تناقضی که پابرجا ماند
علی شمیرانی - اظهارات روز چهارشنبه واعظی وزیر ارتباطات در حاشیه نشست دولت که از سوی خبرنگاران سیاسی مخابره و اتفاقا با استقبال برخی روزنامههای سیاسی نیز مواجه شد، از جهات مختلفی قابل تحلیل است.
واعظی گفته "دولت بنا ندارد شبکههای اجتماعی که مردم از آن استفاده میکنند را به دلیل مسایل اقتصادی مسدود کند، اما از کاربران خواهش میکنیم که استفاده مجاز از این شبکهها داشته باشند."
نخست آنکه واعظی به مردم این پیام را داد که دولت به تداوم فیلترینگ شبکههای اجتماعی پایان داد و تلویحا این موضوع را میتوان دستاوردی برای دولت دانست.
برداشت دوم از سخنان وزیر ارتباطات این است که موضوع کشمکشهای چندماه گذشته دولتیها با کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیز به کل پایان یافته است.
اما موضوع توقف فیلتر شبکههای اجتماعی این پرسش را نیز در میان افکار عمومی ایجاد کرده که آیا این رویکرد جدید شامل رفع فیلتر شبکههای اجتماعی سابق هم میشود یا نه؟
اگرچه پاسخ این پرسش قبلا به شکلی داده شد. دراین خصوص نیز گفته شد دولت وعدهای برای رفع فیلتر شبکههای اجتماعی که در گذشته فیلتر شدهاند را نداده است.
اما حالا که دولت اعلام کرده مانع فیلتر شبکههای اجتماعی میشود، میتوان گفت اکنون دو نوع شبکه اجتماعی وجود دارد که از سوی مردم مورد استفاده قرار میگیرد.
نخست شبکهها و ابزار موبایلی که قانونا فیلتر نبوده و به تبع آن دسترسی و استفاده از این شبکهها تخلف و جرم نیست.
دوم شبکهها و ابزاری موبایلی که قانوناً فیلتر بوده و به تبع آن دسترسی به آنها با استفاده از فیلترشکنها انجام میشود که بر اساس قانون عملی مجرمانه محسوب میشود.
به این ترتیب شبکههایی که فیلتر هستند، همچنان در تناقض "عضویت آزاد اما دسترسی ممنوع" قرار داشته و دارند.
از این رو به نظر میرسد، گرهای از بلاتکلیفی و سردرگمی حضور یا عدم حضور کاربران، مقامات و شرکتها در شبکههای اجتماعی ممنوعه باز نشده و تناقض مذکور همچنان پابرجاست.(منبع:فناوران)
- ۹۳/۰۸/۱۷