حذف دایلآپ و تولد اپراتورهای مجازی
معاون صدور پروانه رگولاتوری از حذف دایلآپ و تولد اپراتورهای مجازی با راهاندازی اپراتور چهارم خبر داد و گفت: گام بعدی پس از تصویب رومینگ شبکهها در کمیسیون تنظیم مقررات و راهاندازی اپراتور سوم، تعریف اپراتورهای مجازی است.
موضوعاتی از جمله امکان انحصار بازار از سوی اپراتور چهارم، ضرورت ورود اپراتورهای مجازی تلفنهمراه از محورهای گفتوگوی تفصیلی فارس با لطفالله سبوحی معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است که وی با تاکید بر اینکه شبکه فیبر نوری باعث حذف دیگر فعالان این بازار نخواهد شد، گفت: با این شبکه دیگر کسی به اینترنت دایل آپ نیاز نخواهد داشت.
لطفالله سبوحی در گفتوگو با فارس در خصوص اینکه تدوین پروانه اپراتور چهارم در چه مرحلهای قرار دارد، گفت: مصوبه اپراتور چهارم از هیئت دولت رسیده و در کمیسیون تنظیم مقررات در حال طرح است.
وی افزود: کلیات پروانه در کمیسیون تنظیم مقررات مطرح شده است و انشاءالله پس از نهایی شدن و تصوب آن در کمیسیون، باقی کارها انجام میشود.
*نمیدانم لفظ اپراتور چهارم از کجا آمده است
معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه رگولاتوری در پاسخ به این سوال که "نگرانیهایی از اینکه اپراتور چهارم، با ویژگی زیربنایی و گستردگی شبکه، موجب انحصار نشود و یا بقای سایر فعالان حوزه را با مخاطره نیاندازد، مطرح است، راه حل پیشگیرانه این موارد چگونه در پروانه اپراتور چهارم پیشبینی خواهد شد "، گفت: تمام این موارد در پروانه دیده میشود؛ البته لفظ اپراتور چهارم را نمیدانم شما درست کردید یا از کجا آمده است، اما به هر حال، شبکهای است که قرار است با استفاده از فیبر نوری یک دسترسی را برای همه ایجاد کند و یک شبکه جا به جایی مبتنی بر فیبر نوری در کل کشور شکل گیرد.
وی تصریح کرد: این شبکه جای خود را دارد و در حقیقت مکمل شبکههای دیگر خواهد برد.
سبوحی ادامه داد: این گونه نیست که فعالیتی باعث حذف فعالیتهای دیگر شود، بلکه هر یک جای خود را دارند و کارهای خود را انجام میدهند.
* کمترین مزییا اپراتور چهارم حذف اینترنت دایل آپ است
سبوحی اظهار داشت: البته اگر فکر کنیم این شبکه به خانهها میآید و پس از آن دیگر کسی نیاز نخواهد داشت به روش دایل آپ سرویس اینترنت بگیرد، درست است.
وی ادامه داد: منطقی نیست که بگویم همه روی دایل آپ (dial up) بمانند، زیرا یک ISP ور شکست میشود و این دلیل منطقیای برای اینکه ما کار توسعهای انجام ندهیم، نیست.
وی در رابطه با اینکه "وقتی یک شبکه تمام آنچه افراد یک خانواده نیاز داشتند باشند، از جمله فیلم، بازی، اینترنت و غیره را به صورت یکجا داشته باشد، دلیلی وجود ندارد که یک مشترک برای دریافت تک تک این موارد به صورت جداگانه اقدام کند "، گفت: برای مثال در سرویس ADSL، بستر انتقال خط تلفن است و مشتری سرویس دهنده را انتخاب میکند؛ در شبکه فیبر نوری، خط تلفن جایگزین فیبر نوری میشود، اما باز هم مشترک سرویس دهنده را انتخاب میکند.
سبوحی ادامه داد: به این ترتیب قدرت انتخاب مشترک بیشتر خواهد شد و این شبکه نیز باعث حذف کسی نخواهد شد.
معاون رگولاتوری تصریح کرد: همچنین ممکن است شبکه فیبر نوری آنقدر نیاز به اطلاعات را در مبنای داخلی تأمین کند که نیاز کاربر به اینترنت بسیار کم شود.
وی توضیح داد: کاربران در اینترنت عمدتا قصد استفاده از منابع داخلی را دارند و اگر از بسترهای مختلف دسترسی به منابع داخلی ایجاد شود، نیاز به اینترنت کم خواهد شد.
* شبکه فیبر نوری باعث حذف رقبا نمیشود
سبوحی اظهار داشت: در شبکه فیبر نوری تنها مدیا عوض میشود؛ اما کیفیت بالا میرود و قدرت انتخاب کاربر در تعیین سرویسدهنده نیز بیشتر خواهد شد.
