جهش به قله 40 میلیون نفری IT ایران
جمعیت در طول تاریخ از مهمترین فاکتورهای تصمیمگیری در حیطههای اقتصادی، سیاسی بوده است. در میانههای قرن بیستم، جمعیت قدری از ارج و مقام خود را از دست داد، چراکه قدرتها پشتوانه خود را از منابع دیگری تامین میکردند و چندان وابسته به جمعیت نبودند. توسعه مباحث علمی جدید مانند هوش مصنوعی، فیزیک لایههای نازک، نانوتکنولوژی، توسعه ساخت کامپوزیتها و پاگرفتن صنعت دیجیتال؛ اهمیت جمعیت بهعنوان بازار مصرف را دوباره نمایان ساخت با این تفاوت که اینبار جمعیت بهشکل سابق دیده نشد. علت تغییر نگرش به جمعیت به تغییر نوع محصولات عرضه شده بستگی داشت. اگر در دهه هشتاد میلادی امکانات خاص مانند رنگی بودن تلویزیون، حضور صرف کامپیوتر، ساعت دیجیتال و امثالهم موضوع مطرح در بازار و مورد توجه قشر خاصی از جامعه مصرفی بود، در دهه اخیر تکنولوژی مورد توجه بازار مصرفی است که در انحصار قشر خاصی از جامعه نخواهد بود. شرکتهای امروزی دریافتهاند که برای جوامع طبقاتی کنونی، محصول متناسب با سطح درآمد ایشان تولید کنند. بدینترتیب علاوه بر اینکه کل جمعیت یک منطقه بهعنوان مصرفکننده عام محصولات دنیای دیجیتال اهمیت پیدا خواهند کرد، ردههای جمعیتی بهدلیل انتظارات خاص خود از دنیای جدید، مصرفکننده خاص محصولات مشخصی خواهند بود. در این مجال گذر کوتاهی بر تاثیر جمعیت خاورمیانه بر بازار IT این منطقه خواهیم داشت.
بازار مصرف IT
صنعت IT از یکسو تمام ردههای سنی را نشانه گرفته است و از سوی دیگر در برنامههای کلان دولتها وارد شده است. مصرفکننده محصولات IT را میتوان با اغماض در سه دسته قرار داد. دسته اول شامل دولتها خواهند شد. دولتها بهدلیل وظایف و برنامهریزیهای کلانی که بر عهده دارند، نیازمند راهحلهای اساسی، محصولات خاص و البته گرانقیمت و تکنولوژی روز خواهند بود. توسعه زیرساختهای هوشمند مخابراتی، تهیه استانداردها و پیادهسازی زیرساخت شبکههای گسترده کامپیوتری، تدوین سیاستهای راهبردی برای مدیریت و توسعه مهارتها و افزایش دانایی جامعه آشنا با دستاوردهای IT کنونی از جمله وظایف کلانی است که دولتها بر عهده داشته و در نگاه حداقلی برای عقب نماندن از دنیای کنونی مکلف به پیگیری آن خواهد بود. در واقع دولتها بستر مورد نیاز برای مصرف عام شامل سازمانها، ادارات و بهطور کلی نیازهای عمومی جامعه را فراهم خواهند آورد. دسته دوم را مصرفکننده عام صنعت IT تشکیل خواهد داد و شامل قشر وسیعی از جمعیت کشورها خواهند بود. محصولات تولید شده کنونی مانند دوربین دیجیتال، تلویزیون دیجیتال، کامپیوتر، گوشیتلفنهمراه، صفحهکلید، دیسکهای CD و DVD و غیره در حوزه مصرف ردههای مختلف سنی جامعه قرار خواهند داشت. دسته سوم قدری خاصتر بوده و شامل ردههای سنی 15 تا 45 سال و بهخصوص 20 تا 35 سال خواهند بود. در این رده سنی بازار مصرفی قطعات خاص کامپیوتر، استفاده از انواع سرگرمیسازها، پخشکنندههای MP3 و امثالهم طرفدار بیشتری داشته و بازار مصرفی مشخصی را ایجاد خواهد کرد.
بدین ترتیب شرکتهای بزرگ تولیدکننده محصولات سختافزاری، نرمافزاری و نیز مجموعههای بزرگی چون Oracle، IBM، RAND، SAP، Sun Microsystems که بیشتر توسعهدهنده استانداردها و راهحلهای ویژه و کلان هستند، با بازاری چند پهلو و بزرگ روبهرو خواهند بود. پویایی صنعت IT و نمایان شدن تغییرات بنیادی در تکنولوژی مورد استفاده در محصولات تولید شده و توسعه کاربری این محصولات، بازار خاصی برای این صنعت و شرکتهای فعال در این حوزه فراهم کرده است.
