جورج سوروس: فیسبوک و گوگل تهدیدی برای جوامعاند
جورج سوروس، سرمایه گذار و میلیاردر مشهور، روز پنج شنبه گذشته در مجمع جهانی اقتصاد در داووس، گفت: فیس بوک و گوگل به موانع نوآوری و تهدیدی برای جامعه تبدیل شده اند.
فناوران- این سرمایه دار معروف آمریکایی مجارستانی، با بیان اینکه شرکت های نفت و معدنکاری شیره محیط زیست ما را می کشند، گفت که شرکت های رسانه های اجتماعی هم در حال بهره برداری از محیط اجتماعی ما هستند. سوروس این اقدام را زشت خواند و توضیح داد که رسانه های اجتماعی بر شیوه تفکر و رفتار ما تاثیر می گذارند، بدون اینکه خودمان آگاه باشیم. به گفته وی، این شیوه عملکرد آثار مخربی بر دموکراسی، به ویژه در صحت انتخابات ها برجای می گذارد. به عقیده سوروس، علاوه بر تضعیف دموکراسی، شرکت های رسانه های اجتماعی مردم را به سوی اهداف تجاری خود سوق می دهند و عمدا آنها را به خدمات خود معتاد می کنند که می تواند به ویژه برای نوجوانان بسیار آسیب زننده باشد.
وی افزود: قدرت تغییر در خواسته های مردم به طور روزافزون در دست چند شرکت بزرگ متمرکز می شود و بنابراین باید تلاش بسیاری برای دفاع از آنچه جان استوارت میل از آن با عنوان «آزادی ذهن» یاد کرده صورت گیرد. سوروس ادامه داد: این موضوعی است که اگر از دست برود، انسان هایی که در عصر دیجیتال رشد می کنند، در بازیابی آن مشکل خواهند داشت و این مساله آثار سیاسی فراوانی برجای خواهد گذاشت.
جورج سوروس همچنین هشدار داد که چشم انداز اتفاقات می تواند از این هم خطرناک تر باشد؛ زمانی اگر شرکت های اینترنتی مثل فیس بوک و گوگل سیستم های نظارتی خود را با سامانه های دولتی هماهنگ کنند؛ یعنی مشابه اتفاقی که در کشورهایی مثل فیلیپین در حال روی دادن است.
وی افزود: این رویکرد می تواند به ایجاد وبی از نظارت تمامیت طلبانه - مانند آنچه آلدوس هاکسلی و جورج اورول تصویر کرده اند- منجر شود. سوروس این شرکت ها را انحصارگرهای اینترنتی خواند و گفت که این انحصارگرها علاقه به تغییر رفتار و محافظت از جامعه دربرابر اقدامات شان ندارند. این موضوع آنها را به تهدیدی برای جامعه تبدیل می کند؛ بنابراین وظیفه نهادهای قانونگذار است که آنها را کنترل کنند.