آمارهای که بیاعتمادی ایجاد میکند
م.ر.بهنام رئوف - در سه هفته پیش، چند آمار متفاوت از تعداد گوشیهای هوشمند فعال در اختیار کاربران موبایل ایرانی منتشر شده است. مجموع آمارهای ارایه شده از سوی سه اپراتور تلفن همراه میگوید 36 میلیون گوشی هوشمند در دستان ایرانیهاست. از طرف دیگر معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در دیداری با سرمایهگذارانی از آمریکا این آمار را 40 میلیون گوشی ذکر کرده است. این آمار که علیالقاعده به بهانه ترغیب آنها به سرمایهگذاری در بازار فناوری اطلاعات کشور مطرح شده است اکنون توسط فعالان بازار تلفن همراه زیر سوال است.
نخست آنکه از سوی برخی منابع مطلع در اپراتورهای ایرانی، آمارهای ارایه شده با احتساب گوشیهای سیمبین ارایه شده و نه صرفا گوشیهای دارای سیستم عاملهای مرسوم و قالب بازار جهانی.
دوم آنکه بر اساس بسیاری از آمارهای ارایه شده هم اکنون از 85 میلیون سیمکارت عرضه شده در کشور نزدیک به 70 میلیون آن در شبکههای مخابراتی فعال است.
سوم آنکه شرکتهای فعال در بازار ایران معتقدند هنوز راه بسیار زیادی تا اشباع بازار از گوشیهای هوشمند باقی مانده است. آنها میگویند با احتساب عرضه گوشیهای قاچاق در خوشبینانهترین حالت فقط یک سوم سیمکارتهای فعال ایران در گوشیهای هوشمند قرار گرفته و در نتیجه آمار 40 میلیون گوشی هوشمند نمیتواند صحیح باشد.
به یاد داشته باشیم که حال زار این روزهای اپراتور سوم و عقب ماندگی چند ساله کشور در بحث توسعه پهنای باند، جدا از مسایل سیاسی به دلیل آمارهای غیرواقعی و فریبندهای بود که در زمان مناقصه این اپراتور منتشر شده بود. آمارهایی که چند ماه پس از فعالیت رسمی اولین برنده مناقصه اپراتور سوم توسط کارشناسان شرکت مخابراتی اتصالات در بازار ایران نقض و باعث فرار آنها از یک سرمایهگذاری ناموفق شد.
جذب سرمایهگذاران خارجی آنهم با ارایه آمار و ارقام غیر دقیق شاید در یک دوره زمانی باعث جلت توجه سرمایهگذارانی شود، اما به طور قطع در دراز مدت و با بدست نیامدن سود مورد نظر سرمایهگذاران نه تنها تاثیری در توسعه فاوای کشور ندارد بلکه جلب نظر و اعتماد مجدد سرمایهگذاران را زمانبر و مشکلساز خواهد کرد. دنیای شفاف و پر از تغییرات فناوری اطلاعات و ارتباطات آمارهای صحیح و شفاف میخواهد. (منبع:فناوران)
- ۹۴/۰۲/۰۶