اتهامات تند زرآبادی به وزیر ارتباطات + واکنش وزیر ارتباطات و نزدیکانش
دستیار وزیر ارتباطات در زمان تخلف ۲۳ میلیاردی شرکت فیتس رسما در این شرکت فعال بود/حضور شرکت های زیر مجموعه سایت انتخاب در گزارش تخلفات وس/تنها در دو روز دو میلیون ۶۰۰ هزار نفر قربانی عضو گیری اجباری شدند!
به گزارش خبرگزاری آنا، سیده حمیده زرآبادی در نشست خبری عصر امروز در خبرگزاری آنا با موضوع «بررسی چالشها در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات» اظهار کرد: «با توجه به اینکه نایب رئیس کمیته ارتباطات مجلس شورای اسلامی هستم در حوزه فناوری به صورت تخصصی تخلفات شرکتهای خدمات ارزش افزوده را رصد میکنم».
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه اخیراً فیلمی در رسانهای منتشر شده بود که بیشتر رپورتاژ سنگینی برای آقای آذری جهرمی بود، گفت: «شرکتهای خدمات ارزش افزوده یک سری خدماتی که خارج از استانداردهای اپراتورهاست را ارائه میکنند و یک سری محتوای منحصربه فرد برای کاربران ایجاد میکنند؛ این موضوع قبل از اینکه سودی برای شرکتها داشته باشد، ارزش افزوده و درآمد خوبی برای اپراتورها دارد».
مبارزه با تخلف در موضوع ارزش افزوده از ادعای آذری جهرمی تا عمل کمیسیون صنایع
عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه براساس قوانین رگولاتوری که سازمان تنظیم مقررات مصوب میکند، ۶۰ درصد این پول سهم شرکتهای تولید محتوا میشود، ۳۰ درصد آن به اپراتورها میرسد و ۱۰ درصد آن به تجمیع کنندگان محتوا، تعلق میگیرد، گفت: «آذری جهرمی در یک ادعای عجیب عنوان کرده بود که مخالف تخلف در ارزش افزوده هستم؛ اینجا در میان شما خبرنگاران میگویم نهادی که با تخلفات ارزش افزوده برای نخستین بار مقابله کرد کمیته ارتباطات مجلس شورای اسلامی بود و نه وزارت ارتباطات».
وی تصریح کرد: از دی ماه ۹۶ تا خرداد ۹۷ ، هفت شرکت متخلف در این زمینه وجود داشتند که با هماهنگی اپراتورها عضوگیری اجباری می کردند. ما در کمیسیون صنایع مجلس اینها را از روی گزارشهای شکات افزایش هزینه قبض موبایلها شناسایی کردیم و پرونده این هفت شرکت مورد بررسی قرار گرفت که مشخص شد مبلغ ۳۵ میلیارد تومان کلاهبرداری صورت گرفته است.
عضوگیری اجباری شرکتهای ارزش افزوده با چراغ سبز اپراتورها
رئیس کمیته ارتباطات مجلس شورای اسلامی در توضیح کلاهبرداریها در این حوزه خاطرنشان کرد: در موضوع عضو گیری اجباری اشکال از اپراتورهاست. جالب اینجاست که تمام قراردادهای ۶ شرکت از این هفت شرکت باطل و سرویسهای آنان قطع شد و مدیران مربوطه احضار و بازجویی شدند و توانستیم مبالغ را برگردانیم و مجوزهایشان را هم باطل کنیم و پرونده آنها نیز به قوه قضائیه رفت.
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: شرکتی به نام ایدهپرور هوشمند که معروف به شرکت فیتس بود دارای تخلف ۲۳ میلیاردی بود که سجاد بنابی رئیس هیئت مدیره نمایندگی هسین قشم در زمان وقوع تخلف در شرکت فیتس حضور داشته است.
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: شرکتی به نام ایدهپرور هوشمند معروف به شرکت فیپس بود که از ۳۵ میلیارد تخلف کشف شده در موضوع ارزش افزوده ۲۳ میلیارد سهم این شرکت بود! و سجاد بنابی رئیس هیئت مدیره نمایندگی هسین قشم در زمان وقوع تخلف در شرکت فیتس به عنوان عضو هیات مدیره حضور داشته است.
دستیار وزیر ارتباطات در زمان تخلف ۲۳ میلیاردی شرکت فیتس رسما در این شرکت فعال بود!
وی افزود: سجاد بنابی عضو هیئت مدیره شرکت ایدهپرور در زمان وقوع تخلف ۲۳ میلیارد تومانی در این شرکت به عنوان عضو هیات مدیره فعال بوده و همزمان دستیار وزیر ارتباطات در امور جوانان و نایب رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت و عضو هیئت مدیره هم بوده است.
رئیس کمیته ارتباطات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شرکت ایدهپرور هوشمند با تخلف ۲۳ میلیارد تومانی، پس از شناسایی فقط پولها را بازگردانده و به کارش ادامه میدهد، تصریح کرد: وی فقط مشترکین اجباری را خارج کرد و پولها را بازگرداند و اتفاق دیگری برایش نیفتاد.
زرآبادی در خصوص شرکتهای خدمات ارزش افزوده بیان کرد: ارتباطاتی که در این حوزه وجود دارد باعث میشود به این موضوع برسیم که آیا اصولا مبارزه با متخلف در دستور کار است یا خیر!
وی با اشاره به هلدینگی به نام عطار گفت: در این شرکتهای خدمات ارزش افزوده موضوع تخلفات آقایان ابوذر مهرمنش و بنابی مطرح است، آقای مهرمنش همچنین مدیرکل اداره ارزش افزوده اپراتور همراه اول است و خود نیز شرکت خدمات ارزش افزوده دارد!
