ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

تیم مذاکره کننده را قوی کنید

| دوشنبه, ۲۰ مهر ۱۳۹۴، ۰۹:۱۰ ق.ظ | ۱ نظر

امیرحسین سعیدی نایینی - البته بر ما فاواییون چون دیگر صنوف معلوم و مسلم و مبرهن است که آمریکای جهانخوار جنایات بسیار نموده است ولی از آنجا که مذاکراتی صورت گرفته و قرار است صلح و صفا و صمیمیت و دوستی  برقرار شود از تیم مذاکره کننده تقاضا  داریم که از دولت دوست و  و همسایه یعنی آمریکای جنایت پیشه در خواست نماید تا بعضی حقوق از دست رفته ما را که تا کنون بالا کشیده و به روی مبارک نمی‌آورد را باز پس گیرد.

ما فاوائیون کارمان روی شاخ سبیل نیروهای متخصص  می‌چرخد و اگر آنها نباشند کارما زار است.

چندی است که در فرآیند  تولید نیروهای متخصص مشکلاتی پیش آمده است که کسب و کار مارا دچار مشکل نموده و خواهد نمود که به شرح آن پرداخته تا بلکه فرجی حاصل شود.

اول از همه باید این نیروها تولید شده، سپس بعد از صبر فراوان در مدتی نسبتا طولانی متخصص شوند.

اولین مشکل در اولین مرحله تولید بوجود آمده است زیرا جوانان امروزی یا تن به ازدواج نداده و یا بسیار دیر اقدام به این امر مهم می‌نمایند که در بررسی علل آن فرمایشاتی می‌فرمایند که توسعه و پیشرفت صنعت فاوا را نیز در عدم تمایل به ازدواج موثر می‌دانند، زیرا فضای مجازی را محیطی سالم‌تر و ارزانتر و قابل دسترس‌تر یافته‌اند و بسیاری از جوانان که ایده آل خود را در این دنیای محازی یافته‌اند، تلاشی پیگیر برای تبدیل مجازی به حقیقی نموده‌اند. ولی آنچه در دنیای حقیقی دیده‌اند کمی ‌تا قسمتی متفاوت بوده است و ترجیح داده‌اند به روش خوش مجازی ادامه دهند. و البته نکات ارزنده دیگری از مقایسه دنیای مجازی و حقیقی داشته‌اند که در اینجا قابل نقل نیست.

عده‌ای دیگر که بخاطر تنگنای باند و یا دیگر تنگناها  چون عدم دسترسی اقدام به ازدواج نموده‌اند بسیار دیر به تولید مثل اقدام می‌کنند. دلایل این وقفه نیز بسیار بوده که رفع آن به عهده پزشکان متخصص و اقتصاددانان و جامعه‌شناسان و از این قبیل افراد است و از عهده ما نه تنها کاری ساخته نیست، بلکه باید مراقب جوانان صنف  خود باشیم تا به این مشکل گرفتار نیایند که اگر نایل آمدند از کسی کاری ساخته نیست حتی مقامات والای فاوا علیرغم میل باطنیشان برای کمک در این مورد چون موردهای دیگر.

و اما آن دسته از عزیزانی که  با شجاعت و شهامت و از روی محبت و صفا و به امید آینده‌ای درخشان  دل به دریا زده و در اقدامی‌ جسورانه وارد مرحله تولید می‌شوند باید چند سالی صبر نمایند تا با صرف هزینه‌های بسیار نیروهای انسانی تولید شده خود را آموزش داده و آماده پشت کنکور نمایند. 

و در این مرحله است که خانواده‌ها عزیزان خود را آماده نبردی سخت و طاقت فرسا نموده تا با گذر از سوراخ قیفی تنگ بنام  کنکور وارد دانشگاه  شوند.

نتایج که اعلام شد عده‌ای خوشحال و عده‌ای دیگر غمناک ولی از همه شادتر پدر و مادرو خانواده‌هایی هستند که عزیزانشان رتبه‌های نخست کنکور راکسب نموده‌اند.

اما این شادی گذراست زیرا بزودی بسیاری از عزیزانشان از طرف دانشگاه‌های مستقر در کشورهای  5+1 جذب شده، برای ادامه تحصیل، ترک دیار نموده به دیار غربت می‌روند و علاوه بر خانواده این عزیزان، شرکت‌های فاوایی نیز حالشان بد جور گرفته می‌شود. زیرا بسیاری از بهترین‌ها را که در آینده امید به جذبشان داشتند در این مرحله از دست می‌دهند.

در همین جا لازم می‌آید که در تیم مذاکره کننده، نمایندگانی از طرف انجمن‌های اولیا و مربیان مدارس نیز حضور داشته باشند تا به طرف خارجی بفهمانند که با چه زحمتی اینها که چون هلو به گلوی شما می‌روند به این حد رسیده‌اند.

و از آنها بخواهند یا  پسشان دهند یا قسمتی از آنها را پس دهند یا اگر پس نمی‌دهند حداقل هزینه‌هایش را پرداخت فرمایند یا اگر همه هزینه‌هارا نمی‌دهند قسمتی از آن را پرداخت فرمایند.

