ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

آیا رویکرد دولت به حوزه ICT تغییر کرد؟

| چهارشنبه, ۱۲ شهریور ۱۳۹۳، ۱۰:۳۳ ق.ظ | ۰ نظر

"این که در هر دقیقه یک میلیون و 800 هزار لایک در فیس‌بوک شاهدیم یا در گوگل در هر دقیقه 2 میلیون نفر از این سرویس استفاده می‌کنند یا 70 ساعت فیلم در یک دقیقه وارد یوتیوب می‌شود و در همان زمان یک میلیون و 300 هزار نفر این فیلم را می‌بینند یا دانلود می‌کنند به معنای یک تحول بزرگ در دنیای امروز است."

شاید در نگاه نخست تصور شود این جملات را یک کارشناس شبکه‌های اجتماعی ارایه کرده است. اما این بخشی از اظهارات دکتر روحانی در جشنواره فاوای وزارات ارتباطات بود.

برای نخستین بار بود که رییس جمهور به عنوان رییس قوه پیشران کشور تا این حد با جزییات و اشراف به حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و مسایل مبتلابه آن، این چنین سخن می‌گفت.
** عدم توسعه بدون اتکا به ICT

رییس جمهوری اما به ذکر آماری جوان‌پسند در آن جلسه اکتفا نکرد. وی این را هم گفت که " توسعه و اقتصاد مقاومتی بدون فناوری‌های نوین و در راس آن IT و ICT امکان‌پذیر نیست."

این اظهارات که با تعجب از سوی کارشناسان و روزنامه‌نگاران حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات پیگیری می‌شد اما موجی از امید را در برخی فعالان این عرصه زنده کرد که عالی‌ترین مقام اجرایی کشور در اظهاراتی بی‌سابقه تا این حد ICT و کاربردهای آن را می‌شناسد.

به این ترتیب همهمه زیادی در حوزه ارتباطات ایجاد شد که به هر حال یک رییس جمهوری ICT را محور توسعه و اقتصاد مقاومتی می‌داند.

دکتر روحانی اما تعهدات زیادی هم در آن جلسه از وزارت ارتباطات مطالبه کرد. وی گفت: بنده به عنوان رئیس جمهور از شرایط پهنای باند راضی نیستم گفت: قرار ما با این وزارتخانه این است هر چه سریعتر به نسل 3 و 4 برسیم. پهنای باند نه تنها برای منازل حتی برای موبایل‌هایی که در اختیار مردم و کاربران است و این کار با حضور همه شرکت‌های خصوصی باید انجام شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه این فناوری در زمینه سلامت هم باید به کمک بیاید، افزود: اگر بخواهیم دارو در کشور درست مصرف شود تمام نسخه‌ها باید در شبکه جامع اطلاعاتی بیاید اگر می‌خواهیم کارتی وجود داشته باشد که تمام شناسنامه بهداشتی و درمانی را نشان دهد همه این‌ها به این فناوری نیازمند است.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه در بخش تجارت آموزش و پرورش و همه زمینه‌ها به این فناوری نیاز است گفت: در واقع این فناوری، فناوری مادر است.
** 30 هزار شغل مبتنی بر ICT

رییس جمهوری در سخنرانی 28 اردیبهشت خود به اظهارات وزیر ارتباطات مبنی بر ایجاد 30هزار شغل در سال 93 در فناوری ارتباطات، نیز پرداخت و گفت: بنده گفتم انتظارم 100 هزار شغل جدید در فناوری ارتباطات بود حال وی امسال قول 30 هزار نفر و سال آینده به بعد قول 100 هزار نفر را دادند؛ اتقافا این فناوری می‌تواند زنان و دختران جوان کشور را در خانه فعال کند.

به عبارت دیگر وعده ایجاد 30 تا 100 هزار شغل نیز داده شد. وعده‌ای که بعد از آن نیز کم و بیش از زبان وزیر ارتباطات و معاونانش مطرح شد و حالا که تقریبا نیمی از سال گذشته باید دید چه مقدار از این وعده محقق شده و تا پایان سال نیز سرانجام چه می‌شود.
** اعطای بودجه 2100 میلیارد تومانی

اما این فقط اظهارات رییس جمهوری نبود که فعالان حوزه ICT را مشتاق و امیدوار به تحرک بیشتر در این صنعت کرده بود.

وزارت ارتباطات که در دولت قبل تا آستانه تجزیه و انحلال نیز پیش رفته بود در دولت یازدهم مورد تکریم و توجه ویژه‌ای قرار گرفته بود. این توجه ویژه آثار اولیه خود را در بستن بودجه این وزارتخانه نشان داد.

وزارت ارتباطات در حالیکه سال 92 رقمی معادل 700 میلیاردتومان بودجه داشت در جهشی بی‌سابقه به 2500 میلیارد تومان افزایش یافت. هرچند که مجلس در نهایت این رقم را به 2100 میلیارد تومان تقلیل داد اما به هر حال بودجه این وزارتخانه سه برابر شده بود که در نوع خود اتفاق بزرگی نیز محسوب می‌شد.

