جزییات اینترنت ملی تشریح شد
در ادامه برگزاری نشست های تخصصی دوازدهمین نمایشگاه الکامپ همایش اینترنت ملی با حضورمهندس ریاضی معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات کشور برگزار شد.
در ابتدای این نشست ریاضی به اصولچهارگانه دولت در برنامه چهارم توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات یعنی فناوری اطلاعات برای عدالت گستری، فناوری اطلاعات برای مهرورزی، فناوری اطلاعات برای خدمت به بندگان خدا و فناوری اطلاعات برای پیشرفت و تعالی مادی و معنوی کشور اشاره کرد و گفت : در وضعیت فعلی ارتباط مجازی سازمان های گوناگون و مردم با هم از نظم و سامان خوبی برخوردار نیست. اما تلاش داریم تا فرایند همکاری سازمانها بر روی شبکه را بهبود بخشیده و امکان بهره مندی مناسب از ان را فراهم کنیم.
وی در ادامه به چشم انداز دولت الکترونیکی در کشور اشاره کرد و گفت: اصلی ترین هدف از ایجاد دولت الکترونیکی متحد کردن موثر ترین منابع و مراکز عرضه خدمات مملکت در یک مرکز مجتمع ارایه خدمت است. این خدمات آنگاه از یک درگاه واحد که "پورتال دولت الکترونیکی" نامیده میشود از طریق یک رسانه واحد به شهروندان عرضه میشوند. اجزای مختلف این پورتال خدمات زیر را به یکدیگر پیوند میدهند:
خدمات الکترونیکی E- Services
بانکداری الکترونیکی E-Banking
تجارت الکترونیکی E-Commerce
مراکز ارتباطی چند کانالی یا E-CRM
ریاضی افزود: این ارتباط از طریق شبکه ای امن و قابل اعتماد به نام اینترنت ملی برقرار می شود.
تصویری که مشاهده می کنید، مدل مفهومی سطح یک اجزا اصلی دولت الکترونیکی را به نمایش میگذارد.
وی در ادامه به زیرساختهای اصلی توسعة فناوری اطلاعات اشاره کرد و آنها را شامل بانکداری الکترونیکی ( حساب های اینترنتی برای پرداخت الکترونیکی)، صنایع ارتباطات و فناوری اطلاعات، اطلاعات مکان محور ملی,NSDI ، نظام شناسائی ( احراز هویت در فضای الکترونیکی )، امنیت در قلمرو فناوری اطلاعات، شبکة اینترنت ملی, با کلیه ملزومات و پروتکل ها، قوانین, مقررات, ضوابط و استانداردها، پژوهش, خلاقیت و نوآوری و تولید دانش، فرهنگ سازی و توسعة منابع نیروی انسانی و نظام مدیریت فناوری اطلاعات کشور دانست.
ریاضی درادامه گفت: برای ایجاد زیرساخت های مذکور در مراکز علمی و پژوهشی، سه قوه، دستگاه های اجرایی و در سطح جامعه نهادهای گوناگونی ایجاد شده که از جمله کلیدی ترین این نهادها شورای عالی فناوری اطلاعات کشور است.
وی سپس به سلسله الزامات توسعه فناوری اطلاعات در کشور اشاره کرد و به ترتیب شبکه اینترنت ملی و مراکز داده، معماری داده، سیستم های کاربردی، اطلاعات مرتبط و حوزه های کاری را از جمله این الزامات دانست.
ریاضی درادامه به چشم انداز ایجاد دولت الکترونیک اشاره کرد و اصلی ترین هدف از ایجاد دولت الکترونیکی را متحد کردن موثر ترین منابع و مراکز عرضه خدمات کشور در یک مرکز مجتمع ارایه خدمت دانست.
به گفته ریاضی این خدمات آنگاه از یک درگاه واحد که "پورتال دولت الکترونیکی" نامیده میشود از طریق یک رسانه واحد به شهروندان عرضه میشوند.
اجزای مختلف این پورتال زیر را به یکدیگر پیوند می دهند:
خدمات الکترونیکی E- Services
بانکداری الکترونیکی E-Banking
تجارت الکترونیکی E-Commerce
مراکز ارتباطی چند کانالی یا E-CRM
این ارتباط از طریق شبکه ای امن و قابل اعتماد به نام اینترنت ملی برقرار می شود.
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات کشور در ادامه بحث به وضع کنونی شبکه اینترنت در ایران وجهان اشاره کرد و خاطر نشان کرد: یکی از دغدغه های مهم ما و بسیاری از کشورهای جهان بحث حاکمیت اینترنت است که هم اکنون به طور عمده در اختیار امریکاست. در اجلاس های متعدد جهانی بحث حاکمیت اینترنت و اینکه چرا کل آن باید در اختیار آمریکا باشد، مطرح گردیده است. مشکل این است که تمامی دارایی های مجازی کشورها روی اینترنت قرار دارد و اگر آمریکا نخواهد به کشوری خدمات ارائه کند خسارات جبران ناپذیری وارد خواهد شد. ما به دنبال آن هستیم که حاکمیت اینترنت به دست یک سازمان بین المللی انجام شود.
