انجمن داروسازان: با سکوهای اینترنتی دارو همکاری نکنید
استفاده از پلتفرمهای(سکوهای) اینترنتی در زمینههای مختلف مانند خرید مواد غذایی مورد استفاده عموم قرار میگیرد و حالا بحثها بر سر خرید دارو در پلتفرمها داغ شده است.
فروش اینترنتی در پلتفرمها نزدیک یک دهه است که در ایران گسترش بسیار بالایی دارد و بسیاری از مردم از این روش به عنوان خرید استفاده میکنند، استفاده از پلتفرمها در زمینههای مختلف مانند خرید مواد غذایی مورد استفاده عموم قرار میگیرد و حالا بحثها بر سر خرید دارو در پلتفرمهای مختلف اینترنتی داغ شده است، موضوعی که موافق و مخالفان زیادی را به همراه دارد؛ از سوی دیگر یک ماه از تصویب آییننامه ارسال دارو توسط پلتفرمها میگذرد و در طول چند روز گذشته انجمن داروسازان ایران نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و مخالف توزیع دارو توسط پلتفرمهای اینترنتی است.
آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده
رئیس مرکز ملی بهبود و محیط کسبوکار وزارت اقتصاد اعلام کرد فروش و توزیع دارو از طریق سکوهای اینترنتی بهطور رسمی از یک ماه آینده آغاز میشود، «امیر سیاح»، رئیس مرکز ملی بهبود و محیط کسبوکار وزارت اقتصاد، از امکان فروش و توزیع دارو از یک ماه آینده خبر داد و اظهار داشت که وزارت بهداشت به مدت یک سال و هشت ماه در توزیع اینترنتی دارو و امکان فروش از سکوهای اینترنتی تأخیر داشته است و باید از آن زمان فروش اینترنتی آغاز میشد.
او افزود: «سازمان غذا و دارو قصد دارد برای توزیع و فروش دارو به روشهای اینترنتی و توسط سکوها تنظیمگری کند. در آخرین تاریخ اعلامشده قرار بر این بود که از دهه فجر سال گذشته، وزارت بهداشت نسبت به اجرای توزیع دارو از طریق پلتفرمهای اینترنتی اقدام کند؛ اما با تأخیر مواجه شدیم و اخیراً در جلسه کمیسیون اصل ٩ تصمیم گرفته شد که فروش و توزیع دارو از سکوهای اینترنتی از یک ماه آینده عملیاتی شود.
سیاح با بیان اینکه با فروش اینترنتی دارو، سیستم توزیع دارو شفافتر خواهد شد، گفت: با ثبت درخواست خرید و تحویل دارو در یک سکوی اینترنتی، نظارتها دقیقتر و بیشتر خواهد شد و در صورت بروز تخلف، مانند ارائه داروی تاریخگذشته، پیگیریها راحتتر خواهد شد. همچنین سیستم توزیع دارو شفاف میشود.
او در خصوص لزوم تنظیمگری گفت: وقتی دارو از طریق سکو توزیع شود، نظارت و کنترل بهتر خواهد شد و قانون میگوید اگر دستگاه تنظیمگری نکند، نمیتواند جلوی فعالیت سکوها را بگیرد.
مخالف توزیع اینترنتی دارو هستیم
آرش محبوبی رئیس انجمن داروسازان تهران در گفتوگو با آنا در مورد فروش دارو از طریق پلتفرمهای اینترنتی اظهار کرد: این موضوع باعث افزایش هزینهها در زمینه خدمات میشود و کاهش دسترسی مردم به دارو است.
وی افزود: همچنین اگر این اتفاق رخ دهد قطعا شاهد افزایش قاچاق دارو خواهیم بود از سوی دیگر نظارت دقیقی بر عملکرد پلتفرمها را شاهد نیستیم این موضوعی است که در آیین نامه آمده است.
رئیس انجمن داروسازان تهران ادامه داد: در دوسال گذشته پلتفرمها تخلفی نبوده است که انجام نداده باشند و در آیین نامه جدید وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو کنار گذاشته شده است و همین باعث نگرانی ما شده است، در واقع پلتفرمها هیچ مجوزی در مراجع رسمی سلامت کشور دریافت نمیکنند و همین موضوع باعث نگرانی ما میشود.
محبوبی گفت: ما به شدت مخالف این موضوع هستیم. توزیع اینترنتی دارو در هیچ جای دنیا مرسوم نیست و برای اولین بار است که در ایران ابداع شده است.
رئیس انجمن داروسازان تهران تاکید کرد: پلتفرمها دارو را بدون نسخه و غیر اصولی در اختیار همه قرار میدهند و این موضوع میتواند بسیار خطرناک باشد و حتی میتواند موج کمبود و قاچاق دارو را در کشور ایجاد کند.
