بازار کیس ایران متفاوت با سلیقه بازارهای جهانی
محمدجواد مفیدرام - بازار کیس ایران از معدود بخش هایی از بازار است که در آن برندهای بزرگ دنیا با کالا و کیفیت شناخته شده در آن حضور جدی ندارند و یا حجم عرضه آن ها به قدری پایین است که عملاً می توان گفت در مبادلات اصلی بازار جایگاهی ندارند به طوری که این کمبود را می توان یکی ازعوامل رشد نکردن سلیقه کاربر ایرانی دانست؛ سلیقه ای که طراحی و زیبایی یکی از معیارها و ملاک های همیشگی انتخاب محصول از سوی کاربر محسوب می شده است.
اما از طرفی نا آشنایی کاربران عمومی نسبت به اهمیت مشخصات فنی کیس ها نیز مزید بر علت شده است تا کاربران غالباً برای انتخاب کیس ،کاملاً با استفاده از همان معیار سلیقه عمل کنند تا روند فروش بازار کیس در ایران متکی بر سلیقه ایستا و به روز نشده عموم کاربران حرکت کند.با این حال نمی توان با صراحت گفت این ضعف در اطلاع رسانی ارتباط مستقیم با فروش محصولات با طراحی های قدیمی و رایج در بازار ایران داشته باشد.
البته بازار کیس از نگاه دیگری نیز قابل بازنگری است . یک فرضیه خوشبینانه این است که تقاضای کاربر ایرانی در همین سطح است و با توجه به میزان تخصیص بودجه کاربر به این کالا،شاید عرضه کالای با کیفیت و دارای طراحی متفاوت با قیمت تمام شده بالا توجیهی نداشته باشد؛ لذا محصولات موجود در بازار باید در دایره محدودی از طراحی و کیفیت عرضه شود. به این ترتیب با کنترل کردن این دایره به عنوان سطح سلیقه عمومی کاربر می توان با استفاده از سیاست های گوناگون فروش و بازاریابی سهم بازار کیس را افزایش داد.
از طرف دیگر نیز یک فرضیه بدبینانه وجود دارد که بدون در نظر گرفتن شرط تعمد به نسبت قوی تر به نظر می رسد.
این فرضیه که در ارتباط مستقیم با برندهای پرفروش بازار است به نوعی نمایانگر سیستم کنترل از بالای بازار است و بیشتر بیانگر این مطلب که وقتی می توان به تقاضا و سلیقه کنونی و تثبیت شده کاربر با استفاده از امکانات موجود پاسخ داد، نیاز به صرف سرمایه مالی و انسانی بیشتر برای ارائه محصولات مدرن تر ازلحاظ طراحی و فناوری نیست.
به طوری که می توان مصداق این امر را کنترل بر ایستایی موجود در بازار ازسوی شرکت های داخلی دانست؛ در حالی که برای شکستن این ایستایی تفاوت کیفیت و طراحی در کالای گرانتر باید درحدی باشد که مشتری حتی با درک اختلاف قیمت، کالای گران تری را ترجیح دهد که قرار است برای او لذت ، کارآیی و دوام بیشتری داشته باشد.البته تاثیر این فرآیند بر بهبود شرایط کلی بازار مبرهن است اما این همه در گرو تفکر " سری که درد نمی کند را دستمال نمی بندند" متوقف مانده است؛ با این تذکر که شاید در این سر یک تومور خوش خیم قرار داده شده باشد.
نظرسنجی باشگاه فعالان ICT در مورد شاخص کیس زمستان 86 نیز حاکی از آن است که کیس Green با برخورداری از 28% از سهم محبوبیت شاخص بازار ، برند پیشرو در این بخش از بازار است و همچنان رشد خاصی را در شاخص تجربه نمی کند.
مقایسه سهم این برند در بازار شهرستان ها با تهران نیز حاکی از آن است که این برند در شهرستان ها نتوانسته است موقعیت تهران خود را به دست آورد و اختلاف 10 درصدی در سهم تهران و شهرستان مصداق این مطلب است.
اما عکس این قضیه در مورد کیس های Elegance صادق است.این برند که دومین برند محبوب بازار محسوب می شود با برخورداری از 14% از این سهم جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است.این برند که یکی از کم نوسان ترین برندهای بازار است ، با توجه به شاخص های گذشته و بر اساس آمار موجود از تابستان 85 تا کنون بدون تغییر مانده بود که در شاخص اخیر با 1 % افت ، سهم 15 درصدی خود را به 14% کاهش داد. اما با این حال این برند در شهرستان با اختصاص 16% از این سهم با فاصله 8 درصدی پایین تر ازGreen ایستاده است در حالی که این سهم در تهران تنها به 10% می رسد.
پایین تر از Elegance کیس های TVM همچنان به روند نزولی خود ادامه داده و با برخورداری از 9% از سهم مذبور جایگاه چهارم را از آن خود کرده اند. در رتبه های بعدی نیز کیس های Farassoo و Perfect هر کدام با 8% به ترتیب در رتبه های چهارم و پنجم قرار دارند.
نکته جالب توجه شاخص اخیر نیز می تواند به جایگاه کیس Thermaltake اختصاص داشته باشد که با کمتر از 0.2 % از سهم محبوبیت شاخص بازار و با 14 پله افت نسبت به شاخص گذشته در جایگاه بیست و نهم و آخر شاخص محبوبیت بازار کیس قرار گرفته است تا فاصله سطح سلیقه بازار ایران با بازار جهانی که این برند یکی از مدعیان آن است بیش از پیش مشخص شود.
به هر حال آنچه که بیش از هر چیزی تامل کاربران را در بازار کیس بر می انگیزد ، انبوه کیس های شبیه به هم با کیفیت های متوسط و پایین. در کنار این بازار که تنوع مدل در آن بیش از هر چیز چشم را خسته می کند، خلاءکیس هایی با برندهای جهانی برای ارتقا سطح رقابتی بازار پیش از گذشته احساس می شود.شاید ورود کیس ها معتبر دنیا کمی به این بازار ایستا و معدود مدل های جالب توجه آن کمک قابل توجهی کند.
شاخص S&P نتیجه آمارگیری هفتگی درباره موضوعات و اقلام مختلف از اعضای باشگاه فعالان ICT کشور می باشد. آرای اعضای این باشگاه که متشکل از بیش از 2500 واحد فعال در امر توزیع و فروش محصولات رایانه و ارتباطات می باشد به صورت آنلاین در پرتال www.sandp.ir ثبت ، جمع آوری و به صورت نمودارهای آماری ارائه میگردد. بدون هرگونه ادعای مربوط به میزان جامعیت شاخص ارائه شده، این آمار به تفکیک تهران و شهرستانها و نمودارهای مقایسه ای آن و نیز تحلیل های مرتبط با هر شاخص و آرشیو شاخص ها در سایت www.sandp.ir برای دسترسی عموم موجود می باشد. نظرات و پیشنهادات کارشناسانه خود را در حوزه ICT از طریق سایت ارسال نمایید.
- ۸۶/۱۱/۱۹