ریاضی افزود: در نهایت قرار شد ظرف 4 تا 5 سال آینده مجمعی ویژه تشکیل شود و در این مورد تصمیم گیری نماید. البته این کار دفع الوقت برای آمریکایی هاست.
وی همچنین گفت: مساله دیگر میزبانی بسیاری از سایتهای مهم کشور در خارج از ایران است. سازمان قضایی نیروهای مسلح، دادگستری استان تهران، بانک مسکن، کتابخانه مجلس شورای اسلامی و بسیاری دیگر از نهادها و ادارات دولتی از خدمات میزبانی شرکت های کانادایی یا آمریکایی استفاده می کنند.
ریاضی پس ازآن به نحوه توزیع اینترنت در کشور اشاره کرد وگفت: هم اکنون 11 شرکت PAP در ایران لینک های پهن باند را در سراسر کشور توزیع می کنند و با استفاده از فناوری ADSL به مردم خدمات می دهند. حسن این مساله پهنای باند بالاست. ولی با تقسیم و توزیع زیاد این پهنای باند کاهش می یابد. البته فناوری های جدید ADSL تا حد زیادی مشکلات را برطرف می کند. ولی هنوز در این زمینه مشکل داریم. در ضمن ما از پهنای باندمان به طور کامل و موثر استفاده نمی کنیم.
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات به هزینه های ناعادلانه ای که باید برای دسترسی مناسب به اینترنت پرداخت شود اشاره کرد وگفت: به عنوان مثال هزینه بازدید تمامی کاربرانی که از سراسر جهان از سایتهای ایرانی بازدید می کنند باید توسط خود ما پرداخت شود.به غیر از این در ابتدا و به محض وارد کردن آدرس اینترنتی با پسوند .ir کاربر باید از طریق لینک ویژه به دنبال دامنه های .ir بگردد. اگر آمریکا اراده کند که .ir را از روی سرورهایش حذف کند، این دامنه ها دیگر در دسترس نخواهند بود.
ریاضی در این بخش از بحث خود به مقایسه تهدیدات قبلی و فعلی در حوزه ارتباطات و مخابرات پرداخت و گفت: در گذشته برای قطع ارتباطات جهانی ما عراقی ها بسیارتلاش کردند با جنگنده های پیشرفته اسد آباد همدان را که محل نصب مهمترین تجهیزات مخابراتی ماهواره ای ماست نابود کنند. ولی در شرایط فعلی اگر آدرس های IP را به ما ندهند و دامنه های .ir را از روی سرورهایشان حذف کنند ما به همان اندازه دچار مشکل خواهیم شد.
وی همچنین به امنیت بسیار پایین فعلی شبکه و نیاز کشور به شبکه های رایانه ای محلی گوناگون اشاره کرد و گفت: در ایران به برپایی شبکه های رایانه ای در حوزه های بهداشت، اقتصاد، دولت الکترونیک، شبکه های اختصاصی رسانه ای و غیره نیاز داریم. مجموعه این شبکه ها به پهنای باند زیاد نیاز دارند و اگر خواهیم آنها را با تامین پهنای باند از خارج از کشور راه اندازی کنیم دچار زحمت بسیار زیادی خواهیم شد.
وی همچنین به برنامه های دولت برای تامین دسترسی 22.5 میلیون نفر به اینترنت تا پایان برنامه چهارم توسعه اشاره کرد وگفت: این تعداد از افراد به پهنای باند بسیار بسیار بالایی نیاز دارند که تامین ان کار ساده ای نیست.
ریاضی سپس به تشریح نیازهای کاربران اینترنت در ایران پرداخت و گفت: اگر کاربران وارائه دهندگان خدمات را روی شبکه در نظر بگیریم، خواهیم دید که 80 درصد آنها نیازهای داخلی دارند. اکثر مردم ایران به دنبال تعامل با ادارات دولتی، نهادهای خدماتی، سازمان های تحقیقاتی کشور و استفاده از سرویس های داخلی هستند. لذا اگر یک شبکه داخلی درست کنیم که کل کشور را پوشش داده و افرادی که نیازهای مختلف دارند از آن استفاده کنند، کار از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و ارتباطات خارجی هم صرفا در مواردی به کار می رود که کاربر نیازهایی در خارج از کشور دارد. برای این کار می توانیم ملزومات و تجهیزات لازم را هم در داخل کشور تامین کرده و امنیت شبکه و اطلاعات خود را با پهنای باند معقول تامین کنیم. همچنین بر روی پهنای باند ADSL هم خواهیم توانست نیازهای چندرسانه ای کاربران را برطرف کنیم.
