این سیبهای تکراری
ساحره چمنی - از عرضه نخستین گوشی آیفون در سال 2007 تاکنون که هفتمین نسخه از این گوشی به بازار عرضه شده، اپل موفقیت زیادی کسب کرد و سال گذشته توانست جایگاه بهترین تولیدکننده گوشی هوشمند در سراسر دنیا را از آن خود کند.اپل این جایگاه را تنها با یک گوشی به دست آورد، در حالی که سایر تولیدکنندگان که تعدادشان هم هر روز در حال افزایش است با مدلهای مختلف در رنج قیمتی متفاوت نتوانستهاند هنوز به این جایگاه نایل شوند. اگرچه بارها اطلاعاتی درباره چگونگی موفقیت اپل منتشر شده، اما حالا شواهدی وجود دارد که نشان میدهد پایههای قدرت اپل در حال سست شدن و فرو ریختن است. به این ترتیب اگر این غول آمریکایی استراتژی خود را تغییر ندهد احتمالا به سرنوشتی شبیه به نوکیا دچار میشود. اما شواهدی که حکایت از روند افولی آیفون دارند چیست و آیا اپل خود نیز این پالسها را از بازار و کاربران دریافت کرده و تدابیری در سر دارد؟
تشابه در تولید
اپل سالهاست که در طراحی گوشیهایش تغییری ایجاد نمیکند و تقریبا تمام محصولاتش شبیه یکدیگرند، در حالی که حتی طرفداران اپل هم تنوع را دوست دارند و میخواهند نسخههای بعدی این گوشی را با شکل و شمایل جدیدی بخرند.
بنابراین اپل برای از دست ندادن مشتریانش ناچار است که در ساخت گوشیهای بعدی تنوع ایجاد کند.
تک محصول
اپل هر سال فقط یک گوشی تولید میکند و کاربران تنها یک گزینه برای خرید گوشیهای اپل دارند.
اما شاید برای شش یا هفت سال تحمل این رویه کمی تکراری و سخت باشد. کما اینکه از یک سال پیش هم اعتراضهای بسیاری مبنی بر نداشتن تنوع در محصولات اپل از سوی کاربران مطرح شده است.
بر اساس آماری که به تازگی منتشر شده، بسیاری از طرفداران اپل از این مدل خسته شدهاند و دوست دارند هنگام خرید گزینههای دیگری برای انتخاب داشته باشند.
قیمت بالا
معمولا گوشیهای اپل با قیمت بسیار بالایی به بازار عرضه میشوند و حتی پس از مدتها و عرضه گوشیهای جدید، قیمت این دستگاهها کاهش چندانی نمییابد.
بنابراین بسیاری از مردم توانایی خرید گوشیهای آیفون را ندارند. در بسیاری از موارد، گوشیهای اپل به دلیل قیمت بالایی که دارند، دور از دسترس و یک کالای لوکس به حساب میآیند.
البته باید به این نکته هم توجه داشت که قیمت بالای این دستگاهها به دلیل استفاده از ابزار و تجهیزات گرانقیمت در ساخت آنهاست.
سایز کوچک
این روزها بازار گوشیهای هوشمند که سایزی حدود پنج اینچ یا بزرگتر دارند، اشباع شده و نیاز کاربران به گوشیهایی با صفحه نمایش بزرگ بیش از گذشته شده است.
با این حال سایز گوشیهای اپل هنوز از چهار اینچ بیشتر نشده است. بنابراین اگر اپل امسال هم گوشیهایش را با صفحه نمایش کوچک راهی بازار کند، انتظار میرود میزان سهماش با کاهش محسوسی روبهرو شود.
رقبای قدرتمند
نمیتوان وجود گوشیهای رنگارنگ و متنوع در بازار را نادیده گرفت. در حال حاضر تعداد زیادی گوشی در شکل و شمایل گوناگون از برندهای مختلف در بازار موجود است. در این خصوص علاوه بر شرکتهایی مثل سامسونگ، سونی و اچتیسی، این روزها چینیها را هم نمیتوان دستکم گرفت. هماکنون در میان پنج تولیدکننده بزرگ گوشی در دنیا، سه شرکت چینی قرار دارند.
از سوی دیگر بسیاری از شرکتهایی که تاکنون گمنام بودهاند این روزها در محدوده زمانی فروش هم با اپل رقابت میکنند.
از دست دادن بازارهای بزرگ
اپل که سالهاست در بازارهای بزرگ دنیا از جمله آسیا و اروپا و آمریکا حرف اول را میزند، در طول سه ماهه ابتدایی سالجاری میلادی جایگاه دوم بزرگترین فروشنده گوشی هوشمند را در هند به سونی واگذار کرد.
این شرکت در کشوری مثل چین که عنوان بزرگترین بازار دنیا را دارد، نیز جایگاه خاصی ندارد و شرکتهای محلی در آن حرف اول را میزنند.
خریداران ثابت
بررسیها نشان داده که بسیاری از طرفداران گوشیهای آیفون، مشتریان قدیمی اپل هستند. اگرچه گوشیهای اپل طرفداران خاص خود را دارد و همه معمولا یا گوشیهای خود را ارتقا میدهند یا نسخه جدیدی از گوشیهای این برند میخرند، اما آمارها نشان داده تعداد کسانی که قصد خرید گوشیهای آیفون را برای نخستین بار دارند، به تمام دلایلی که در پی آمد، نسبت به سال گذشته با کاهش همراه شده است.
منبع : فناوران
- ۹۳/۰۱/۲۳