حضور شرکت های زیر مجموعه سایت انتخاب در گزارش تخلفات وس!
عضو صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به انتشار کلیپی در خصوص پایگاه تحلیلی انتخاب گفت: گزارشی در زمینه تخلفات حوزه ارزش افزوده داشتیم که در مهرماه سال جاری شرکتهای زیر مجموعه این سایت به مبلغ ۵۳۴ میلیون تومان در آن سهم داشتند.
وی گفت: موضوع این است که آیا میخواهیم با تخلف در یک صنعت مقابله کنیم یا اینکه می خواهیم آن صنعت نباشد؟ مساله این است که وس–صنعت خدمات ارزش افزوده- یک صنعت است و ما باید با متخلف در این زمینه برخورد کنیم نه با صنعت وس.
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: توئیتر وزیر محترم و دوستانشان در این زمینه خیلی فعال بود اما به این موضوع تخلفات اشاره ای نداشتند و پاسخی هم ندادند چون معتقدم پاسخی وجود ندارد که داده شود. ما قرار نیست واقعیت را مخفی کنیم!
وی با انتقاد از اینکه برخیها عنوان میکنند که چرا در خصوص تخلف اپراتورها از وزارت ارتباطات و شخص وزیر سؤال میکنم، عنوان کرد: آیا حق ندارم به عنوان نایبرئیس کمیته ارتباطات مجلس از وزیر ارتباطات سؤال داشته باشم؟
تنها در دو روز دو میلیون ۶۰۰ هزار نفر قربانی عضو گیری اجباری شدند!
نایبرئیس کمیته ارتباطات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه معمولاً نشستهای خبری را زمانی برگزار میکنند که اهمیت موضوع بالا است، بیان کرد: فقط طی مدت دو روز دو میلیون و ۶۰۰ هزار نفر درگیر اپراتورها شدند یعنی قربانی عضوگیری اجباری شدند. حال ممکن است امروز افراد بیشتری نیز درگیر آن باشند. من نمیتوانم از مطالبات افراد به راحتی عبور کنم و اگر تخلفی صورت گرفته است باید بهعنوان نماینده مردم ورود کنم.
زرآبادی ادامه داد: آگاهیبخشی وظیفه نمایندگان مردم در مجلس است و بنده و سایر همکارانم در خانه ملت موظف هستیم این آگاهی را به مردم منتقل کنیم و وظیفه خودم میدانم که این موضوعات را پیگیری کنم و این حق جامعه هدف است که به من میگوید چه موضوعی را به عنوان مهمترین موضوع در بالاترین نقطه هدف قرار دهم.
وی اضافه کرد: وزیر ارتباطات روی خدمات ارزش افزوده شرکتهای هواداری فوتبال در زمان برگزاری جام جهانی صحبتی را مطرح کردند بدون آن که پیگیری لازم را انجام دهند. در زمان برگزاری مسابقات جام جهانی چه تعداد پیامک برای مردم ارسال شد؟ مردم چقدر هزینه پیامک را از جیبشان دادند؟ خب این را محاسبه کنند و میانگین بگیرند آن وقت متوجه خواهید شد که با چه مبالغ هنگفتی مواجه ایم که همه اینها از جیب مردم هزینه شده است.
وی اضافه کرد: شرکتهای خدمات ارزش افزوده یک محتوای منحصر به فرد تولید میکردند که شاید در آن زمان ضرورت چندانی نداشت اما اکنون جامعه به خدمات این شبکهها نیاز دارد، در نتیجه شما نمیتوانید یک نتیجهگیری کلی در این زمینه داشته باشید.
شنود مکالمات برخی از نمایندگان مجلس!
زرآبادی به موضوع شنود مکالمه خود سخن به میان آورد و اضافه کرد: موضوعی را در نظر گرفته بودم و آن را با برادرم تلفنی در میان گذاشتم . هیچکس به جز من و برادرم از این موضوع مطلع نبود اما قبل از ایراد نطق در مجلس این موضوع توسط یکی از نزدیکان وزیر محترم ارتباطات در توییتی مطرح شد این در حالی است که حتی در خود مجلس ساعت هشت صبح اسامی افرادی که نطق دارند منتشر می شود و در واقع این موضوع احساس امنیت را خدشه دار می کند .
وی در خصوص انتصابات فامیلی برخی از مسولان اظهار داشت: بسیاری از انتصابات فامیلی در بخش خصوصی رخ می دهد. این در حالی است که مردم به کارهای دولتی دسترسی ندارند و بخش خصوصی نیز به دلیل وجود برخی از رانت ها از دسترس مردم خارج میشود و به همین دلیل مردم عادی نمیتوانند شغل مناسبی پیدا کنند.
نقش ثنا احدیان از اقوام آذری جهرمی در انعقاد قرارداهای کلان بین رایتل و بیمه ما!
زرآبادی به بحث انتصاب اقوام مسئولان وزارت ارتباطات اشاره کرده و افزود: چندی پیش یک سوال را مطرح کردم اما آقای جهرمی هیچ پاسخی برای آن ارائه ندادند سوال من انتصاب یکی از اقوام نزدیک ایشان در بخش بیمه بود که نقش خانم ثنا اسدیان در انعقاد قراردادهای سنگین بیمهای رایتل با بیمه ما وابسته به بانک ملت چیست؟
این نماینده اصلاح طلب در ادامه خاطر نشان کرد: در متن این نامه که خطاب به وزیر ارتباطات است آمده است:« توجه به انعقاد قراردادهای کلان بیمهای توسط خانم ثنا اسدیان بانمایندگی کد ۲۳ ۲۳ بیمه ما وابسته به بانک ملت با شرکت رایتل و شرکتهای حوزه ارتباطات پاسخ به چند سوال ضروری است.آیا خانم ثنا اسدیان با شما نسبت فامیلی دارند؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ این سوال نسبت دقیق را اعلام کنید.»
