توپ ارزانی اینترنت در زمین خصوصیها
فرشید رضایی – کاربران اینترنت ایران سالهاست که به اینترنت گران و بیکیفیت عادت کردهاند. ایرانیها پولی بیش از حد استاندارد برای اینترنت میپردازند و در عوض چیزی گیرشان میآید که از نظر آمارهای جهانی منسوخ شده و جزو آمار به حساب نمیآید.
این موضوع یکی از طولانیترین پروندههای باز در حوزه اینترنت کشور است و همواره انگشت اتهام خصوصیها به سوی دولتیهاست و دولتیها هم خصوصیها را عامل گران و کمفروشی اینترنت میدانند. در نهایت نهاد داوری کشور یعنی رگولاتوری هم در جایگاه یک تماشاچی منتظر دریافت شکایت از سالها کم فروشی علنی در کشور نشسته است.
این در حالیست که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که به نظر میرسد مصاحبههای تلویزیونیاش بیشتر از مصاحبههای مطبوعاتی شده، اعتراف کرد که اینترنت یک به چهل هم واگذار شده است. آنهم در کشوری که رگولاتورش قانوناً اشتراک یک به هشت کاربر را مجاز دانسته است.
به هر حال این موضوع ظاهراً یکی از قانونشکنیهای مجاز در کشور است که کسی کاری به کار آن ندارد. اما روز گذشته در جدیدترین وعدههای وزیر ارتباطات برای افزایش کیفیت و کاهش نرخ اینترنت، وی اعلام کرد "قصد داریم پهنای باند اینترنت را 20 تا 30 درصد به شرکتهای ارائه دهنده اینترنت ارزانتر بفروشیم به شرطی که نتیجه این ارزان شدن را مردم به عنوان مصرفکنندگان نهایی اینترنت احساس کنند."
به این ترتیب بار دیگر توپ ارزانسازی اینترنت از سمت دولت به زمین خصوصیها شوت شد. این در حالیست که روش مذکور پیش از این نیز تجربه شده و ارایه تخفیفها هیچ تاثیری بر مصرفکنندگان نهایی نداشته است. حال آنکه سود ناشی از تخفیفهای قبلی به جیب چه کسانی رفته موضوعی است که ابزار آن در اختیار رگولاتوری است و ما از آن بیاطلاعیم.
اگرچه خصوصیها از هماکنون زمزمه میکنند که روش وزیر ارتباطات برای کاهش قیمت اینترنت از این طریق جواب نخواهد داد، اما به هر حال اگر شرکتهای اینترنتی به تکاپو نیفتاده و مسایل، راهکارها و خواستهای خود را با وزیر ارتباطات در میان نگذارند به زودی در جایگاه متهمان به خوردن حق مردم، گرانفروشی و کمفروشی اینترنت قرار خواهند گرفت.
- ۹۲/۰۹/۲۹