وی ادامه داد: برای مثال در سرویس فیلم این شبکه، تمام کسانی که قادر به ارائه بانک فیلم هستند، سرویس خود را ارائه میکنند و مشترک میتواند با مقایسه کیفیت و قیمتها، سرویس دهنده خود را انتخاب کند.
معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: در شبکه فیبر، سرویسدهندگان به جای اینکه از مخابرات و روی سیم به کاربر سرویس دهند، از طریق شبکه فیبر نوری سرویس میدهند و کاربر میتواند انتخاب کند که از چه سرویس دهندهای، سرویس بگیرد.
وی گفت: محیط شبکه فیبر نوری فضایی همانند اینترنت است که کاربر به هر کجا که میخواهد، میرود؛ با این تفاوت که همه چیز در شبکه فیبر نوری در داخل کشور است و اینترنت یکی از کاربردها است.
معاون رگولاتور تصریح کرد: بار دیگر تأکید میکنم که شبکه فیبر نوری باعث حذف کسی نخواهد شد و تنها فضای سرویسدهی عوض میشود.
* اپراتورهای مجازی تلفنهمراه، گام بعدی پس از تصویب رومینگ بین شبکهها
سبوحی همچنین در خصوص ورود اپراتورهای مجازی اظهار داشت: انشاءالله اپراتورهای مجازی نیز خواهند آمد؛ اما باید کمی صبر داشته باشیم و باید اپراتور سوم نیز بیاید.
معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، اظهار داشت: نخست باید بحث استفاده از رومینگ شبکهها (National Roaming) و قوانین و مشخصات استفاده از شبکه دیگران مشخص شود که در حال مطالعه روی این معقوله هستیم؛ در حال تدوین قوانین هستیم که برای مثال اگر کسی خواست از شبکه اپراتور دیگری استفاده کند چه قوانین و مقرراتی باید داشته باشد که منافع طرفین حفظ شود.
سبوحی ادامه داد: در حال حاضر این موضوع را برای کمیسیون تنظیم مقررات فرستادهایم که در صورت تصویب، گام بعدی تعریف اپراتورهای مجازی است.
* الزامی برای واگذاری مجوز اپراتور مجازی با برگزاری مزایده نیست
معاون رگولاتور در پاسخ به این سوال که "وقتی اپراتورها در مقابل مقولهای مانند جابه جایی شماره مقاومت میکنند، راهاندازی اپراتورهای مجازی و اذن استفاده از شبکه به اپراتوری دیگر، دور از ذهن به نظر میرسد "، گفت: وقتی منافع طرفین حفظ شود دلیلی ندارد که مقاومت کنند.
وی در خصوص اینکه " آیا به نظر شما در شرایط فعلی اگر مزایدهای برای اپراتورهای مجازی برگزار شود، کسی خواهان شرکت در این مزایده خواهد بود " گفت: لزوما نباید مزایده برگزار شود.
وی در توجیه اقتصادی اپراتورهای مجازی اظهار داشت: الان خیلی از کشورهایی که 10 تا 15 اپراتور دارند، همه اپراتورهایشان شبکه ندارند و برخی از آنها مجازی هستند.
سبوحی اظهار داشت: فعلا پیشبینی زمانی برای عملی شدن اپراتورهای مجازی نداریم.
وی در خصوص اینکه " آیا کمیسیون تنظیم مقررات نظر مثبتی در این رابطه دارد "، گفت: کلیات این موضوع در کمیسیون مطرح شده و یکی از کلیاتی است که کمیسیون گفته است در مورد آن مطالعه میکند، اینکه در آینده تصمیم چه باشد را نمیتوانم از طرف کمیسیون نظر بدهم.
* شاید اپراتورهای فعلی، مجوز اپراتور مجازی را بگیرند
معاون رگولاتور در واکنش به این که " با توجه به شرایط، ورود اپراتورهای مجازی و محقق شدن این موضوع تا حداقل چند سال آینده بعید به نظر میرسد "، گفت: این امر نشدنی نیست؛ همه اپراتور با خدماتی که ارائه میکند جای خود را پیدا میکند و مردم نیز از بسیاری چیزها استقبال میکند.
وی ادامه داد: شاید اپراتور مجازی را یکی از اپراتورها تولید کند؛ ممکن است اپراتورهای فعلی، چند اپراتور را متولد کنند.
سبوحی توضیح داد: این کار حتی برای اپراتورهای فعلی نیز درآمد زا خواهد بود؛ زیرا اپراتور جدید قرار نیست الزاما همان کارهای اپراتور مادر را انجام دهد؛ ممکن است خدمات جدیدتری ارائه کند.
وی افزود: اپراتورهای جدید تعاریف و خدمات جدیدی ارائه میکنند و کارهای خاصی انجام میدهد و سود درآمد اپراتور جدید نیز نصیب اپراتور مادر خواهد شد.