ماجرای فروش اینترنتی چیست؟
۲۲ خرداد ۱۴۰۱، هیئت وزیران در «تبصره ۲ ماده ۸ آیین نامه حمایت از تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین در حوزه سلامت» وزارت بهداشت را مکلف کرد ظرف مدت دو ماه، با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ضابطهای تدوین و در آن زمینه عملیاتی شدن توزیع دارو از طریق سکوها (پلتفرم ها) و کسب وکارهای اینترنتی را با رعایت اصل رقابت و جلوگیری از انحصار عملیاتی کند.
حدود یک سال بعد، در شهریور ۱۴۰۲، طبق مصوبه وزارت امور اقتصاد و دارایی، قانونی بودن فروش دارو از طریق پلتفرمها اعلام شد و سازمان غذا و دارو مکلف شد دستورالعمل نظارت بر فرایند فعالیت و همکاری داروخانهها با پلتفرمها برای رسیدن دارو از داروخانه به مصرف کننده نهایی را طی چهار ماه تدوین و ابلاغ کند.
اگرچه در همان زمان رئیس سازمان غذا و دارو از مخالفت این سازمان با طرح فروش اینترنتی دارو سخن گفت، (زیرا معتقد بود پلتفرمهای فعلی فعال در این عرصه غیرقانونی فعالیت میکنند و مجوزی از وزارت بهداشت ندارند)، سرانجام تعلل وزارت بهداشت در تدوین آیین نامه، موجب شد کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در ۲۲ آذر ۱۴۰۲ به ماجرا ورود کند و نهایتا این کمیسیون به وزارت بهداشت بازه زمانی یک ماههای را برای تدوین دستورالعمل عرضه برخط دارو مهلت دهد.
نقش پلتفرمها در دستورالعمل توزیع دارو
طبق توضیح امین کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، این کاری است که سکوهای توزیع اینترنتی دارو برای مخاطب انجام میدهند.
نسخه دریافتی از مخاطب را میان داروخانههای محدوده آدرس مخاطب از این جهت که ممکن است داروخانهای همهی اقلام نسخه بیمار را بهصورت کامل نداشته باشد، توزیع میکنند.سپس درباره قیمت و شرایط دارو به بیمار اطلاعرسانی میشود.
در نهایت بیمار انتخاب میکند که آن دارو تهیه و به آدرسش ارسال شود.
دیده شدن زیر ساخت در حوزه دارو
اما نظر مجلس چیز دیگری است، زهرا شیخی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، درباره ارزیابی اثربخشی سیاستگذاریها و اقدامات عملیاتی دستگاههای مسئول برای ساماندهی مشکلات زنجیره تأمین و توزیع دارو و تجهیزات پزشکی در کشور اظهار کرد: اقتصاد سلامت الزامات خود را دارد؛ ما کم از مافیای دارو ضربه نخوردهایم و نباید با مجوز دادن به پلتفرمها امکان فعالیت برای آنها ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه عرضه دارو الزامات خود را دارد و هنوز سامانه مطمئنی برای این موضوع وجود ندارد، افزود: قبول داریم که دارو باید در دسترس مردم باشد، اما زیرساختهای آن باید دیده شود.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پلتفرم تنها میتواند در نقش یک پیک عمل کند، اضافه کرد: سازمان تأمین اجتماعی و بیمهها بدهیهای زیادی به دانشگاهها دارند که باید پرداخت شود، وضعیت به جایی رسیده است که دانشگاهها نمیتوانند خدمات مناسبی ارائه کنند.
انجمن داروسازان خطاب به داروخانهها: با سکوهای اینترنتی دارو همکاری نکنید
اما در نهایت انجمن داروسازان ایران در نامهای خطاب به داروخانهها از آنها خواست که برای توزیع اینترنتی دارو با هیچ پلتفرمی همکاری نکنند. این نهاد صنفی که پیش از این با تجمع، نامهنگاری، رایزنی با مقامات و برگزاری جلسات مختلف سعی در جلوگیری از حضور پلتفرمها در حوزه سلامت داشت، با تدوین و ابلاغ قانونی دستورالعمل توزیع اینترنتی دارو، باز هم میگوید موضوع «به خطر افتادن اطلاعات بیماران» و «تخریب کامل وجهه تخصصی حرفه داروسازی» است.
«داروخانههای کشور از انعقاد قرارداد با پلتفرمهای عرضه اینترنتی دارو مادامی که اشکالات قانونی موجود برطرف نگردیده و به تأیید انجمن داروسازان ایران و سازمان نظام پزشکی کل کشور نرسیده است، اکیداً خودداری نمایند.»
انجام طرح به صورت پایلوت
موضوع فروش اینترنتی دارو باید به صورت دقیق تری مورد بررسی قرار بگیرد، نکته حائز اهمیت این است که اگر چنین کاری بخواهد در حوزه دارو انجام پذیرد، ابتدا باید در مورد کالاهای مجاز این حوزه در مدت مشخص و به صورت پایلوت انجام بگیرد و در صورت رضایت، آن را به شکل دستهبندی شده و در چارچوب قانونی تدوین و اجرایی کرد.