دیگر اینکه تکنولوژیهای جدید از بعد ماهیتی از مفاهیم مشترکی استفاده میکنند که بدیهیترین نتیجه آن، سازگاری بین این محصولات در کاربردهای گوناگون با یکدیگر خواهد بود. از دیگر سو افراد حاضر در دنیای جدید و دهههای آینده بهدلیل درک این تغییرات علاوه بر اینکه ذیرای این محصولات هستند، خواستار تغییرات چشمگیر و توسعه کاربری محصولات آینده خواهند بود. سادهترین نتیجه این فضای روانی حاکم بر دنیای کنونی و بافت جمعیتی حاضر، تضمین بازار IT موجود و گسترش آن در آینده خواهد بود.
کاهش قیمت محصولات بهدلیل رشد تکنولوژی و افت هزینه تولید و نیز گرمی بازار رقابت فضای جالب و پویایی برای بازار مصرفی محصولات IT فراهم آورده است.
برای تولیدکنندگان محصولات مصرفی IT تعداد افراد جامعه نقش تعیینکنندهای در بازار منطقهای خواهند داشت و از سوی دیگر محصولاتی که مورد توجه و احتمالا مورد مصرف هر یک از افراد جامعه قرار خواهد گرفت نیز اهمیت زیادی خواهد داشت. به بیان دیگر شرکتها خواستار توسعه بازار مصرفی جامعه هستند و از آن سو خواستار توسعه نیازهای یکایک افراد جامعه خواهند بود.
توسعه جمعیت
جلوگیری از رشد بیرویه جمعیت، دغدغه بسیاری از دولتها بوده و تلاش فراوانی در اینباره صورت گرفته است. شرایط فرهنگی خاص حاکم بر منطقه خاورمیانه و ثروت بالا و منابع طبیعی موجود موجب شده است که این امر توسط دولتها جدی انگاشته نشود. افزایش رشد جمعیت موجب افزایش نیاز جامعه به خدمات و توسعه ابزارهای موجود خواهد شد. بنابراین دولتها متحمل هزینههای جدیدی برای توسعه زیرساختها موجود خواهند شد و بازار مصرفی کلانی برای شرکتهای بزرگ فراهم خواهند آورد. همچنین جمعیت افزوده شده در آینده تضمینکننده توسعه بازار مصرفی عام محصولات IT خواهند بود که بهخصوص برای شرکتهای تولیدکننده سختافزار جالب توجه خواهد بود. افرادی که طی چند سال اخیر به جمعیت کشورها اضافه شدهاند، به سرعت ایفاگر نقش مصرفکننده خاص خواهند بود. زمان لازم برای هر فرد از لحظه تولد تا زمانی که تبدیل به مشتری خاص شرکتهای IT شود، حداقل دو برابر وضعیت کنونی است. قابلیت کار با اغلب لوازم و تجهیزات صنعت IT از ردههای سنی هفت تا 10 سال آغاز شده و در آینده کاهش خواهد یافت. دوربین دیجیتال، پخشکنندههای MP3 و در آینده نزدیک MP4، گوشی تلفنهمراه، کارتهای گرافیک قدرتمند، نمایشگرهای LCD بزرگ، تلویزیون دیجیتال و اینترنت از جمله محصولات و بستر IT خواهند بود که خردسالان قادر به استفاده از آنها خواهند بود. بنابراین بازار IT منطقه خاورمیانه بهزودی توسعه بیشتری خواهد یافت و نیز این توسعه چند وقتی است که آغاز شده و به مدد زاد و ولدها و شرایط روانی حاکم بر اغلب کشورهای منطقه کماکان در حال رشد خواهد بود.
در بین کشورهای منطقه تنها ایران است که در صدد کنترل جمعیت خود برآمده و هرم جمعیتی آن شباهت بسیاری به کشورهای توسعهیافتهای چون سوئد و ژاپن پیدا کرده است. افزایش سهم سرانه هر فرد از تولید ناخالص ملی بدیهیترین مزیت کنترل رشد بیرویه جمعیت خواهد بود. در ادامه و بهشکلی موجز درباره شرایط جمعیتی منطقه و بازار آینده آن صحبت خواهیم کرد.