زرابادی تصریح کرد: هیچ پاسخی از جانب این وزارتخانه دریافت نشد علت آن هم مشخص است زیرا وزیر هیچ پاسخی برای آن ندارد که اگر داشت در کسری از ثانیه این مسئله توییت می شد!
اسدیان خواهر زن آذری جهرمی است!
وی با اشاره به اینکه ثنا اسدیان خواهر خانم وزیر ارتباطات بیان کرد: وی در طول سه سال ۲ میلیارد و۳۰۰ میلیون تومان کارمزد داشته است که به طور متوسط ماهی ۶۹ میلیون تومان میشود و کارمزد این شخص در برخی از ماه ها تا ۱۳۷ میلیون تومان هم رسیده است!
وی با تاکید بر اینکه باید در برابر تخلف ایستاد خاطر نشان کرد: اگر کسی در سایر موارد مستنداتی ارائه کند حاضر به پیگیری موضوع هستیم.
وی افزود: رایتل بحثهای تخصصی و قراردادی زیادی دارد و در حال پیگیری آنها هستم. مکاتبات در این خصوص انجام شده و در حال بررسی است. پس از بررسی اقدامات بعدی را انجام میدهم و در صورت نیاز به مردم نیز اطلاعرسانی میکنم.
پیشرفت شبکه ملی اطلاعات ادعاست و مجلس در خواست پیگیری قضایی داده!
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی در خصوص ادعای آذری جهرمی مبنی بر اجرای ۸۰ درصدی شبکه ملی اطلاعات و نظر متفاوت برخی از کارشناسان در این باره بیان کرد: یکی از مشکلات این است که دستگاههای متولی هیچ نظری نمیدهند اما دستگاه مجری اعلام میکند که کار را به صورت ۱۰۰ درصدی انجام داده است. آذری جهرمی چندین بار در کمیسیون صنایع درباره عملکرد شبکه ملی اطلاعات گزارش دادند و مدعی شدند که در این طرح در برخی از مناطق ۸۰ درصد و در برخی مناطق دیگر ۱۰۰ درصد تکمیل شده است.
وی افزود: با این حال این گزارش مختص وزارت ارتباطات بود و هیچ تأییدیهای نداشت. کمیته ارتباطات مجلس شورای اسلامی درخواست ماده ۲۳۴ داد. این ماده ابزاری برای نمایندگان است که به آنها اجازه میدهد اگر وزیر خلاف قانون عمل کرد، موضوع را به قوه قضاییه ارجاع بدهند تا بدون نوبت در آنجا بررسی شود.
زرآبادی اظهار کرد: ماده ۶۷ و ۶۸ برنامه ششم توسعه در خصوص دولت الکترونیک است. براساس گزارشهای وزارت اطلاعات و ارتباطات فازهای دولت الکترونیک نیز براساس برنامه پیش میرود. جالب این است که گزارشهای معاونت نظارت مجلس، سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه در خصوص دولت الکترونیک با گزارش وزارت اطلاعات و ارتباطات مغایر بود.
وی در مورد گزارش پیشرفت ۸۰ درصدی شبکه ملی اطلاعات افزود: شورای عالی فضای مجازی باید گزارش این وزارت را تأیید کند. اگر گزارش وزارت اطلاعات و ارتباطات تأیید شود، مردم باید اعتراض کنند که چرا با تکمیل ۸۰ تا ۱۰۰ درصدی هنوز دولت الکترونیک شروع به کار نکرده است.
زرآبادی افزود: یک نماینده نباید تنها توئیت کند. در این صورت فرق یک نماینده با یک فرد عادی چیست؟ توئیت زدن باید برای اطلاعرسانی به مردم باشد. نماینده ابزارهای در اختیار دارد مانند مکاتبه، تشکیل جلسه، تحقیق و تفحص، درخواست ماده ۲۳۴ بدهد، استیضاح کند. از این ابزارها استفاده میکنم و زمانی قانع میشوم که به نتیجه برسم.
آذری جهرمی پرونده سازی امنیتی می کند!
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: با این حال آذری جهرمی در پاسخ به پرسشها حرفهای برخورد نمیکند. حدود یک سال و نیم پیش سوالی در خصوص رصد اطلاعات هاتگرام و تلگرام طلایی از وزیر اطلاعات و ارتباطات پرسیدم که طی مکاتبات وی با شورای نگهبان به من اعلام شد این سؤال امنیتی است.
وی افزود: به شورای نگهبان مراجعه کردم و تنها یک سؤال از آنها پرسیدم که اگر این سؤال امنیتی است چه ارتباطاتی با شورای نگهبان دارد. در صورتی که هیچ ارتباطی به شورای نگهبان ندارد. این روش پروندهسازی و غیرحرفهای است. وزیر اطلاعات و ارتباطات مکاتبهای با من مبنی بر امنیتی بودن سؤال نکرده اما به شورای نگهبان و شورای عالی امنیت ملی نامه میزند که سؤال این خانوم امنیتی است.
به راحتی می توان رسانههای حامی وزارت ارتباطات را شناسایی کرد
زرآبادی با بیان اینکه من تا هفتم خرداد ۹۹ نماینده مردم هستم و در عمل به وظیفه با کسی خصومتی ندارم اظهار کرد: اکنون شرایطی فراهم است که همه مردم میتوانند فهرست رسانههای حامی وزارت ارتباطات را متوجه شوند! چون همه این رسانههای مرتبط با وزارت ارتباطات در یک زمان واحد خبریهای این وزارتخانه را منتشر میکنند و خبرهایی هم که برای آنها پول داده میشود و سفارشی مشخص است چرا که این اخبار بدون ذکر منبع منتشر میشوند.
