، سیستمهای ذخیرهسازی اطلاعات را تحت پوشش خود قرار دادهاند. فناوریها و خدمات مبتنی بر اینترنت از اتفاقات معمول صنعت ICT نیستند که بتواند انتظار گسترش همهجانبه آن در سال 2010 را داشت، اما این استاندارد جدید طیف گستردهای از قابلیتها را شامل میشود که میتواند توجه هر سازمان یا شرکتی را به خود جلب کند.
به گزارش فارس، جریان گسترش خدمات مبتنی بر اینترنت را دقیقا میتوان مشابه موج توسعه خدمات مجازیسازی دانست که تا پنج سال قبل هیچ کس از آن اطلاع نداشت. هماکنون نخستین روزهایی است که خدمات مبتنی بر اینترنت ارایه شده و بر این اساس، باید منتظر بود تا ظرف سالهای آتی این خدمات به صورت گستردهتر مورد استفاده قرار گیرند.
این روزها "نرمافزارهای بهعنوان خدمات " به صورت گسترده استفاده میشوند و از نمونههای مناسبی از آن که توسط عموم کاربران مورد استفاده قرار میگیرد میتوان به Salesforce.com، Google Apps و Zoho اشاره کرد. زیرساخت و "پلتفورمهای بهعنوان خدمات " در برنامههای مبتنی بر اینترنت کمتر مورد استقبال عمومی قرار گرفتهاند.
اما در چند سال آینده این جریان نیز با محبوبیت بیشتری همراه خواهد بود.
واژه ابر(Cloud) که در این عبارت به کار رفته، مربوط به زیرساختهای فناوری میشود و اشارهای به پایگاههای داده و راهاندازی آنها ندارد. این رهیافت میتواند سازمانها را نیز تحت پوشش قرار دهد و در مرحله نخست، کلیه زیرساختهای فناوری آنها را دربرگیرد. هماکنون شرکتهای گستردهای از جمله Amazon Web Services، GoGrid، گوگل، Rackspace و Terremark-Microsoft خدمات خود را در این زمینه ارایه کردهاند و به تازگی شرکتهایی مانند IBM و HP نیز به جمع آنها پیوستهاند.
در حالی که سیستمهای مجازیسازی دسترسی کاربران به منابع رایانهای را افزایش میدهند و استفاده از آنها را آسان میکنند، خدمات مبتنی بر اینترنت بر آسانسازی این فناوریها با تمرکز بر منابع مراکز دیگر قابلیتهای "برنامههای بهعنوان خدمات " تاکید دارند. از این بستر میتواند مزایایی از جمله یکپارچهسازی خدمات، ارایه خدمات مبتنی بر شبکههای رایانهای، تمرکزگرایی خدمات و گسترش دسترسی به برنامههای اینترنتی را توقع داشت.
** پردازندههای جدید
شرکت اینتل که بزرگترین تولیدکننده تراشههای رایانهای در دنیا محسوب میشود، هفته گذشته بزرگترین تحول در حوزه تراشهها را رقم زد. در حالی که پیش از این تمام تراشههای رایانهای مبتنی بر فناوری 45 نانومتری تولید میشوند، اینتل نخستین تراشههای مبتنی بر فناوری 32 نانومتری را هفته گذشته به نمایش گذاشت.
به گزارش فارس، در سال 2009 میلادی سری تراشههای Nehalem برای نخستین بار وارد بازار شد و توانست علاوه بر رایانههای شخصی، تحولات فراوانی را در سرورها به وجود آورد. در این سال سری جدیدتر این پردازندههای رایانهای با نام Nehalem-EX و با 8 هسته پردازشگر ارایه شد تا یکی دیگر از تحولات بزرگ در این زمینه رقم بخورد.