ایران
با توجه به آمارهای موجود رده سنی 15 تا 19 سال بیشترین سهم از ترکیب جمعیتی ایران را بهخود اختصاص دادهاست. ردههای سنی 10 تا 14 و 20 تا 24 و 25 تا 29 در رده بعدی قرار دارند. ایران با داشتن نزدیک به 25 میلیون نفر از جمعیت کنونی ایران بین 15 تا 30 سال سن دارند. بهدلیل مهار رشد بیرویه جمعیت و برنامههای اجرا شده توسط دولتهای پیشین، جمعیت افراد زیر 15 سال کشور بالغ بر 17 ملیون نفر است. آمار موجود نشان میدهد که در حال حاضر بازار مصرفی ایران آمادگی توسعه دارد و نیازمند سرمایهگذاری کلانی خواهد بود، چراکه بافت جمعیت بین 15 تا 30 سال کنونی در ده سال آینده در رده سنی 25 تا 40 سال قرار گرفته و پتاسیل بالایی برای رشد بازار در اختیار خواهند داشت. در این فاصله یک جمعیت 12 میلیون نفری به رده سنی 15 تا 25 سال اضافه شده و در واقع بازار مصرف ایران تا 10 سال آینده نزدیک به 40 میلیون نفر آشنا با صنعت IT خواهد شد. چنانچه دولت تضمینهای لازم برای سرمایهگذاری را فراهم آورد، شاهد یک جهش بزرگ در صنعت IT داخلی خواهیم بود.
کشورهای حاشیه خلیجفارس
کشورهای حوزه خلیجفارس مانند عربستان، امارت متحده عربی، قطر، بحرین، کویت و عمان صاحب ثروتهای بسیاری هستند که اغلب آنها از طریق فروش منابع طبیعی حاصل شده است. در این میان تنها شیخنشین دبی از دیگران متمایز است که درآمد خود را نه از طریق نفت و گاز که از طریق فراهم آوردن بستری برای تبادلات تجاری در سطح منطقه فراهم آورده است. ایجاد منطقه تجاری جبلعلی، فراهم آوردن امکانات ارتباطی دریایی و هوایی، ارایه تسهیلات فراوان مالی و به حداقل رساندن درآمد دولت از سود مستقیم گمرک موجب شده است که شیخنشینهای مجاور و حتی کشورهای همسایه به استفاده از راهکار ترغیب شوند. ثروت در این کشورها و نیز فرهنگ قبیلهای حاکم، تبعات رشد فزاینده جمعیت در این کشورها را کمرنگ کرده است. برای شرکتهای بزرگ IT این رشد فزاینده بهمعنی بازار مصرف بزرگ آینده تلقی خواهد شد. نمودار جمعیتی تمامی این کشورها به شکل هرم کامل نیست، هرچند نمودار کلی آن نمایانگر افزایش جمعیت است، اما نشاندهنده ترکیب ناموزونی از بافت جمعیتی در این کشورها دارد. بهعنوان مثال نمودار جمعیتی کشور قطر نشان میدهد که تعداد مردان رده 40 تا 55 سال حدود سه برابر زنان این رده سنی است. در عمان و بحرین وضعیت مشابهی در ترکیب ردههای سنی مختلف نمایان است. در این کشورها، مردها مصرفکننده اصلی بازار IT هستند و این ترکیب جمعیتی برای رشد بازار کاملا مناسب و مورد تمجید شرکتهای IT خواهد بود.
اگر رشد جمعیت در این کشورها را با ایران مقایسه کنیم، به نتایج جالب توجهی خواهیم رسید. جمعیت زیر چهار سال ایران نزدیک به مجموع جمعیت زیر چهار سال کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس بهغیر از عراق است. همچنین جمعیت 15 تا 30 سال کنونی ایران حدود 5/2 برابر مجموع جمعیت کشورهای فوقالذکر است. مشکلات موجود در سیستم اقتصادی ایران و سختگیریهای کنونی و نیز ثروت انباشته کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس موجب شده است که بازار IT منطقه در این کشورها، بهخصوص در امارات متحده عربی و عربستان متمرکز شود. این امر علاوه بر اینکه برای بازار داخلی چندان خوشایند نیست، ارز بسیاری را از کشور خارج خواهد کرد و به نوعی وابستگی اقتصادی بهدنبال خواهد داشت. نمایشگاه جیتکس دبی و جیتکس ریاض عربستان بسیاری از نقدینگی برنامهریزی شده برای صنعت IT منطقه را در خود جمع کردهاند. ایران برگ برندهای بهنام جمعیتی جوان دارد که اگر برنامهریزی صحیحی برای مدیریت آن نداشته باشد، این امکان را دودستی تقدیم کشورهای حاشیه خلیجفارس کرده است. پیشبینی شده است که نسبت جمعیت بین 15 تا 30 سال ایران و به جمعیت 15 تا 30 کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس تا 10 سال آینده ثابت خواهند ماند.
جدای از مقایسه ایران با این کشورها، شرایطی بسیار جالب برای سرمایهگذاری در منطقه حاکم شده است که سود بسیاری را برای شرکتهای بزرگ سازنده سختافزار و تجهیزات مرتبط با آن در پی خواهد داشت.