توئیتی ۵۰۰ هزارتومان!
وی اضافه کرد: اطلاعات مستند داریم که در بعضی موضوعات قیمت این توئیتها از ۵۰۰ هزار تومان شروع میشود. وزارت ارتباطات توئیتی ۵۰۰ هزار تومان برای انتشار مطالب پرداخت به افراد خاص میکند.
همسر هادی آذری جهرمی کیست؟
وی با اشاره به اینکه وقتی صحبت از انتصابات فامیلی توسط آذری جهرمی صحبت میکنیم به معنای انتصاب در بخشهای دولتی نیست، خاطرنشان کرد: اکنون روال این نیست که اقوام و آشنایان را در بخشهای دولتی بهکار بگیرند. بلکه در بخشهای خصوصی به این دوستان و اقوام رانت اطلاعاتی میدهند.
نایبرئیس کمیته ارتباطات مجلس شورای اسلامی به نام فاطمه صحرائیان اشاره و بیان کرد: اسنادی دارم که تعدادی از نمایندگیهای ایرانسل و رایتل در جهرم به نام خانم فاطمه صحرائیان است که نام هسرش هم هادی آذری جهرمی است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه اسناد گوناگونی در این زمینه دارم که انتشار آن را به صلاح نمیدانم، تأکید کرد: من فقط بهعنوان نماینده مردم از آقای آذری جهرمی سؤال پرسیدم و ایشان پاسخی ندادند. اگر ایشان به سؤالهایی که در این گزارشها مطرح است پاسخ ندهند مستندات را منتشر میکنم.
زرآبادی با بیان اینکه شعار آقای جهرمی پایان «وس» است یعنی هرچه شرکت خدمات ارزش افزوده است باید تعطیل شود، گفت: وزیر ارتباطات چرا نام شرکتهای متخلف در زمینه خدمات ارزش افزوده را به مجلس معرفی نمیکند؟ آقای جهرمی چرا در مورد شرکت فیتس توضیحی نمیدهد که بیشترین تخلف را داشته و مشاور جوانان آقای جهرمی هم مسئول آن بوده است؟
وی خاطرنشان کرد: امیدوارم هر قدمی که بر میدایم رضای خدا را در نظر بگیریم و فارغ از جریانهای فکری اولویتمان منافع کشور و آرامش مردم باشد. من با کسی مقابله نمیکنم مگر آنکه به دلیل وظایفم مجبور باشم.
***پاسخ وزیر ارتباطات، باجناق وزیر ارتباطات و کارمند وزیر ارتباطات به اتهامات زرآبادی***
در حالی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات قسم خورده است مبارزه با کلاهبرداری در سرویسهای ارزش افزوده را ادامه دهد، استقبال از این سامانه ادامه دارد و البته اشتباهات متعددی در آمار و اطلاعات آن مشاهده شده است.
آیتیمن- میلیونها نفر تاکنون با شمارهگیری کد دستاوره *800*6# برای آگاهی از میزان پرداختی خود به سرویسهای ارزش افزوده اقدام کردهاند.
این سامانه در گام نخست مبلغ کل پرداختی و در گام بعدی جزییات پرداختی را اعلام کرده و از کاربر میخواهد در صورتی که شکایتی دارد، کد هر محصول را به سازمان تنظیم مقررات به صورت پیامکی اعلام کند.
با این حال در روزهای گذشته کاربران از اختلالات و اشتباهات سامانه، به ویژه اعلام ارقام مختلف به یک شماره در چند بار تلاش و همچنین اعلام نکردن بخشی از پرداختیها به این نوع سرویسها شکایت دارند. موضوعی که میتواند اعتبار اطلاعات سامانه را مخدوش کند.
اشکالات سامانه
برخی کاربران میگویند عضو برخی سرویسهای ارزش افزوده بودهاند اما عضویت آنها در این سرویس اعلام نشده است.
برای نمونه خبرنگار فناوران میگوید در سرویس هواداری باشگاه پرسپولیس چند ماهی عضو بوده اما این موضوع در صورت حساب وی اعلام نشده است.
علاوه بر این بسیاری از کاربران گفتهاند وقتی چند بار از سامانه درخواست اطلاعات کردهاند، با نرخهای متفاوتی روبرو شدهاند و این اختلاف تا 40 برابر هم بوده است.
برخی از کاربران نیز میگویند همچنان موفق به دریافت خدمات از این سامانه نشدهاند.
علاوه بر این مشخص نیست چرا این سامانه تنها هزینههای سه سال گذشته را اعلام کرده و تکلیف باقی سالها چه میشود.
همجنین ممکن است کاربر آگاهانه در برخی سرویسها عضو شده باشد اما اکنون ادعای خسارت کند.
حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی، همزمان با اعلام کد دستوری انتشار سوابق پرداخت ارزش افزوده، دست به افشاگری علیه وزیر ارتباطات زد و مدعی شد خواهر زن آذری جهرمی با استفاده از رانت، قراردادهای سنگین بیمه با شرکتهای فناوری اطلاعات منعقد کرده است.
او همچنین مدعی شد سجاد بنابی نایب رییس شرکت زیرساخت در زمان وقوع تخلف ۲۳ میلیارد تومانی در شرکت ایدهپرور بهعنوان عضو هیاتمدیره فعال بوده و همزمان دستیار وزیر ارتباطات در امور جوانان بوده است.