اما شرکت اینتل هماکنون ادعا میکند که موفق به بزرگترین تحول در این زمینه شده و نسل جدید پردازندههای رایانهای را با کیفیت و قابلیتهای متفاوت ارایه کرده است. اینتل در آخرین اقدام خود سری جدید پردازندههای دو و چهار هستهای برای رایانههای رومیزی موسوم به Clarkdale و سری جدید پردازندههای دو هستهای مخصوص لپتاپها را با نام Arrandale معرفی کرد.
کلیه این پردازندههای جدید مبتنی بر فناوری 32 نانومتری ساخته شدهاند و اینتل در این اقدام 27 تراشه مختلف به همراه 7 مجموعه تراشه مجزا را از سری محصولات یاد شده معرفی کرده است. این نخستین باری است که اینتل مجموعه تراشه حاوی پردازنده گرافیکی و پردازنده مرکزی رایانهای را روی پلتفورم واحد معرفی میکند.
این پردازندههای جدید باعث میشوند مادربوردها کوچکتر شوند، انرژی کمتری در رایانه مصرف شود و تراشههای داخلی آسانتر خنک شوند. بر اساس اخبار منتشر شده، قرار است این تراشههای جدید تا پایان ماه ژانویه به دست کاربران برسند.
استفاده از این تراشهها برای سیستمهای خانگی قابلیت بهینهسازی سیستمهای بازپخش تصویری HD، پشتیبانی از دیسکهای تصویری باکیفیت Blu-ray و پشتیبانی همزمان از دو مانیتور از طریق ورودی HDMI یا DisplayPort را برای کاربران فراهم میکند.
سری پردازندههای Arrandale به گونهای طراحی شدهاند که بهسادگی میتوانند سیستم فعالیت رایانهای را بین پردازنده گرافیکی داخلی و خارجی تغییر دهند. اگرچه هر دو مدل Arrandale و Clarkdale نسبت به پردازندههای قبلی اینتل انرژی کمتری مصرف میکنند، اما ترکیب پردازندههای پرسرعت رایانهای با پردازنده گرافیکی خارجی با مصرف انرژی کم میتواند بهترین گزینه برای علاقمندان به بازیهای رایانهای محسوب شود و عمر باتری لپتاپها را افزایش دهد.
علاوه بر این، شرکت اینتل در حال بهروزرسانی سری پردازندههای Itanium خود است و پیشبینی میکند که این پردازندهها را نیز در آینده نزدیک وارد بازار کند. در این میان، شرکت IBM نیز نسل جدید پردازندههای خود برای سرورها را با نام POWER7 تکمیل کرده و توضیح داده است که آن را تا پایان سال جاری میلادی روانه بازار میکند.
** سیستمهای جدید
روی کار آمدن نسل جدید پردازندههای رایانه، ایجاد سیستمهای جدید رایانهای را به دنبال دارد. شرکتهای دل، HP، IBM، Sun هماکنون بازار سرورهای x86 را احاطه کردهاند و تلاش میکنند نسل جدید محصولات خود را مبتنی بر پردازندههای Nehalem-EX و سیستمهای مجازیسازی تولید کنند. شرکت HP بهتازگی موفق به تولید سروری مبتنی بر پردازنده Itanium شده است و IBM نیز میکوشد پردازندههای POWER7، System z و z11 را در اختیار کاربران بگذارد.
سازمانها و ادارات برای استفاده از نسل جدید سرورها بر بهکارگیری تعداد بیشتر هستههای پردازشگر، سیستمهای مجازیسازی جدید تاکید دارند. کارشناسان پیشبینی کردهاند در سال 2010، سازمانها به صورت گستردهتر به سیستمهای جدید روی بیاورند و با بهروزرسانی زیرساختهای فناوری خود، خدمات گستردهتری را مورد استفاده قرار دهند. این پیشبینی مربوط به تمام شرکتها در صنایع مختلف میشود.
