ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

عباس پورخصالیان - هفته گذشته در رسانه¬ها از قول یک نماینده محترم مجلس شورای اسلامی آمده بود: «پاسخ های واعظی مبهم بودند. از شدت ضعف پاسخ¬های وزیر محترم (ارتباطات و فناوری اطلاعات) تعجب کردم و اکثر پاسخ¬هایی که وزیر در جلسه کمیسیون به اینجانب ارائه کرد، مبهم بود. ضمن این که شبکه ملی اطلاعات با سخنرانی اتفاق نمی¬افتد.» (پایان نقل قول)

و اما تفسیر:

ضرب¬المثلی اروپایی می¬گوید: «خدا در کلیات است و شیطان در جزئیات». یعنی: کلی¬گویی، خوبی اش این است که وحدت¬آفرین است و خوبی پرداختن به جزئیات هم این است که ممکن است اختلاف¬انگیز شود تا در نهایت به اجماع و یقین بینجامد.

ما تا موقعی که از «شبکه ملی اطلاعات» ، نه یک کلمه کم- نه یک کلمه زیاد، می¬گوئیم و می¬نویسیم، وحدت کلمه مان باعث می¬شود که فکر کنیم مدلول، مصداق و مسمای «شبکه ملی اطلاعات»، یکی است؛ و آن یکی هم همان است که در ذهن خود داریم. البته مجبوریم مدلول، مصداق و مسمای «شبکه ملی اطلاعات» را در ذهن خود میزبانی کنیم، چرا که بیرون از ذهن ما، در واقعیت هنوز اتفاقی نیفتاده است. پس هنگامی که هریک از ما، می-خواهد به چرایی، چیستی و چگونگی تحقق «شبکه ملی اطلاعات» پاسخ دهد (اگر بتواند!) مجبور است، تصور خود را به روی کاغذ آورد یا بر زبان جاری کند؛ و اینچنین است که خواهی¬نخواهی وارد جزئیات و مرحله اختلاف¬انگیزی می¬شود؛ این مرحله، برخلاف ضرب¬المثل مذکور، نغمت نیست، نعمت است. اگر ذهنیت عینی شده خود را با جزئیات لازم رسانه¬ای کنیم و در معرض قضاوت یکدیگر قرار دهیم، بزودی معلوم می¬شود که برداشت¬ بسیاری از ما نسبت به دیگری متفاوت است و لذا باید در اصلاح برداشت یا برداشت¬های خود بکوشیم. خوبی این مرحله، ورود به گذرگاه شک است. در این مرحله باید به درک خود از آن مقوله بظاهر واحد، شک کنیم و چه بسا با پاسخ¬های ممکنی که به چرایی، چیستی و چگونگی تحقق «شبکه ملی اطلاعات» می¬دهیم، از سویی بر ابهامات و از سوی دیگر بر تعداد برداشت¬هایمان از صورت مسأله و هدف بیفزاییم.

این همان اتفاقی است که خوشبختانه در مورد «شبکه ملی اطلاعات» افتاده است. شوربختی اینجا است که - به نظر می¬رسد- گذرگاه شک دارد به منزلگاه شک تبدیل می¬شود.

* نماینده محترم مجلس بر اساس متن تبصره 2 ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه، تصورات و انتظارات خود را از «شبکه ملی اطلاعات» دارد و تا وقتی که ابهامات رفع نشده، بر تصور خود باقی می¬ماند- که من به او حق می¬دهم، زیرا درک و اجرای قانون را مبنا می¬دانم؛

* اعضای محترم شورای عالی فضای مجازی هم آمده اند، الزامات «شبکه ملی اطلاعات» را به شیوه خود تعریف کرده اند و بر اجرای آن پا می¬فشرند؛

* روزنامه¬نگاران هم اگر نخواهند به این اختلاف دامن بزنند، تنها به بازگویی آن اکتفا می¬کنند و خود و مخاطبان خود را گیج و در این گیجی رها می¬کنند؛

* کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطاتی که راهکاری برای برون¬رفت از این بن¬بست دارد، وقتی می¬بیند صدایش بجایی نمی¬رسد، از این همه سماجت دست¬اندکاران در محق دانستن خود حرص می¬خورد و ترجیح می¬دهد لب فرو ببندد؛

* سازمان فناوری اطلاعات تازه پاگرفته هم آمده است در این کلاف سردرگم، به «مدل مفهومی» مورد نظر خود چنگ زده تا به شناخت، درک و شبیه¬سازی شبکه ملی اطلاعات بزعم خود برسد و اگر بتواند: مخاطبان را نیز با خود همراه ¬کند. اما ظاهراً تاکنون در این کار موفق نبوده است.

متولی محترم اجرای شبکه ملی اطلاعات باید توجه داشته باشد که لازمه مدل¬سازی مفهومی این است که نخست صورت مسأله را بدرستی درک کرده و در این درک با مجلس، شورای عالی فضای مجازی و دولت به اجماع رسیده باشد. من شک می¬کنم که متولی محترم، صورت مسأله را بدرستی درک کرده باشد. درک درست هنگامی احراز می¬شود که فرایند اجماع¬سازی درک صورت مسأله را پشت سر گذاشته باشیم. با این همه کاستی، متعجبم که متولی محترم چگونه حاضر است، میلیاردها تومان و میلیون¬ها دلار بی¬زبان را بی¬مهابا هزینه کند.

بپذیریم که در دوران پسا-اسنودن (post-Snowden) بسر می¬بریم و در درک پیشا-اسنونی خود از شبکه ملی اطلاعات باید تجدید نظر کنیم.

کلیدواژه ای که نشان می¬دهد، قانون شبکه ملی اطلاعات درست صورت¬بندی شده و اجماع¬سازی درک چرایی، چیستی و چگونگی شبکه ملی اطلاعات باید حول قانون شکل بگیرد، ذکر و تأکید بر «ایجاد شبکه¬های اینترانت خصوصی» در شبکه ملی اطلاعات است (نک. تبصره 2 بند "ی" ماده 46 قانون برنامه پنجم)

همان طور که خوانده گرامی می¬داند: اینترانت یعنی شبکه ای بسته که بیرونیان قادر نیستند واردش شوند و درونیان نمی¬توانند از آن خارج شوند!

حال پرسش این است که با تأکید بر «ایجاد شبکه¬های اینترانت خصوصی» در شبکه ملی اطلاعات، آیا شبکه ملی اطلاعات نیز شبکه¬ای بسته است؟ یا باز؟

هیچ¬یک از مراجع و اسناد بالادستی به این پرسش ساده، پاسخی صریح نمی¬دهند. پس پیش از حیف و میل بودجه-ها، باید این پرسش را به بحث گذاشت و به یک پاسخ صریح رسید. و تازه این، آغاز پرسش¬هایی بیشتر پیرامون ویژگی¬های شبکه ملی اطلاعات است. (منبع:عصر ارتباط)

  • ۹۳/۰۴/۳۱

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">