معاون رگولاتور تصریح کرد: در مجموع باید تمام این موارد مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد و تجربه کشورهای دیگر نیز در این زمینه دیده شود؛ باید دید چرا اپراتورهای مجازی در کشورهای دیگر مورد استقبال قرار گرفتهاند و چطور منافع همه حفظ میشود؛ باید تمام این موارد پیشبینی و با مشورت با خود اپراتورها مقررات نوشته شود.
معاون رگولاتور در پاسخ به این سوال که "آیا امروز راهاندازی اپراتورهای مجازی در کشور یک ضرورت است یا به دلیل صرفه اقتصادی انجام میشود "، گفت: ما هیچ گاه به دنبال منافع اقتصادی نیستیم؛ نگاه میکنیم ببینیم چه چیزی برای ایجاد رقابت، ایجاد تنوع در سرویس و ایجاد زمینه فعالیت برای بخشهای مختلف نیاز است که در این راه با استفاده از تجربیات دنیا تصمیمات لازم را اتخاذ کنیم.
* واگذاری اختیار تصویب حقالامتیاز پروانههای ارتباطی به کمیسیون تنظیم مقررات
سبوحی در خصوص دلایل تاخیر و لغو مزایده رادیو ترانک، اظهار داشت: رگولاتوری برای اخذ هر حقالامتیازی بابت پروانهها باید مصوبه هیئت وزیران را داشته باشد و برای دریافت حقالامتیاز پروانه رادیو ترانک نیز به مصوبه دولت نیاز داشتیم.
معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با بیان اینکه هیئت دولت هنوز مصوبهای در این خصوص ندارد، گفت: روند اخذ مجوز از هیئت وزیران کمی به درازا انجامید که با آغاز اجرای قانون برنامه پنجم از ابتدای سال، برگزاری مزایده مجدداً از سر گرفته میشود.
وی اظهار داشت: با تصویب قانون برنامه پنجم اختیارات کمیسیون تنظیم مقررات بیشتر شده از ابتدای امسال، اختیار تعیین حقالامتیاز پروانههای ارتباطی به کمیسیون تنظیم مقررات داده شده است.
* هر استان دارای یک اپراتور رادیو ترانک خواهد شد
سبوحی توضیح داد: رادیو ترانک شبکه اى از امواج رادیویى است که در محدوده جغرافیایى وسیع و با امکانات بهتر ارایه خدمات میکند.
وی با بیان اینکه پیش از این همان مجوزهای بیسیم معمولی صادر میشد، ادامه داد: از لحاظ فرکانسی و ملاحظات امنیتی دیگر به شکل سابق امکان صدور مجوز بیسیمهای معمولی وجود ندارد و در برگزاری این مزایده در فکر جایگزین کردن سیستم جدید با مجوزهای معمولی بیسیم هستیم.
وی ادامه داد: میخواستیم برای این منظور، یک اپراتور داشته باشیم تا کسانی که نیاز به استفاده از بیسیم دارند، نیاز خود را از طریق این اپراتور تأمین کنند.
سبوحی ادامه داد: این مزایده مخصوص ترانک عمومی و مردمی که میخواهند از بیسیم استفاده کنند، است و و برای مثال تاکسیهای بیسیم، اتوبوسهای خصوصی، شهرکها، برجها، ساختمانهای تجاری و تمام شرکتهایی که برای اداره فضاهای خود نیاز به استفاده از بیسیم دارند باید مجوز خود را از اپراتور رادیو ترانک اخذ کنند.
سبوحی تأکید کرد: پروانه رادیو ترانک آماده شده و تنها برگزاری مزایده مانده است، در هر استان نیز یک اپراتور منطقهای انتخاب میشود.
* استفاده غیر مجاز از مسدودکنندههای تلفنهمراه علیرغم وجود دستورالعمل
معاون رگولاتوری همچنین در خصوص استفاده از مسدود کنندههای تلفن همراه و تدابیر رگولاتوری برای پیشگیری از مشکلات ناشی از استفاده نادرست و غیر مجاز از مسدود کنندهها، گفت: دستورالعملی که در این رابطه داریم، مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات نیست؛ زیرا بخشی از این کار را رگولاتوری اختیار دارد و انجام میدهد.
وی گفت: استفاده از مسدود کنندهها بدون هماهنگی و دریافت مجوز از سازمان تنظیم مقررات مجاز نیست.
سبوحی ادامه داد: در بسیاری از اماکن از مسدودکنندهها استفاده و قدرت مسدود کننده را نیز به قدری زیاد میکنند که در خارج از محل مورد نظر باعث اختلال در شبکه تلفن همراه میشود که این عمل مجاز نیست.
سبوحی اظهار داشت: رگولاتوری شرایط و ضوابطی را برای استفاده از مسدودکننده مشخص کرده است که در حیطه همان شرایط مجاز به استفاده از مسدود کننده هستند.
معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباط رادیویی خاطر نشان کرد: البته اگر در جایی این مقررات رعایت نشود با توجه به مقررات موجود در این زمینه میتوان با آن برخورد کرد.
گفتوگو از: فاطمه سامعی
- ۹۰/۰۱/۲۶