وی با اشاره به اینکه بحث اینترنت ملی در جهان بحث تازه ای نیست، خاطر نشان کرد: این بحث با اسامی مختلف در کشورهای دیگر جهان مورد توجه قرار گرفته و از جمله چینی ها هم به دنبال ایجاد اینترنت ملی هستند.
ریاضی اهداف کلان شبکه اینترنت ملی را استفاده از ظرفیت های فضای الکترونیکی برای رشد، توسعه و معرفی فرهنگ ملی، مقابله موثر با تهدیدات فرهنگی بیگانه از طریق عرضه بومی اطلاعات و خدمات، ارتقاء سطح ارتباطات در کشور به منظور تسهیل فرایندهای اداری و تسریع توسعه علمی و صنعتی ، ایجاد اشتغال در صنایع پیشرفته مربوطه، ایجاد و توسعه دانش مهندسی شبکه و فناوری اطلاعات در کشور، ایجاد دانش مهندسی برای مقابله با مخاطرات و تهدیدات الکترونیکی، ایجاد بستر تجارت الکترونیکی در کشور و اتصال به شبکه تجارت الکترونیکی جهانی، استفاده حداکثر از ظرفیت فن آوریهای موجود در دنیا
و در نهایت به روز سازی شبکه مخابرات کشور و ارائه خدمات هوشمند الکترونیکی دانست.
وی همچنین تامین پهنای باند وسیع با کیفیت و قیمت ارزان در سطح کشور، فراگیر بودن شبکه در سطح کشور و امکان دسترسی آسان و فوری، دسترسی و ارتباط آسان و ارزان شهروندان به شبکه و محتوا و خدمات روی شبکه، امکان واگذاری خطوط پر ظرفیت از 1 تا 1000 مگابیت برثانیه به سازمان ها, ادارات, بانک ها, مرکز خدمات دهی و مراکز دیتا برحسب نیاز و قابلیت توسعه آن، پیش بینی امکان ایجاد دهها مرکز دیتا در مقیاس های مختلف روی شبکه، امکان واگذاری خطوط پر ظرفیت به شبکه های ADSL مربوط به شرکت های PAP و شرکت های خدمات اینترنت, ISP ها, برای ارتباط مشترکین آنها به شبکه، امکان نصب و راه اندازی کیوسک های اطلاع رسانی به شبکه اینترانت برای استفاده عامه مردم از امکانات روی شبکه و مدیریت مطلوب و استفاده بهینه و آسان از امکانات شبکه را از دیگر مزایای ایترنت ملی دانست.
امکان اجرای کاربری ها مختلف از جمله دولت الکترونیک, ایجاد مراکز دیتا و میزبانی پرتال استان, سازمان ها و شهرستان ها و کشور, اجرای اتوماسیون اداری و کارتابل الکترونیکی در سطح کشور, راه اندازی کتابخانه ملی دیجیتال در کشور, ایجاد فن بازار, تجارت الکترونیک, بازار بورس, یادگیری الکترونیکی, آموزش از راه دور, دانشگاه مجازی, کلاس های مجازی, شبکه کنترل ترافیک, شبکه تلویزیون تعاملی, کسب و کار الکترونیکی, فروشگاههای مجازی, نمایشگاه های مجازی, موزه های مجازی,IP telephony, , Video On Demand, Tele conference, مانیتورینگ وسیستم های حفاظت شهری, سیستم های کنترل و حفاظت از راه دور, ارائه خدمات ارتباطی به شرکت های PAP, امکان ایجاد شبکه های اختصاصی همچون شبکه مدارس کشور, توسعه خدمات ISP ها , کیوسک های اطلاعاتی و کار در خانه از جمله دیگر مزایایی بود که ریاضی در بحث اینترنت ملی به آن اشاره کرد.
وی ایجاد بستر عرضه خدمات Hosting در کشور از طریق مراکز IDC به منظور محلی سازی ترافیک و عدم وابستگی به Hosting خارجی، عرضه سرویس شبکه های خصوصی مجازی (VPN) در کشور، ایجاد پورتال ملی با امکانات موتور جستجوی ملی به عنوان دریچه دسترسی به خدمات اینترنتی ، تعریف انواع خدمات قابل ارائه از این طریق، تعریف حوزه پوشش پرتال ، یکپارچه سازی بستر خدمات اینترنتی در بخشهای نوری، سیمی و بی سیم، نحوه کنترل ارتباطات، تامین کیفیت سرویس و کنترل SLA انتها به انتها، ایجاد مرکز الکترونیکی فوریتهای امنیت شبکه (CERT) و ایجاد مرکز نظارت و کنترل تهدیدات امنیتی (SOC) را از جمله الزامات ارائه خدمات اینترنتی در کشور دانست.