و اما بعد از آنکه کنکور برگزار شد و رتبه‌های اول اعلام شد، لازم است تا اگر خدای ناکرده در مسابقه کنکور نابغه‌ای و یا نخبه‌ای و یا تیز هوشی به هر علت نتوانسته استعداد‌های درخشان خود را نشان دهد و چشم خارجی‌ها به جمال ایشان روشن نشده است، در مسابقه ای دیگرکه المپیادش نامند به میدان آمده و خودش را در رشته موردعلاقه‌اش نشان دهد.

اینجا هم فرصتی دیگر برای کشور دوست و همسایه و در آینده برادر، آمریکای جنایتکار جهانخوار فراهم شده تا بدون زحمت بازهم به شیوه هلو تو گلو به شکار سرمایه‌های  انسانی ما اقدام عاجل به عمل آورند.

و اما در مرحله بعد آنان که مانده‌اند، وارد دانشگاه می‌شوند و چند سالی را در آنجا گذرانده تا باز هم بهترینشان مشخص شود و برگزیدگان این بار نیز به همان شیوه‌های قبلی جذب شوند. البته جای تشکر بسیار از اساتید محترم دانشگاه است که اولا به فرزندان ما آموزش می‌دهند، ثانیا با اخذ پروژه‌های بسیار چه از نوع تحقیقاتی یا غیرتحقیقاتی یا حتی گاهی قاطی یعنی مخلوطی از تحقیقاتی و غیر تحقیقاتی ایجاد کار و تولید ثروت نموده و دانشجویان خود را قبل از آنکه اجنبی‌ها ببرند خودشان می‌برند تا هم داغی بر دل دشمنان خارجی و هم دوستان داخلی که شرکت‌ها باشند، بگذارند.

جا دارد در تیم مذاکره کننده نماینده‌ای از وزارت علوم باشد تا هزینه‌های مربوط به دانشگاه‌ها را اعلام و برای پس‌گیری آن وارد مذاکره شود.

وقتی پس از طی مراحل یاد شده فارغ التحصیلان فیلتر نشده، وارد بازار کار می‌شوند شرکت‌ها پس از انجام چندین مصاحبه بالاخره یکی را می‌یابند و چنین تدبیر می‌نمایند که هر آنچه از دانش و تجربه دارند در طبق اخلاص گذاشته  و با نهایت دقت و سرعت به تازه‌وارد منتقل نمایند، به امید آنکه در آینده  این  نو نهال به بر نشیند. یعنی همان سیاست تدبیر و امید که شرکت‌ها نیز بدون در نظر گرقتن حق مولف کپی کرده و اجرا می‌نمایند.

و چون  چند سالی  می‌گذرد و انتقال به نحو احسن انجام می‌شود، اینان آماده رفتن به خارج شده و در محیطی جدید  چون درختی تنومند به ثمر دهی می‌نشینند!

لذا برای رفع این نقیصه هم لازم است نماینده‌ای از شرکت‌های فاوایی در بین تیم مذاکره کننده باشد تا اولا بر خلاف اصول دموکراسی نه با آنها که باجامند و خارجیند  بلکه با اینان که برجامند و داخلیند، مذاکراتی نماید بلکه به آنها بفهماند که این سرمایه‌های ملی، حق مسلم ما هستند و ما فقط به کمک اینها می‌توانیم شرکت‌های خودرا غنی سازیم و اگر ما غنی‌سازی کنیم بیگانگان گزینه‌هایشان از روی میز به زیر میز خواهند برد. یعنی آبادانی دیگران ازویرانی ماست.

نماینده شرکت‌ها باید در مذاکراتی سخت و طاقت فرسا که تا کنون بسیار طولانی و جانکاه بوده است و طرف مذاکره  بسیار قلدرمابانه زیر بار قانون و حرف حق نمی‌رود یا درکی از فهم مطلب ندارد یا برایش صرف نمی‌کند که بفهمد، به طرف خود بفهماند که تحریم را بدون هیچگونه قید و شرطی بردارند و فساد رایج را سرکوب کنند.

 کارها را با فرصتی برابر ارجاع دهند از ما بهترانی که بدون رعایت قانون، صاحب کار می‌شوند یا حذف شوند یا حداقل محدود شوند و اگر در ارجاع کارها، شرکت‌های داخلی را در حد توان مورد آزار و اذیت قرار دهند و با افتخار بچزانند و بچلانند و اگر این روش  شدید و غلیظ بودن با داخلی‌ها و نرم و نازک بودن با خارحی‌ها ادامه یابد آن وقت شرکت‌ها مجبورند گزینه‌های خودرا روی  میز گذراند و گزینه‌های آنها چنین است:

در صورت ادامه این روش‌ها

گزینه 1 ورشکستگی و زندان و فقر و بیکاری

گزینه 2 فرار نخبگان به خارج و ماندن بسیاری دیگر تا به تعداد بیکاران اضافه کنند. و راحتی خیال بعضی‌ها  برای سپردن کارها به خارجی‌ها

(منبع:عصرارتباط)

  • ۹۴/۰۷/۲۰

نظرات  (۱)

  • فروشگاه اینترنتی
  • بخش‌هایی از این نظر که با * مشخص شده، توسط مدیر سایت حذف شده است
    به تیم کار نداره آقا !! با گوریل ( آمریکا ) ، خود کاسپاروف هم نمیتونه شطرنج بازی کنه . 


    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">