اقدامات کوچکی که مهم هستند

علی شمیرانی - طرحها و برنامههای زیادی در حوزه ICT کشور در دستور کار قرار گرفتهاند که از جمله آن میتوان به تشکیل سریع شورای راهبری اینترنت چیزها در وزارت ارتباطات اشاره کرد که انشاالله نتیجه آن را باید حداقل تا 5 سال آینده نظارهگر باشیم. شبکه ملی اطلاعات هم سرانجام روزی در آیندهای نامعلوم به ثمر میرسد و ایضا به این موارد میتوان بحث پول مجازی، اینترنت نسل 5 و غیره را هم افزود.
اما در کنار این اقدامات که ابعاد آنها از نظر عملیاتی قرار است روشن شود، هستند موارد متعدد زیادی که نه به بودجههای کلان نیاز دارد و نه سالهای آینده به بار خواهند نشست.
اقداماتی که شاید کوچک به نظر برسند اما از مشکلات و هزینههای زیادی پیشگیری خواهند کرد. برای نمونه هفته گذشته خبر رسید که یکی از بزرگترین فروشگاههای اپلیکیشن اندرویدی مورد حمله هکری واقع شده و اطلاعات کاربران در شبکههای اجتماعی پخش شده است.
واقعیت آن است که در پس کسبوکارهای اینترنتی همچون مورد مذکور که زاییده شرایط تحریم یا فیلتر نمونههای خارجی هستند، مسایل و مشکلات زیادی در جریان است که کمتر از سوی نهادهای مسوول مورد توجه قرار گرفته است.
این کسبوکارها به واسطه نوعی انحصار که برای آنها ایجاد شده، حالا تنها مسوول پر کردن جیب خود نبوده و نوعی مسوولیت اجتماعی نیز بر گردن آنهاست. اما در نتیجه رها ماندن نظارت، حالا شاهد تدوین مقررات خودخواستهای از سوی ایشان هستیم که به شکلی کاملا یکطرفه تنها حقوق خود را مد نظر قرار داده و سایر ذینفعان از جمله کاربران اینترنتی که بعضا ناچار به استفاده از این خدمات هستند را به حال خود رها کرده است.
حال آنکه تدوین حقوق کاربران شبکههای اجتماعی، فروشگاههای اپلیکیشن و امثالهم و تعریف استانداردهای امنیتی و نظارت بر آن میتواند، مانع تداوم زیان مردم و بیتوجهی مدیران کم سن وسال ارایه دهنده این خدمات باشد.
بیشک ساماندهی پیامکهای ارزش افزوده و سیمکارتهای بیهویت نیز از جمله این نمونهها هستند که نه بودجههای هنگفت نیاز دارند و نه 5 تا ده سال آینده باید منتظر به بار نشستن احتمالی آنها باشیم.
باور کنیم این موارد تنها نیاز به عزم و اراده دارد و ظرف مدت اندکی میتوان با اقدامات پیشگیرانه زمینه جلوگیری از وارد شدن خسارت به مردم را گرفت. اما اگر کوتاهی کنیم با صدمات زیادی مواجه خواهیم شد که اگرچه طبق معمول دامن مسوول مشخصی را نخواهد گرفت و دودش به چشم مردم میرود، اما بیایید فرض کنیم شاید عضوی از خانواده شما مسوول ذیربط نیز روزی درگیر این سهلانگاری شود.(منبع:عصرارتباط)
- ۹۴/۱۰/۲۸