پاسخ وزیر ارتباطات در اینستاگرام
در پاسخ به زرآبادی، آذری جهرمی تصمیم گرفت به صورت زنده و در اینستاگرام با مردم گفتوگو کند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه شرکتهای خدمات ارزش افزوده در اینمدت به ادعای خودشان ۱۳ هزار میلیارد تومان درآمد داشتند، گفت: اپراتورها و درآمدشان برای مردم شناختهشده هستند، اما این شرکتها و خدمات برای مردم شناختهشده نیستند. ما باید پیگیری کنیم این پولی که بهصورت ناصحیح از جیب مردم رفته، برگردد و دیگر اینکه این روند ناصحیح ادامه پیدا نکند.
آذری جهرمی اعلام کرده بود، قصد دارد در لایو اینستاگرام حضور یابد. مهمترین بخش این ویدیو، به موضوع خدمات ارزش افزوده اختصاص داشت. آذری جهرمی اظهار کرد: امشب میخواهم درباره وَس صحبت کنم. دو سال است که ما درباره مسائل ارزش افزوده صحبت میکنیم، اینکه یک جریان ناسالم اقتصادی در کشور شکل گرفته است. اگرچه مردم در ابتدا تفاوتی بین خدمات ارزش افزوده و مالیات بر ارزش افزوده قائل نبودند و زمانی که ما کلاهبرداریها را مطرح کردیم، مردم تصور میکردند موضوع مالیات بر ارزش افزوده است و این فضای ناآگاهی باعث سوءاستفاده شده است.
وی با بیان اینکه این خدمات از زمانی شروع شدند که بنا بود محتوای فاخر از شبکههای تلفن همراه به دست مردم برسد، افزود: نمونههای اولش ارسال شماره برای دریافت آیه قرآن، حدیثی از نهجالبلاغه و اشعار دیوان حافظ بود. بعد کمکم این مساله دچار اضمحلال، پیچیدگی و دگرگونی شد و حجم تجارت ناسالم در این فضا بالا رفت و انواع کلاهبرداریها شکل گرفت. زمانی شما برای اینکه یک آیه قرآن یا یک شعر حافظ را دریافت کنید، آگاهانه عددی را ارسال میکردید و عضو میشدید، اما بعد از مدتی عدهای کلاهبردار یاد گرفتند مردم را بدون آگاهی خودشان عضو این خدمات را کنند.
شیوههای مختلف کلاهبرداری
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه یک شیوه این بود که در تجهیزات اپراتورهای تلفن همراه دستکاری و مردم را عضو این خدمات کنند گفت: سال گذشته ما یک موردی را شناسایی کردیم که پنج شرکت در آمار دستکاری کردند. آنها مردم را به اجبار و بدون اطلاع آنها عضو خدمات ارزشهای افزوده کرده بودند که ما ۳۳ میلیارد تومان به مردم بازگرداندیم و پیامک دادیم که این پولها بدون اطلاعتان از حسابتان کسر شده است و پرونده این شرکتهای متخلف را به دادگاه فرستادیم.
آذری جهرمی ادامه داد: مدلهای دیگری هم وجود دارد. مثل اینکه شما اپلیکیشنهای مختلفی را روی گوشیهای تلفن همراهتان نصب میکنید. برای قبلهنمایی، قرآن داشتن، گوش دادن به موسیقی، بازی کردن، دریافت دایرهالمعارف پزشکی؛ شما بنا به علاقهمندی اپلیکیشن موردنیاز خود را دانلود میکنید، اما غافل و بیاطلاع هستید که عدهای سودجو از طریق این اپلیکیشنها دسترسی میگیرند و پیامک درخواست فعالسازی و عضو شدن در خدمات ارزش افزوده را به جای شما به شرکت ارسال میکنند. این مساله باعث میشود جمع زیادی از مردم عضو این خدمات شوند.
وی افزود: سال گذشته ما شرکتی را شناسایی کردیم که بیش از ۱۰۰۰ اپلیکیشن در قالب مباحث مذهبی یا غیراخلافی و سرگرمی، ایجاد و در فضای مجازی منتشر کرده بود. انتشار و نصب این اپلیکیشنها باعث شده بود تعداد زیادی از مردم بدون اطلاع وارد این خدمات شوند. ما پرونده این شرکت را هم تشکیل دادیم و برای پلیس فتا فرستادیم و رونوشتی هم به دادستانی کل کشور دادیم.
راهکارهای وزارت ارتباطات علیه وس
وزیر ارتباطات و فناوری اطاعات با بیان اینکه ما تلاش کردیم کاری کنیم که این دزدیها را کاهش دهیم، خاطرنشان کرد: در شورای عالی فضای مجازی هم مصوبهای در خصوص ساماندهی این فضا داشتیم. این شرکتها باید از وزارت ارشاد یا کارگروهی که در وزارت ارشاد متشکل از نهادهای دیگر شکل میگیرد، عضو شوند و فعالیت کنند. این شرکتها مجوزشان را از وزارت ارتباطات نمیگیرند. دو مصوبه در کمیسیون تنظیم مقررات به اپراتورها ابلاغ کردیم، اطلاعرسانی کردیم؛ سرویس ستاره ۸۰۰ مربع را راه انداختیم و بارها از مردم خواستیم این کد را بگیرند.
آذری جهرمی با بیان اینکه مراجع تقلید برای این موضوع حرمت شرعی اعلام کردند گفت: اینکه عدد یک را به شمارهای بفرستید و در قرعهکشی ماشین شرکت کنید، شبیه به بختآزمایی است، این راه سومی بود که با تهییج افکار عمومی به سراغش رفتند. در حالیکه بختآزمایی در شرع و منطق ما حرام است و سودجوییهای کلانی را به جیب صاحبان این کسبوکارها میبرد.