وی به مواردی همچون راه اندازی مرکز اسناد و کتابخانه ملی الکترونیکی، تقویت و تامین محتوای الکترونیکی متناسب با فرهنگ ایرانی- اسلامی، راه اندازی گروههای بحث و تبادل نظر بومی (Discussion Groups)، ارائه خدمات تلفنی از طریق اینترنت (IP Telephony)، اطلاع رسانی به روز اینترنتی خدمات اولیه شهری و دولتی مانند اورزانس، پلیس، راهها و ....، ارائه خدمات دولتی بصورت الکترونیکی در سطوح ملی، استانی و شهری (e-Government) و ارائه خدمات e-health، e-banking، e-education از طریق اینترنت به عنوان الزامات خدمات ملی اینترنتی اشاره کرد.
الزامات شبکه زیرساخت اینترنت ملی شامل مواردی مانند ایجاد نقاط دسترسی باند وسیع به اینترنت در سراسر کشور، ایجاد و فعال سازی زیرساخت انتقال سرعت بالا در کشور، ایجاد exchange داخلی بین اپراتورهای اینترنتی، امکانات انتقال، سیاست مسیریابی، الزام حقوقی، مقاومت در برابر خرابی های احتمالی (Business Continuity)، تعریف معیارهای کمی افزونگی در تجهیزات و ظرفیت های انتقال، مقاومت در برابر تهدیدات امنیتی ، تعریف نوع تهدیدات و سطح مقاومت، حمایت از انواع سرویسهای متمایز ، تعریف SLA برای انواع سرویس و امکان اعمال کنترل بر روی ترافیک ورودی و خروجی شبکه (Policy-based networking) از دید ریاضی از الزامات شبکه زیرساخت محسوب می گردد.
امکان ارائه سرویس های Dark Fiber، Leased Line، IPv.4، IPv.6 و MPLS، توسعه شبکه دسترسی بی سیم باند پهن (سرویس WiMax و WiFi در بخش دسترسی)، توسعه امکانات دسترسی اینترنت از طریق ارتباطات موبایل (فراهم نمودن سرویس G3/G3.5/G4)، بهره گیری از تکنولوزی DWDM با امکان تخصیص طول موج دینامیک (dynamic l configuration)، حمایت از توسعه مخابرات تلفنی بر پایه NGN و مد نظر قرار دادن ملاحظات مربوط به ریسک تکنولوژی، طول عمر تکنولوژی، بازده و توانایی تکنولوژی و گسترش پذیری طرح هم در بخش الزامات فنی شبکه اینترنت ملی مطرح گردید.
ریاضی در ادامه استفاده از پتانسیلهای صنایع داخلی برای تامین تجهیزات مورد نیاز برای توسعه شبکه اینترنت ملی، ایجاد تمرکز بر روی تجهیزات پر تقاضا، در آمد زا و استراتژیک، تعریف تعهدات اپراتورها برای تامین تجهیزات از صنایع داخلی ، حفظ و توسعه دانش بومی طراحی و مهندسی شبکه با استفاده از ابزارهای پیشرفته روز، سیاست گذاری در زمینه سرمایه گذاری در توسعه شبکه اینترنت ملی، سیاست گذاری در زمینه تصدی گری شبکه اینترنت ملی، تنظیم مقررات مربوط به حقوق مشتریان و کارگزاران و تنظیم مقررات مربوط به جرایم الکترونیکی را از الزامات سیاست گذاری و تنظیم مقررات شبکه اینترنت ملی دانست.
ریاضی در پایان انتقال مبتنی بر پکت (در حقیقت مبتنی بر IP)، جداسازی سرویس ها و شبکه ؛ ایجاد اینترفیس های باز (اینترفیس های API)، پشتیبانی از رنج وسیعی از سرویسها (شامل سرویسهای real time / Streaming / non-real time / مالتی مدیا، قابلیت ارائه سرویسهای پهن باند به صورت انتها به انتها ، شامل ملاحظات مربوط به بهره گیری از شبکه دسترسی، تعامل با شبکه های موجود (با استفاده از گیت وی ها)، Mobility امکان تدارک همگون سرویسها به کاربران را بدون توجه به فناوریهای مختلف دسترسی مورد استفاده آنها فراهم میکند، دسترسی آزاد و بدون محدودیت کاربران به فراهم کنندگان سرویس رقیب ویا سرویس انتخابی آنها ، پشتیبانی از پایانه های موجود مانند پایانه های مبتنی بر NGN، QoS سرویسهای بلادرنگ، حفاظت از اطلاعات حساس با استفاده از مکانیزمهای امنیتی مناسب و حفاظت از سرویسها در برابر استفاده نامشروع از آنها را از مهمترین مزایای اینترنت ملی دانست.
- ۸۵/۰۴/۳۱