** شرکتهای جدید
شرکتهای فناوری بهسرعت در حال ادغام شدن و یکپارچه کردن فعالیتهای خود هستند. این روزها صنعت فناوری ارتباطات و اطلاعات با سیل عظیم شرکتهای مواجه است که در حال واگذاری به شرکتهای بزرگتر هستند و یا به صورت مشترک فعالیتهای خود را دنبال میکنند.
در حالی که تا چند سال قبل هر یک از شرکتهای فعال در حوزه فناوری یک محصول یا سرویس را ارایه میدادند، جریان ادغام شرکتها باعث شده است تا این مراکز امروزه به صورت چندجانبه خدمات و محصولات متفاوتی را در اختیار مشتریان خود بگذارند. به عنوان مثال، شرکت سیسکو نهتنها ارایه خدمات شبکهای میپردازد، بلکه فروش سرور و ابزارهای همکاری سازمانی را نیز آغاز کرده است.
به گزارش فارس، اوراکل که از بزرگترین تولیدکنندگان سرور و سیستمهای ذخیرهسازی اطلاعات محسوب میشود، هماکنون به ارایه ابزارها و خدمات واسطهای سازمانی نیز میپردازد. شرکت EMC نیز که به صورت تخصصی در زمینه سیستمهای مدیریت و امنیت سازمان مشغول بود، هماکنون در حوزه سیستمهای ذخیرهسازی اطلاعات و مدیریت منابع اطلاعاتی سازمانی نیز فعالیت میکند.
دو شرکت IBM و HP تقریبا همهکاره هستند و در تمام زمینههای رایانهای قدم برمیدارند. این دو شرکت در سالهای قبل تعداد فراوانی از شرکتهای کوچکتر را در زمینههای مختلف خریداری کردهاند و هماکنون خدمات خود را به صورت گسترده در زمینههای متفاوت ارایه میکنند. شرکت دل نیز این روزها به خدمات مربوط به کاربران خانگی و سرویسهای داخل خانه روی آورده است.
مایکروسافت هم که بزرگترین تولیدکننده نرمافزار در جهان محسوب میشود، در حوزه سختافزار، خدمات مبتنی بر اینترنت نیز فعالیت میکند، شرکتهای آمازون و گوگل فعالیت خود را به عنوان مراکز عرضه کننده خدمات IT آغاز کردهاند و VMware وارد عرصه پلتفورمها و سیستمهای مدیریتی شده است.
** ابزارهای جدید
تا چند سال قبل نسل جدید خدمات و ابزارها به صورت آنلاین عرضه میشد. نرمافزارهای ERP و CRM که گستردهترین ابزارهای سازمانی محسوب میشدند، از بهترین نمونهها در این زمینه محسوب میشوند. در حالی که نسل اول این نرمافزارها مبتنی بر رایانه ساخته شده بود، نسخه بهروزشده آنها اینترنتی بود که امکان استفاده آنلاین کاربران از این خدمات را فراهم میکرد. شبکههای اجتماعی، خدمات اینترنتی موبایلی و دسترسی به خدمات اینترنتی در حالت آفلاین از دیگر مثالها در این زمینه هستند.
شبکههای اجتماعی این روزها به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرند و در ادارات و سازمانها نیز از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. نسل جدید سیستمهای عامل موبایلی از جمله بلکبری، پالم، اندروید، ویندوزموبایل نیز به صورت گسترده مبتنی بر اینترنت ساخته شدهاند و خدمات فراوانی را در این زمینه در اختیار کاربران میگذارند.
از دیگر ابزارها و خدمات جدید که این روزها وارد بازار شده است، میتوان به RFID، سیستمهای مراقبتی و امنیتی دیجیتالی، شبکههای گسترده و حسگرهای هوشمند اشاره کرد. این فناوریها موجب شدهاند تا سازمانها با فرصتهای جدید روبرو شوند و چرخه تولید، توزیع و خدمات در شرکتهای بزرگ تغییر کند.
- ۸۸/۱۰/۲۳