وی ادامه داد: مدل بعدی که بسیار جدیتر پیگیری شده، توسعه اپلیکیشنهایی بود که شکل گرفته؛ از برخی از چهرههای مشهور فضای مجازی استفاده میکردند برای اینکه، مردم را به لینکهای مختلف هدایت کنند که شماره تلفنی را وارد کنند و مردم را عضو میکردند. طمع مردم را برمیانگیختند در حالی که در خارج از فضای مجازی واقعیت نداشت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه جمع این اعداد ۲۶۰۰ میلیارد تومان بود، افزود: حتی نمایندهای از مجلس شورای اسلامی که فارغالتحصیل دانشگاه استنفورد است و سالها معاون وزیر بوده، ۱۸ ماه قربانی سرویسهای ارزش افزوده بوده و هر ماه ۹۰ هزار تومان از حسابش کسر میشد. برای روز سالمند به خانه سالمندان مراجعه کردم. خانمی آنجا بود که میگفت شارژ گوشیاش بدون اینکه با آن تماسی بگیرد تمام میشود و من دیدم عضو سه سرویس ارزش افزوده است. اینها کجا به سرویسهای ارزش افزوده کار دارند؟
12 میلیون تومان کلاهبرداری از یک کاربر
آذری جهرمی گفت: بعد از اعلام کد ستاره ۸۰۰ ستاره ۶ مربع که اعلام کردیم به مردم شفافسازی میکنیم که بدانند چه مبالغی را در سرویسهای ارزش افزوده پرداخت کردهاند، بسیاری از مردم متعجب شدند و برایشان غیرقابل باور بود. "شایان" از کرمانشاه در مدت سه سال ۱۲ و نیم میلیون تومان برای خدمات ارزش افزوده هزینه داده بود. گوشی شایان یک نوکیای ساده بوده که حتی برای خدمات هوشمند هم از گوشیاش استفاده نکرده و بعد از دریافت این اساماس دچار سردرگمی شده که چگونه ممکن است این هزینه از او کم شده باشد.
وی با بیان اینکه سوءاستفاده و دست کردن در جیب ضعیفترین قشرهای جامعه، سنگدلی میخواهد، گفت: همه تلاشهای ما در راستای ساماندهی این فضا صورت گرفته است. تاکنون بیش از ۳ و نیم میلیون نفر از ما استعلام کردهاند و نزدیک به ۵۰۰ هزار شکایت از استانهای مختلف ثبت شده است. طبیعتا ما این شکایتها را پیگیری میکنیم که به سرانجام برسانیم و تلاش میکنیم بعد از ارجاع این پروندهها به دستگاه قضایی و صدور احکام لازم، منابعی که از جیب مردم رفته را بازگردانیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: ما همچنان درخواست میکنیم با گرفتن کد مربوط و دعوت دوستانتان، از میزان پرداختیها و چک کردن اینکه چه میزان از این هزینهها با اراده و چه میزان خارج از اراده بوده آگاهی پیدا کرده و با پیامک رایگان ۸۰۰۷ که تعریفشده، مطلب شکایتتان را برای ما بنویسید. ما نیز برای ساماندهی این فضا و پایان دادن به این کلاهبرداریها حرکاتی کردیم، از جمله مصوباتی که تنظیم شده تا در هفتههای آینده بعد از اینکه شفافسازی شد و همه مردم متوجه شدند، به اطلاعشان برسانیم.
آذری جهرمی با بیان اینکه در این مسیر جریانهایی که به قدرت متصلند، سنگاندازیهای زیادی کردند، گفت: خود این شرکتها اظهار کردند ما در این سالها حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان درآمد داشتیم. البته عدد بهدستآمده توسط ما در سه سال اخیر ۲۶۰۰ میلیارد تومان بوده، چون اطلاعات قبل این سه سال نزد ما وجود ندارد و ذخیرهسازی نشده، اما در تلاشیم اطلاعات پیش از آن را هم جمعآوری کنیم. اپراتوری که ۸۰۰ میلیارد درآمد سالانه دارد را همه میشناسند، اما کدام یک از این شرکتهای خدمات ارزش افزوده را مردم میشناسند؟
وی ادامه داد: از روز اولی که این موضوع را مطرح کردیم، در مصاحبهای که در حیاط دولت داشتم، گفتم که از امروز گروههای زیادی شروع به صحبت علیه ما میکنند و به شوخی هم گفتم که میگویند جهرمی قاتل بروسلی است. ما شاهد موجهای تخریب متعددی از طرف کسانی که پشت این جریانات بودند، هستیم. البته روابط بسیار پیچیدهای در این شرکتها وجود دارد و ترکیب سهامداری پیچیدهای دارند و نیازمند بررسی دقیق است که چه گروهها و افرادی پشت این شرکتها هستند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه این شرکتها و خدماتشان برای مردم شناختهشده نیستند، افزود: البته برخی خدمات سالم به اسم خدمات ارزش افروده در این فضا شکل گرفته، مانند کمک به سیلزدگان یا کمک به ساخت صحن حضرت زهراء(س)، اما اینها در برابر ۱۳ هزار میلیارد تومان ادعایی خود شرکتها عدد قابل توجهی نیست.
پولها کجاست؟
آذری جهرمی ادامه داد: اما سوال اصلی این است که مابقی پولها کجاست؟ چه خدماتی ارائه میشود؟ درآمد شرکتها از این سرویسها کجا میرود؟ بابت این خدمات چه هزینهای میکنند جز سود خالص و این پول در کجا خرج میشود؟ این شرکتها به کجا وصلند؟ این سوالات و نکات، جدی است که باید به آنها رسیدگی کرد. البته مهمتر از همه این است که ما پیگیری کنیم پولی که تاکنون بهصورت ناصحیح از جیب مردم میرفته، برگردد و دیگر اینکه اجازه ندهیم از جیب مردم خارج شود.