کارشناسان وقتی این مسایل را کنار هم می‌گذاشتند دورنمایی خوبی را برای حوزه ICT متصور بودند. به هر حال حالا رییس جمهوری تمام قد از توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان فناوری مادر و پیشران اقتصاد مقاومتی دفاع کرده و مجلس نیز بودجه این بخش را سه برابر کرد، همه نشان از آغاز تحرکات بالا در این عرصه داشت.
** بودجه‌ای روی کاغذ

اما هفته گذشته که درباره جزییات بودجه مذکور نوشتیم، شاهد بازتاب‌ها و واکنش‌های متعددی بودیم. بسیاری بر این موضوع صحه می‌گذاشتند که کار سختی بدون داشتن بودجه در پیش دارند و تقریبا در بخش‌هایی از وزارت ارتباطات، فعالیت اساسی صورت نمی‌گیرد و اخبار دیگری نیز از مشکلات بودجه‌ای نیز به گوشمان رسید که نقل آنها مجال دیگری را طلب می‌کند. اما یکی از این بازتاب‌ها به شخص وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط می‌شد.

وی در جریان افتتاح طرح‌های زیرساختی داستان بودجه وزارت ارتباطات را برای نخستین بار و به شکلی شفاف باز کرد.

محمود واعظی در این مراسم از تغییرات صورت گرفته در بودجه وزارت ارتباطات خبر داد و گفت: دو هزار و 500 میلیون تومان در بودجه امسال برای وزارت ارتباطات در نظر گرفته شده بود که هزار و 500 میلیارد تومان از این بودجه را در ابتدای کار آقای نوبخت از من طلب کرد، 300 میلیارد تومان هم به صدا و سیما دادیم و 80 میلیارد دیگر را هم جای دیگر برداشت.

واعظی افزود: "از آن چیزی که مانده، طی پنج ماه گذشته یک ریال هم به ما نداده‌اند. البته این موضوع تنها مختص وزارت ارتباطات نیست بلکه وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دیگر نیز همین شرایط را دارند، زیرا در اوایل سال اغلب مبالغی که به خزانه واریز می‌شود، صرف پرداخت حقوق کارمندان دولت یا هزینه مواردی از جمله سیل و زمین‌لرزه شده است."

به این ترتیب بودجه‌ای که وعده داده شده بود فعلا روی کاغذها مانده و خبری از تحقق آن نیست.
** بودجه 93 کمتر از 92؟

به هر حال این اظهارات اگرچه صادقانه و شفاف بود اما پرسش‌های بی‌پاسخ زیادی را نزد افکار عمومی و فعالان این حوزه به همراه داشت. وزیر ارتباطات که گویی خود نیز منتظر طرح چنین مساله‌ای باشد به صراحت آدرس معاون برنامه و بودجه ریاست جمهوری را داد که اولاً 1500 میلیاردتومان را از وزارتخانه کسر کرده و ثانیا همان مبلغ باقی مانده را هم تاکنون تخصیص نداده که حالا وزیر ارتباطات می‌گوید ریالی از بودجه هم به دستش نرسیده است.

اما یک حساب و کتاب ساده نشان می‌دهد که با آنچه وزیر ارتباطات گفت بودجه این وزارتخانه در سال 93 حتی کمتر از سال 92 نیز شده است! وزارت ارتباطات ابتدا اسماً 2500 میلیارد تومان بودجه داشت که در دو مرحله 300 و 100 میلیارد آن به صدا و سیما و شورای عالی فضای مجازی تعلق گرفت.

در نهایت روی کاغذ 2100 میلیارد تومان دیگر برای وزارت ارتباطات باقی ماند که از آن مبلغ نیز آنطور که وزیر ارتباطات گفته 1500 میلیارد تومان را معاون برنامه ریزی دولت طلب کرده است. به این ترتیب حالا اسماً 600 میلیارد تومان دیگر برای وزارت ارتباطات باقی مانده که از این مبلغ هم هنوز ریالی تزریق نشده است.

این در حالیست که سال 92 بودجه وزارت ارتباطات 700 میلیارد تومان بود که ظاهراً امسال 100 میلیارد تومان کمتر هم شده است!
** تغییر در رویکرد دولت به ICT؟

اما این مسایل با هم جور در نمی‌آید. زمانیکه اظهارات رییس جمهوری، بودجه بالای وزارت ارتباطات، تعهد ایجاد مشاغل جدید با هم جمع شده و منهای کاهش70 درصدی بودجه این وزارتخانه می‌شود، پرسش‌های زیادی ایجاد می‌شود.

به هر تقدیر نخستین پرسش این است که آیا واقعا دولت ICT را پیشران توسعه می‌داند یا صرفا در یک همایش مرتبط با ICT به مزیت‌های این صنعت پرداخته شده است؟ نکته دیگر اینکه با کاهش 70 درصدی بودجه وزارت ارتباطات چه مقدار از تعهدات این وزارتخانه در بخش‌های مختلف و از جمله موضوع اشتغال محقق خواهد شد؟

نکته دیگر این که چرا تا کنون نباید ریالی به یکی از زیرساختی‌ترین و کلیدی‌ترین صنایع کشور یعنی ارتباطات و فناوری اطلاعات تزریق شود؟ و پرسش مهم و پایانی این که آیا رویکرد دولت به حوزه ICT تغییر کرده است؟(منبع:عصرارتباط)

  • ۹۳/۰۶/۱۲

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">