از افزایش تعرفههای مخابراتی تا اعطای مجوز نسل 3
دانیال رمضانی - مراسم راهاندازی فاز نهایی رومینگ ملی شباهت چندانی با فاز نخست این طرح که یکماه قبل برگزار شد نداشت. وزیر ارتباطات در مراسم نخست، همراهاولی را مورد نقد قرار داد که تعرفههای بالایی در نظر گرفتهاند و همزمان نیز از دو اپراتور دیگر خواست که تعرفههای خود را کاهش دهند، که البته این اتفاق نیز گویی از قبل قرار بود رخ دهد.
اما تفاوت این مراسم با مراسم قبلی این بود که مدیران مخابرات در این جلسه حضور نیافتند، مدیر عامل همراه اول نیز غایب بزرگی بود که عدم حضورش به سرعت توجه حضار را جلب کرده و زمزمهها در خصوص چرایی عدم حضور وی آغاز شد. در این جلسه تنها دو تن از اعضای هیات مدیره همراهاول حضور داشتند.
همچون مراسم نخست خبری از امضا و تبادل تفاهم نامه میان اپراتورها و گفت و گوی آنها با رسانهها نبود. وزیر ارتباطات هم به شکل کوتاهی سخنرانی کرده و بعد از ترک محل، جلسه را به معاون رگولاتوری خود واگذار کرد.
اما در مراسم دوم و نهایی راهاندازی رومینگ ملی نیز وزیر ارتباطات باز هم مخابراتیها و همراهاول را مورد انتقاد قرار داد، انتقادی که متفاوتتر از دفعه قبل و بیشتر شبیه به تهدید بود.
• سخنان تند وزیر ارتباطات
وزیر ارتباطات اگرچه سعی کرد نامی از اپراتوری نبرد اما همه حضار به خوبی میدانستند زمانی که وی میگوید یکی از اپراتورها همکاری خوبی با سازمان تنظیم مقررات داشته و قرار است تا مردادماه شبکه آزمایشی نسل سوم این اپراتور راهاندازی شود، مقصود ایرانسل است و زمانی هم که وی گفت، در همین حال به طور قاطع میگویم اپراتوری که مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات را اجرایی نکند امکان دریافت مجوز برای نسل سوم موبایل را نخواهد داشت، منظور همراه اول است.
وزیر ارتباطات افزود: شنیده شده که یکی از اپراتورها رضایت انجام این کار را ندارد که از همین تریبون اعلام میکنیم که ما این کار را حتما انجام خواهیم داد.
واعظی خطاب به وزیر ارتباطات خطاب به یکی از اپراتورها (همراهاول) که مصوبات اجرایی شدن این پروژه را رعایت نمیکند، گفت: بدانید که اگر اپراتور به هر میزان نیز هزینه کرده باشد اما مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات را رعایت نکند قطعا به آن اجازه واگذاری نسل سوم موبایل را نخواهیم داد. اگر فشار هم بیاورند وزارتخانه پروانهای در این زمینه صادر نخواهد کرد.
وی ادامه داد: معتقدم دولتی که نتواند آنچه را اراده میکند انجام دهد، بهتر است این کار را کنار بگذارد.
واعظی با تشکر از دو اپراتور دیگر گفت: از دو اپراتوری که در جلسه گذشته از آنها خواهش کردم کمی بیشتر مراعات مردم را بکنند و نه تنها تعرفهها را بالا نبردند بلکه کاهش دادند، تشکر میکنم.
• ما و رومینگ ملی
رومینگ ملی و موضوع جابجایی شماره میان مشترکان اپراتورها موضوعی است که سود نهایی آن به ما یعنی مشترکان تلفن همراه میرسد. بر اساس رومینگ ملی تقریبا مشترکان دو اپراتور ایرانسل و به ویژه رایتل در هیچ کجا بدون آنتن نمانده و روی بستر شبکهای همراه اول میزبانی خواهند شد.
در خصوص جابجایی شماره میان اپراتورها نیز موضوع از این قرار است که زمانیکه هیچ تفاوتی میان اپراتورها در خصوص آنتندهی نباشد، گام بعدی این قیمت و نرخ تعرفههای اپراتورهاست که مورد توجه کاربران قرار میگیرد. اگرچه برخی کاربران هیچگاه حاضر به تغییر شماره خود نیستند ولی با موضوع امکان جابجایی مشترکان میان اپراتورها، این امکان که با حفظ شماره از خدماتی ارزانتر برخوردار شوند فراهم است.
اگرچه به نظر میرسد در این خصوص یعنی جابجایی شماره میان اپراتورها نگرانیهایی در خصوص یک اپراتور وجود دارد که تا حدودی نیز به حق است. به هر حال شماره تلفنهای این اپراتور به دلایل متعددی ارزشمند محسوب شده و در قیاس با اپراتوری که در مقطعی بدون نام و نشانی اقدام به واگذاری شمارههای زیادی کرد که مشکلات گستردهای را نیز به بار آورده، یک ارزش محسوب میشود.
• خاطره افزایش تعرفههای مخابراتی
اما جنس و ادبیات برخورد واعظی با مخابراتیها و همراهاول بیشباهت با آنچه در روزهای نخست آغاز به کار وزیر ارتباطات شاهد آن بودیم نیست. در آن مقطع نیز وی سرسختانه در مقابل مخابراتیها و افزایش تعرفههایشان و همکدسازی ایستاد.
مخابراتیها هم به هر حال برخی از اظهارات وزیر ارتباطات را بیپاسخ نگذاشتند. موضوع تا جایی پیش رفت که وزیر ارتباطات حتی تهدید به معرفی مدیران خاطی مخابرات به قوه قضاییه هم کرد.
تنشهایی که تا مدتها نقل محافل رسانهای شده و نقد و تحلیلهای زیادی نیز از هر دو طرف به همراه داشت. در نهایت نیز بعد از مدتی راهکاری اتخاذ شد که خود وزیر ارتباطات با افزایش تعرفهها موافقت کرده و در نهایت مخابراتیها هم راضی شدند. بماند که مابهالتفاوتها در نهایت از جیب مردم پرداخت شد.
حالا بار دیگر مشابه آنچه در خصوص تعرفههای مخابراتی به وقوع پیوست درباره ارایه مجوز نسل 3 به همراهاول در حال تکرار است و وزیر ارتباطات علناً اپراتور مذکور را تهدید میکند. لیکن به نظر میرسد اتخاذ شیوهای که شان و اعتبار طرفین را لحاظ کند به مراتب سازندهتر خواهد بود.
به عبارت دیگر نه خط و نشان کشیدن وزیر ارتباطات برای یک اپراتور در حضور رسانهها به صلاح است، نه افتادن اپراتور در مسیر تقابل و پاسخ به وزیر.
از این رو جا دارد تا وزارت ارتباطات و مخابراتیها به گونهای عمل کنند که نتیجه آن رضایت هر دو طرف و ضلع سوم و اصلی یعنی مردم را در پی داشته باشد. (منبع:عصر ارتباط)
- ۹۳/۰۴/۳۰