توقف به روزرسانی 6 ماهه سامانه سابا
در حالی که سامانه اطلاعات بازار املاک ایران میتوانست به شفافیت و ایجاد نظم در بازار مسکن کمک کند، اما حدود ۶ماه است که فعالیت آن بدون هیچ دلیل اعلام شدهای متوقف شده است.
سال 1391 بود که معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی سامانه اطلاعات بازار املاک (سابا) را با هدف استفاده عموم مردم و آگاهی از قیمت خرید و فروش و اجاره املاک مسکونی در نقاط مختلف شهر تهران راهاندازی نمود.
در این سامانه از طریق نقشه موجود شهر و یا با استفاده از ابزار کمکی طراحی شده موجود، کلیه اطلاعات مربوطه به مبایعهنامهها و اجارهنامههای منعقد شده برای واحدهای مسکونی محل مورد نظر مشاهده میشد.
اطلاعات این سامانه بصورت منظم و خودکار، در پایان هر روز از بانک اطلاعاتی سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور که از سال88 ایجاد شده بود، برداشته میشد؛ در نتیجه صحت اطلاعات این سامانه تابع صحت اطلاعات سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات میباشد.
بطور کلی در این سامانه علاوه بر امکان جستجو و مشاهده قیمت واقعی ثبت شده املاک مسکونی در هر منطقه، محله و بلوک مورد نظر، امکان جستجوی املاک فروخته شده و یا اجاره داده شده بر اساس قیمت دلخواه و نیز سایر پارامترهای تاثیرگذار در قیمت نیز وجود دارد.
طی سالهای گذشته این سامانه مرجع بسیاری از افراد برای اطلاع از قیمت مسکن در کشور بود و اواخر خردادماه امسال هم هم اعلوی، نایب رییس کمیسیون عمران مجلس از مذاکراتی برای اینکه قیمتهای مندرج در این سامانه مرجع تعیین قیمت واقعی آگهی های خرید و فروش مسکن وزارت راه و شهرسازی و منبع تعیین قیمت آگهی های مسکن در سایتهای اینترنتی باشد خبر داد.
سابا قرار بود مرجع قیمتگذاری شود
وی همچنین گفته بود: مالکان و فروشندگان مسکن باید طبق نرخ اعلامی در سامانه اطلاعات بازار مسکن، قیمت فروش را اعلام کنند و تعیین قیمت بالاتر از نرخ اعلامی سامانه سابا، موجب حذف آگهی آن ها از سایتهای اینترنتی میشود.
با وجود اهمیت و اعتباری که این سامانه در قیمتگذاریهای بازار مسکن پیدا کرده بود اما از حدود 6ماه گذشته اطلاعات آن به روز نشده است و خبری هم راجع به دلیل این عدم بهروزرسانی منتشر نمیشود.
با توجه به اینکه هیچ اطلاعیه رسمی هم مبنی بر عدم به روزرسانی این سامانه و اینکه دیگر نمیتواند مرجعی برای اطلاع از قیمتها باشد منتشر نشده است، بسیاری از افراد هنوز برای اطلاع از قیمت مسکن به این سایت رجوع میکنند.
عدم بهروزرسانی سابا چه پیامدهایی دارد؟
پس از بالارفتن نرخ ارز و موج افزایش قیمتی که به بازارهای دیگر سرازیر شد، در همان ماههایی که قیمت مسکن در تهران به اوج خود رسیده بود، فعالیت این سامانه متوقف شد. حال که چند ماهی است قیمت مسکن روند کاهشی خود را آغاز کرده است اما قیمتها در این سامانه به روز نشده و این موضوع میتواند سیگنالهای منفی را به بازار تزریق کند.
علاوه بر آن در شرایطی که دولت به دنبال افزایش درآمدهای مالیاتی خود از طرق مختلف است، جزییات معاملات منتشر شده در این سامانه میتواند کمک زیادی به شناسایی درست منابع جدید مالیاتی در بازار مسکن به دولت بکند.
همچنین در شرایطی که اکثر مستاجرین معتقدند که بسیاری از صاحبخانهها بدون توجه به شرایط معیشتی مردم قیمت خانههای خود را آنقدر بالا بردهاند که افراد حتی مجبور به نقل مکان به حاشیه شهر شدهاند این سامانه میتوانند با ایجاد شفافیت به کنترل بیشتر بازار مسکن کمک کند.
سابا به ایجاد شفافیت کمک میکرد
در این رابطه مهدی روانشادنیا، یک کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد آنلاین با بیان اینکه هر اقدامی که در جهت شفافیت باشد میتواند به بهتر شدن شرایط بازار کمک کند، گفت: با توجه به اینکه این سامانه جزییات بیشتری از گزارش ماهانه بانک مرکزی در رابطه با بازار مسکن منتشر میکرد میتوانست به فعالان بازار کمک کند تا اقدامات بهتری انجام دهند.
وی افزود: همچنین سابا میتوانست به خریداران و فروشندگان کمک کند که از خرید واحدهای مسکونی با قیمتهای حبابی خودداری کنند و شرایط بهتری برای مصرف کننده فراهم شود.
روانشادنیا خاطرنشان کرد: به نظر می رسد این امر موضوع مهمی است که باید بررسی شود و باید از مسئولین پرسید که چرا فعالیت این سامانه متوقف شده است؟!