تداوم خروج کارشناسان IT از کشور
علی شمیرانی - موضوع خروج متخصصان و کارشناسان در بخشهای مختلف کشور پدیدهای جدید و مربوط به دیروز و امروز نیست. این مساله سالهاست که در کشورهای در حال توسعه مطرح بوده و کشورهای زیادی با آن دست به گریبان هستند. اما موج مهاجرتها از ایران به خارج شیب سریعتری نسبت به سایر کشورها داشته و دارد.
اگر تا پیش از این یکی از موانع جذب متخصصان ایرانی عدم آشنایی با زبانهای بینالمللی بود، حالا اما نسل جدید متخصصان عمدتا به زبان انگلیسی در حد استخدام در یکی از شرکتهای خارجی مسلط هستند.
امسال نیز در نمایشگاه جیتکس دوبی میشد ایرانیهایی را دید که به عنوان یک کارمند در غرفه خارجیها هستند. اما تردد ایرانیها امسال تفاوتهای محسوسی داشت. تا پیش از این ایرانیها برای تسهیل تجارتشان، خود یک شرکت در یکی از کشورها و از جمله امارات به ثبت رسانده و با دو هویت به فعالیت میپرداختند.
اما در سالهای اخیر به دلیل کوچک شدن بازار شرکتهای ایرانی در حوزه ICT، تقریبا هیچ خبری از آن شرکتهای سالهای دور نبود. سالها پیش کم نبودند غرفههایی که تعداد زیادی از ایرانیها به زبان فارسی در حال خوش و بش با سایر هموطنانشان در نمایشگاه دوبی بودند. در سالهای اخیر اما کاملا در نمایشگاه جیتکس و شیخنشین دوبی احساس غربت به ایرانیها دست میدهد.
فارغ از جمع شدن شرکتهای دو ملیتی ایرانی که با داشتن توان مالی بالا همزمان با دو برند در بازار ICT فعال بودند، حالا شکل جدیدی از خروج کارشناسان را در کشور میشود مشاهده کرد. در نمایشگاه جیتکس 2014 کم نبودند ایرانیهایی که نه در قالب شرکت که به شکل شخصی ابتدا جذب نمایندگی یکی از برندهای غربی یا شرقی در منطقه شده و سپس جذب دفاتر اصلی کشورهای اروپایی و آمریکایی شده بودند.
این در حالیست که ما هنوز هم مشخص نکردهایم که با توجه به رکود اقتصادی حاکم بر کشور و البته بازار ICT چه تدابیری برای توقف خروج کارشناسان و استعدادهای کشورمان داریم.
منبع:فناوران اطلاعات
- ۹۳/۰۷/۲۶