تفسیری بر ویژهنامه سیاُمین سالگرد وزارت اطلاعات
عباس پورخصالیان - برای اکثر فارسی زبانان بدیهی است که «درست» بمعنی راست، صحیح، صادق، کامل، بی عیب، سالم، امین و استوار است؛ و «اطلاعات» و «اطلاع رسانی» نیز واجد سه صفت: درست (با تمام معانی اش)، بموقع و مربوط (relevant) هستند، زیرا «اطلاعات» و «اطلاع رسانی» اگر درست و بموقع و مربوط نباشند، «اطلاعات» و «اطلاع¬رسانی» نیستند، دروغ و گمراه سازی اند .
صبح روز شنبه 19 مهر ماه 1393 به مناسبت سی اُمین سالگرد تأسیس واجا (وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران) ویژه نامهای در قالب پی.دی.اِف در نشانی www.vaja.ir روی وب رفت و نمونه کاغذی آن به صورت مجله¬ای رایگان در 196 صفحه منتشر شد و در دکههای روزنامه¬فروشی کشور در دسترسی همگان قرار گرفت. عنوان این ویژه¬نامه، «30 سال مجاهدت¬های خاموش» و شعارش نیز «امنیت برای مردم، اقتدار برای ایران اسلامی» است. به عقیده من، این نمونه فعالیت واجا در زمینه اطلاع¬رسانی عمومی، تحسین¬برانگیز و بی¬نظیر است؛ زیرا که درست و بموقع و مربوط است و هم این که برای نخستین بار در ایران اسلامی، شاهد اطلاع¬رسانی عمومی واجا با چنین گستردگی و جامعیتی هستیم، بطوری که آن را باید دستاورد موفقیت¬آمیز وزارت اطلاعات در دولت تدبیر و امید ارزیابی کرد و از حجت¬الاسلام والمسلمین دکتر سید محمود علوی، وزیر محترم واجا درخواست کرد که به مناسبت¬ها اکتفا نکنند و چنین مجله¬ای را به صورت ادوارنامه رسمی واجا منتشر نمایند.
در این ویژه¬نامه ، کوشیده شده است اطلاعات و هشدارهای مفیدی به خواننده داده شود، مثل مطالبی که درباره این موضوع¬ها به چاپ رسیده: مفهوم اطلاعات، معناشناسی سازمان اطلاعاتی، دلایل وجودی سازمانهای اطلاعاتی، بررسی کارکرد اطلاعات در ایران باستان و ایران معاصر، روشهای فریب افراد توسط سازمانهای جاسوسی، شگردهای سازمانهای اطلاعاتی در براندازی نرم، بسترهای گسترده جاسوسی سازمان امنیت ملی آمریکا، صلاحیتهای قانونی وزارت در امور ضدجاسوسی، تهاجم فرهنگی و جنگ نرم سازمانهای اطلاعاتی علیه ایران، نقش سازمانهای اطلاعاتی در اقتصاد مقاومتی، معرفی و بررسی دانشکده اطلاعات، روایت¬ها و ماجراهای اطلاعاتی جالب.
اما در آن میان، مطلبی است فنی¬تخصصی در حوزه مخابرات که می¬توانست حرفه¬ای و مفید تدوین شود.
آن مطلب که تحت عنوان ساده «تلفن همراه» تدوین و منتشر شده، این طور شروع می¬شود:
«طبق تحقیقات سازمان¬های اطلاعاتی کشورهای مختلف ثابت شده که تلفن همراه ساخته شده توسط کارخانه¬های مختلف دارای یک حافظه مخفی با ظرفیت بالا جهت ضبط مکالمات و وسیله¬ای شبیه سیم¬کارت به صورت مخفی جهت ارائه اطلاعات گوشی مورد نظر به کشورهای سازنده در مواقع خاص است. همچنین تلفن¬های همراه دارای نوعی باطری بسیار ریز با عمر دست کم 50 ساله است که در مواقع حساس و مورد نیاز برای کشورها و سیستم¬های اطلاعاتی ناظر بر ساخت این گوشی¬ها اطلاعات ارسال خواهد کرد.»
پس از این مقدمه ی از لحاظ انشایی و محتوایی نچندان موجه، پاراگراف دوم مقاله "تلفن همراه" می¬آید، به این شرح:
«شاهد مثال این قضیه نیز زمانی است که به هر دلیل گوشی خود را گم کرده و از مخابرات تقاضای یافتنش را داشته باشید که با رعایت جمیع شرایط، گوشی شما در صورت خاموش بودن نیز پیدا خواهد شد». برای مطالعه این مطلب نگاه کنید به صفحه 176 ویژه¬نامه مذکور؛ یا مراجعه کنید به اینترنت در نشانی زیر: http://www.vaja.ir/Public/File/ShowFile.aspx?ID=fd498315-1af1-4e8a-be2f-0952637183f7.
البته، خواننده محترم این مطلب باید در نظر داشته باشد که تحریریه ویژه¬نامه مذکور به نیابت از شورای سیاست¬گذاری ستاد بزرگداشت سی¬اُمین سالگرد تأسیس وزارت اطلاعات، در صفحه 4 تذکر جالب توجهی می¬دهد، به این مضمون که: «درج مطالب لزوماً بازتاب دهنده مواضع وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران نیست»؛ شاید به این دلیل که انتشار ادوارنامه¬ها و ویژه¬نامه¬های دولتی معمولاً برون¬سپاری می¬شود، و لذا مدیران روابط عمومی ترجیح می¬دهند تأکید کنند که همه مطالب گردآوری و چاپ شده بازتاب مواضع شان نیست. البته احتیاط خوب است و عین عقل سلیم؛ اما پرسش اصلی نیز همین است که اگر مطالب مندرج در ویژه¬نامه مورد بحث، لزوماً بازتاب دهنده مواضع وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران نیست، چگونه می¬توان مطالب لزوماً بازتاب دهنده مواضع وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران را از میان 196 صفحه محتوای رنگارنگ بطور شفاف کشف کرد؟(منبع:عصرارتباط)
- ۹۳/۰۷/۳۰