اتصال خودپرداز به سامانه صیاد مهمتر از راهاندازی چک الکترونیکی
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: شبکه بانکی در ابتدا باید بخشهایی از قانون جدید چک که تاکنون ناقص اجرا شدهاند را به مرحله عملیاتی برساند و سپس به سراغ سایر تکالیف اجرا نشده برود.
حجت الاسلام حسن شجاعی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تأثیر قانون جدید چک بر کاهش آمار چکهای برگشتی گفت: شبکه بانکی در ابتدا باید بخشهایی از قانون جدید چک که تاکنون ناقص اجرا شدهاند را به مرحله عملیاتی برساند و سپس به سراغ سایر تکالیف اجرا نشده از جمله راه اندازی چکهای الکترونیک برود.
وی افزود: قانون جدید چک، با آسیب شناسی دقیقی که از مشکلات ناشی از چک داشته است، توانسته آمار چکهای برگشتی را به نفع کسب و کارها کاهش دهد. طبق آخرین آماری که بانک مرکزی اعلام کرده، از ابتدای سال تا آخر شهریور، حدود ۹ درصد چکهای قدیمی برگشت خوردند در حالی که در چکهای جدید این آمار برابر با ۵ درصد بوده است.
وی اظهار کرد: بخشهایی از قانون جدید چک که تاکنون اجرایی شده در کاهش آمار چکهای برگشتی تأثیر بسیاری داشته است. برای مثال الزامی شدن ثبت و تائید چک در سامانه صیاد و همچنین ایجاد امکان استعلام سوابق صادرکننده برای گیرنده، از جمله نوآوریهای قانون جدید چک بوده که موجب افزایش اعتبار چکهای جدید شده است.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، ضمن تقدیر از تلاشهای شبکه بانکی در جهت اجرای قانون جدید چک اذعان کرد: با اینکه بخشهایی از قانون جدید چک توسط شبکه بانکی اجرایی شده است و همین موارد نیز توانسته بر معاملات از طریق چک تأثیر مثبت بگذارد، اما لازم است تا در اجرای سایر تکالیف قانون نیز بانک مرکزی پیگیریهای لازم را از شبکه بانکی داشته باشد.
شجاعی، در موارد مهم اجرا نشده قانون جدید چک گفت: یکی از مهمترین مواردی که شبکه بانکی در ارائه آن به مردم طبق وعده خود عمل نکرد، تسهیل دسترسی همه مردم به سامانه صیاد جهت ثبت و تائید چک است؛ چرا که برخی از افراد که به گوشی هوشمند دسترسی ندارند، هنوز در ثبت چک مشکل دارند.
وی در ادامه اشاره کرد: بهترین راهکار حل مشکل این دسته از افراد با ثبت و تائید چک، اتصال خودپرداز، دستگاههای کارتخوان و سامانههای پیامکی به سامانه صیاد بانک مرکزی است که همه مردم به راحتی به آنها دسترسی دارند و نحوه کار با آن را از قبل میدانند. بنابراین، رئیس بانک مرکزی باید اقدامات لازم جهت اجرای این مهم توسط شبکه بانکی را پیگیری کند.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ در رابطه با سایر تکالیف اجرانشده قانون جدید چک گفت: بعد از تسهیل دسترسی مردم به سامانه صیاد، آموزش به مردم و شبکه بانکی در جهت کار با چکهای جدید از اولویت جدی برخوردار است. چراکه دیده شده افراد بدون اطمینان از ثبت شدن چک در سامانه صیاد توسط صادرکننده، چک را از او قبول میکنند و در زمان سررسید چک با مشکل مواجه میشوند. زیرا چکهایی که در سامانه صیاد ثبت نشده باشد توسط شبکه بانکی کارسازی نخواهند شد.
شجاعی افزود: بنابراین مردم باید بدانند که چکهای ثبت نشده در سامانه صیاد را نباید دریافت کنند که این نیاز به آموزش و اطلاع رسانی دارد و لازم است تا بانک مرکزی از طریق رسانهها، صدا و سیما و خود بانکها به کاربران اطلاع رسانی لازم را انجام دهد. البته راهکاری که در کنار این مسئله وجود دارد این است که به محض ثبت چک در سامانه صیاد، به گیرنده چک پیامکی ارسال شود تا به او اطلاع بدهد که صادرکننده، چک را در سامانه صیاد ثبت کرده است.
وی با اشاره به اهمیت تکمیل اجرای بخشهایی از قانون که تاکنون ناقص اجرا شدهاند، گفت: شبکه بانکی در ابتدا باید بخشهایی از قانون جدید چک که تاکنون ناقص اجرا شدهاند را به مرحله عملیاتی برساند و سپس به سراغ سایر تکالیف اجرا نشده از جمله راه اندازی چکهای الکترونیک برود. بنابراین کار منطقی در حال حاضر تسهیل دسترسی به سامانه صیاد و آموزش و اطلاع رسانی به مردم و ارسال پیامک ثبت چک به گیرنده است و باید مشکلات مردم را حل کند.