کشورهای دیگر خاورمیانه
اگر مصر و پاکستان را در جغرافیای خاورمیانه بهحساب آوریم، در آیندهای نزدیک بازار بزرگی در این کشورها شاهد خواهیم بود. به این جمع سوریه را نیز اضافه کنید که با رشد کنونی جمعیتی بازار بزرگی محسوب خواهد شد. نمودار جمعیتی مصر، پاکستان، سوریه و لبنان بهشکل یک هرم کامل است. معنی هرم کامل این است که جمعیت بیش از میزان استاندارد در حال افزایش است. پیشبینیها موید این مطلب است که سوریه با وضع کنونی در سال 2015، مصر در سال 2009، لبنان در سال 2007 و پاکستان در سال 2025 قادر به کنترل رشد فزاینده جمعیتی کنونی خود خواهند بود. طبق پیشبینی انجام گرفته جمعیت شش میلیاردی جهان در 2000 میلادی در سال 2012 تا 2013 میلادی به هفت میلیارد و در سال 2026 تا 2030 میلادی به هشت میلیارد نفر خواهد رسید که کشورهای عربی منطقه بهانضمام پاکستان و هند سهم قابل توجهی از این افزایش جمعیت را بر عهده خواهند داشت. به بیان دیگر جمعیت جهان در طی 10 سال آینده نیازهای بسیاری خواهند داشت که سهم قابل توجهی از آن اختصاص به محصولات IT خواهد داشت.
به نظر نگارنده این سطور، مصر، پاکستان و سوریه در چند سال آینده بهترین بازار منطقهای برای سرمایهگذاری صنایع IT محسوب خواهند شد. بهخصوص کشور مصر بهدلیل حضور در جغرافیای مدیترانه، همجواری با آسیا و نقش موثر در شاخ آفریقا، پتانسیل بسیار بالایی بهعنوان بازار اصلی صنعت IT بهعنوان مصرفکننده و مرکز منطقهای IT ایفا خواهد کرد.
گفتههای ژنرال پرویز مشرف نشان میدهد پاکستان نیز برای بازار آینده IT منطقه نقشههایی در سر دارد، چراکه پاکستان در کنار خود یک بازار چند صد میلیونی بهنام هند دارد.
کشورهای دیگر مرتبط
چرخش مختصری به نگاهتان بدهید و به مرزهای شمالی ایران نظری بیندازید. ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، آذربایجان، ارمنستان و قزاقستان گزینههای بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری محسوب خواهند شد. جمعیت این کشورها به نوعی کنترل شده است. اغلب این کشورها کماکان سیاستهای شوروی سابق در کنترل زاد و ولد را رعایت میکنند و بهدلیل سطح درآمد پایین صرفهجویی کلان از این شیوه خواهند داشت. جمعیت این کشورها در بازار IT چندان تاثیرگذار نیست، بلکه بکر بودن بازارهای IT این کشورهاست که در آینده رشد بیشتری خواهد داشت. ایران میتواند نقش بسیار مهم، سازنده و سودآوری در این حوزه ایفا کند. مناسبات و مشترکات فرهنگی بسیار این امر را تسهیل خواهد کرد. البته ترکیه نگاه ویژهای به بازار این حوزه از جغرافیای اوراسیا دارد. ترکیه برای وارد شدن به جمع مرموز اتحادیه اروپا تسهیلات قابل توجهی برای شرکتهای بزرگ IT فراهم آورده است. ترکیه خواستار همان نقشی است که مالزی در حوزه مالتیمدیا در جنوب شرق آسیا و دبی در حوزه سختافزار در خلیجفارس ایفا میکنند، با این تفاوت که حضور در حوزه زیرساختهای شبکه و ارجاع برنامههای کلان در دستور کار ترکان عثمانی برای حضور در منطقه اوراسیا، بالکان و غرب دجله قرار دارد.
مؤخره
ایران در این حوزه بهدلیل همجواریهای فیزیکی، فرهنگی و سیاسی با بسیاری از کشورهای منطقه قادر به سرمایهگذاری به منظور فعالیت در بازار هدف، جلب سرمایه و درونریزی ارز و تبادلات تجاری و ایجاد تسهیلات برای تبادل کالا بهعنوان کریدور منطقه خواهد بود. توجه به این مقوله،بسیاری از وابستگیهای منطقهای را کاهش داده، حجم تبادل کالا را افزایش و کسب سود را افزایش داده، بستر مناسبی برای تامین نیازهای داخلی بهدلیل افزایش جمعیت داخل فراهم کرده و توان و انعطاف ایران در پشتیبانی از بازارهای منطقهای را افزون خواهد کرد. متاسفانه جمعیتی که در اینجا زاده میشوند، مشتری بالقوه خارج از ایران قلمداد خواهند شد.
- ۸۵/۰۹/۰۶