وی با اشاره به ادعای ایجاد ۳۰ هزار شغل در این حوزه گفت: این ۳۰ هزار شغل کجاست؟ شرکتهای بزرگ صنعتی که تعداد زیادی کارمند دارند را همه میشناسند، شما یکی از این شرکتها و تعداد شغلهایش را معرفی کنید. این شرکتها قطعا اشتغالی در این زمینه ندارند و اگر دارند، بیایند اظهار کنند. دیگر اینکه این خدمات برای جامعه هم مفید نیستند. چه محتوای فاخری برای مردم تولید میکنند و جز دست کردن در جیب مردم چه کاری کردهاند؟
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه برهم زدن فرآیند این شرکتها باعث اعمال فشارهایی میشود، گفت: از زمانی که این مبحث را مطرح کردیم، حمله به ما شروع شد. حملاتی که بیسابقه است و هر روز در فضای مجازی شایعات و اخبار تاییدنشده و غلطی را پخش میکنند. البته ما به این فضا آشنایی داریم و البته حملات جدی هنوز شروع نشده و ما هم آمادگی بیشتر از اینها را هم داریم.
آذری جهرمی با بیان اینکه ما باید به بخشی از صحبتهایی که در این فضا مطرح میشود، پاسخ دهیم گفت: به مسئولان تهمتهای مختلفی زده میشود و شیوه سنتی این است که آنها معمولا توسط روابط عمومیهایشان تکذیب میکنند که عموما شکل خوبی پیدا نمیکند. ما در دوره خودمان بنا را بر شفافیت گذاشتهایم و امشب هم میخواهیم مدل نوینی از پاسخگویی به تهمتها را پایهگذاری کنیم.
وی ادامه داد: البته مجلس حق نظارت دارد و حق نماینده است که سوال بپرسد. من منتظر بودم سوالی که واصل شده، طبق آییننامه در کمیسیون اقتصادی مطرح شود که بتوانم پاسخ دهم، اما یکی از نمایندگان مجلس تصمیم گرفت مباحثی را در کنفرانس خبری مطرح کند. ما همواره جایگاه نظارتی مجلس را قوامدهنده اداره حکومت میدانیم و اگر سوالی در مجلس مطرح شود خوب است که همانجا پاسخ دهیم اما چون این سوال دیروز در جمع رسانهها مطرح شد، تصمیم گرفتیم اینجا شفافسازی کنیم و البته زمان پاسخگویی به مجلس هم این کار را خواهیم کرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه از زهیر موسوی –خبرنگاری که در توییتر خود به نطق نماینده مجلس علیه جهرمی اشاره کرده بود- به صورت حضوری در لایو خود دعوت کرد که درباره مباحث مطرحشده توسط حمیده زرآبادی نماینده مجلس شورای اسلامی علیه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شفافسازی کند. موسوی اظهار کرد: یکی از دوستان قدیمی من که از کارمندان صداوسیماست و اتفاقا از منتقدان و مخالفان وزیر ارتباطات است، به من گفت یکی از نمایندگان مجلس قرار است درباره آذری جهرمی نطق کند و من هم این خبر را در توئیتر خودم منتشر کردم، البته نامی از نماینده نبردم.
آذری جهرمی نیز در واکنش به این اظهارات بیان کرد: اگر دنبال کسی میگردید که این خبر از کجا آمده، بهتر است در گروه مخالفان ما دنبالش بگردید و بدانید هماهنگیهای رسانهای برای تخریب جهرمی باعث انتشار این خبر شده است.
داستان حقوق ۶۹ میلیون تومانی
پس از آن نیز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به شایعاتی مبنیبر حقوق ۶۹ میلیون تومانی برای ثنا اسدیان -خواهرخانم خود- اشاره و از علی نوابزاده، همسر وی برای شفافسازی این موضوع دعوت کرد. نوابزاده با بیان اینکه از سال ۸۴ وارد صنعت آیتی شده، با شرح حضورش در شرکتهای فناوری اطلاعات و اپراتور رایتل تا سال ۹۶ گفت: ما در سال ۹۳ ازدواج و مثل خیلی از افراد دیگر سعی کردیم در شرایط شغلی به استقلال بیشتری دست پیدا کنیم و تصمیم گرفتیم کار نمایندگی بیمه انجام بدهیم که با قبول شدن در آزمون، وارد یک شرکت بیمه معتبر شدیم.
وی با بیان اینکه با شرکت در فراخوانها و مناقصههایی، موفق به جذب قرارداد رایتل شدیم، ادامه داد: مبلغ ۶۹ میلیون تومان حقوقی است که به همسر من تعلق میگیرد، در حالی که همه با شغل نمایندگی بیمه آشنا هستند و میدانند چنین شرکتهایی هزینههایی مانند اجاره دفتر، حقوق کارمند، بازاریاب و هزینه جاری دارند به همین دلیل اطلاق درآمد به شکل حقوق در ادعای مطرحشده اصلا درست نیست. همچنین تمامی قراردادهای ما طی روال شفاف و قانونی منعقد شده و سوابق آن در بیمه موجود است.
نوابزاده گفت: از طرفی زمان انعقاد قراردادها آقای جهرمی نه وزیر بودند نه در شرکتهای طرف قرارداد ما مسئولیت داشتند. حتی یکی از شرکتهایی که ما دوست داشتیم در آن ورود کنیم شرکت ارتباطات زیرساخت بود که با آقای جهرمی مطرح کردم و ایشان برادرانه به ما گفت در این کار شرکت نکنید که ما هم پذیرفتیم. مطلب دیگر اینکه عموما افراد تمایلی به گفتن درآمد شخصیشان ندارند، اما با توجه به شرایط موجود، من میگویم که درآمد مطرحشده تقریبا درآمد ماست اما به ریال، نه تومان.
در ادامه این اظهارات، آذری جهرمی بیان کرد: ادعا شده، قراردادهای منعقدشده رانتی است. از همین جا میگویم هر سندی از مداخله من در عقد قرارداد وجود دارد منتشر کنید. من در سال ۹۴ که قراردادها منعقد شده، اصلا وزیر نبودم. ضمن اینکه من تیرماه به عضویت هیات مدیره شرکت رایتل درآمدم و مهرماه نیز استعفا دادم، بنابراین مباحثی که مطرح شده درست نیست. این که لیست را منتشر کنیم و بگوییم ناشی از رانت بوده چیزی جز تهمت نیست.
پاسخ بنابی
فرد دیگری که در برنامه لایو وزیر ارتباطات حضور یافت، سجاد بنابی –نایبرئیس هیأتمدیره شرکت ارتباطات زیرساخت- بود. او با اشاره به سابقه حضور خود در شرکتهای خصوصی گفت: وظیفهای که من در شرکتی که در آن از سال ۸۷ تا ۹۷ کارمند بودم، بر عهده داشتم، جذب سرمایه برای استارتآپها بود. خانم زرآبادی درباره تخلف یکی از این شرکتها گفته بود و اینکه من صاحب شرکت هستم، در حالی که من صرفا نماینده آن بودم. از طرفی بیان چنین مسئلهای نیاز به سند دارد. در حالی که ما خودمان در وزارت ارتباطات شناسایی شرکتهای متخلف را بر عهده داشتیم و سندی در این مورد ندیدیم.
وی ادامه داد: همچنین سند قوه قضاییه که در خصوص آگهی تغییرات شرکت آوردهام، نشان میدهد من مرداد ۹۷ از تمامی مسئولیتهای خصوصی استعفا دادم و بعد از آن وارد مجموعه دولت شدم. این درست برخلاف سندی است که گفتهاند من مهرماه از مسئولیتهای خود استعفا دادهام.
پولی که از جیب مردم رفته، پول چند ماه یارانه آنهاست
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پایان ویدیوی لایو خود گفت: در چند روز گذشته اعلام کردهاند اطرافیان من وس انجام میدهند. این حرف یک مقداری با عقل جور درنمیآید، اما اگر هم باشند ما فروگذاری نمیکنیم. باید روشن شود تخلفات ارزش افزوده متعلق به چه شرکتهایی است؟ هزینهکرد آنها کجاست؟ سهامداران چه کسانی هستند و پشت آنها کیست؟ مبالغ کجا رفته است؟ مسئول نظارت بر این مسائل کجاست؟ پولی که از جیب مردم رفته، به اندازه چند ماه یارانه آنهاست، حالا هرچه موج تخریبی درست کنید، ما آمادگی موجهای بیشتر را هم داریم.
آذری جهرمی ادامه داد: گفتید من ۵۰ هزار دلار جهت گزارش تبلیغاتی برای خودم در مجله پرداخت کردهام، گفتید جهرمی با هواپیمای اختصاصی رفتوآمد میکند که تمام این مسائل تکذیب شد. ما بنای کوتاه آمدن نداریم. استقامت و ایستادگی در برابر فساد هزینه دارد و من آمادگی دارم. نه از تطمیعها دلم خواهد لرزید و نه از تهدیدها میترسم. اعتقادم این است که هیچ چیز بهتر از شفافسازی است. اطلاعاتی از افراد در دست ما نیز وجود دارد اما اتکاء به شیوههای غیراخلاقی برای تخریب دیگران آن هم در آستانه انتخابات کار صحیحی نیست و اخلاقمداری ما چنین اجازهای را نمیدهد.
500 هزار شکایت از وس
وزیر ارتباطات همچنین در اینستاگرام خود از ثبت ۵۰۰ هزار شکایت توسط کاربران به دلیل مغایرت در مبالغ پرداختی خدمات ارزش افزوده تلفن همراه خبر داد.
محمدجواد آذری جهرمی در اینستاگرام گفت: سوءاستفاده و دست کردن در جیب ضعیفترین قشرهای جامعه، سنگدلی میخواهد. همه تلاشهای ما در راستای ساماندهی این فضا صورت گرفته است.
وی با بیان این که در راستای شفافسازی و اطلاع مردم از مبالغی که طی ۳ سال برای خدمات ارزش افزوده موبایل پرداخت کردند، کد دستوری *۸۰۰*۶# را به مردم معرفی کردیم، افزود: تاکنون بیش از ۳ و نیم میلیون نفر از ما استعلام کردهاند و نزدیک به ۵۰۰ هزار شکایت از استانهای مختلف برای خدمات ارزش افزوده ثبت شده است.
وزیر ارتباطات ادامه داد: طبیعتا ما این شکایتها را پیگیری میکنیم که به سرانجام برسانیم و تلاش میکنیم بعد از ارجاع این پروندهها به دستگاه قضایی و صدور احکام لازم، منابعی که از جیب مردم رفته را بازگردانیم.
آذری جهرمی با بیان اینکه امکان ثبت شکایت از سامانه ۸۰۰۷ برای کاربران وجود دارد، از همه مردم خواست با استعلام از این کد دستوری از مبالغ ارزش افزوده خود آگاهی یابند و بدانند چه میزان از این مبالغ با اراده و چه میزان خارج از اراده به دلیل عضویت در این خدمات، از حساب آنها کسر شده است.
وی گفت: ما این شکایت ها را به قوه قضاییه ارسال می کنیم و با صدور حکم لازم، امیدواریم بتوانیم این مبالغ را به مردم بازگردانیم.