حمایت از کاربران ICT از بیانیه تا برنامه
علی شمیرانی - سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی همزمان با جشن درونسازمانی یازدهمین سال تاسیس خود، در بیانیهای 10 بندی، بر حمایت از کاربران خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات تاکید کرد.
این بیانیه اگرچه در یازده سال گذشته بدون نمونه مشابه و بیسابقه بوده، اما همچنان چیزی دستگیر مخاطبان بیانیه یعنی کاربران ICT نمیکند. شاید به طور خلاصه تمام 10 بند بیانیه مذکور را بتوان در یک جمله خلاصه کرد که باید از تمام کاربران ICT حمایت کرد، اما آنچه به شکل عملیاتی عنوان نشده، روش اجرای آن است.
برای مثال در بخشی از این بیانیه آمده است: "باید شرایطی ایجاد شود که ارائهدهندگان خدمات، اطلاعات به موقع و دقیقی را درباره خدمات و محصولاتشان بطور کاملاً شفاف و قیاسی ارائه دهند، که به یک تصمیمگیری معقول برای مصرفکننده منجر شود."
اما در این توصیه، مهمترین مساله یعنی شرایطی که باید برای وقوع چنین امری مهیا شود، تشریح نشده است.
در بخش دیگری آمده است: "نقش نهاد تنظیمکننده مقررات در میانجیگری، داوری و رسیدگی به شکایات بهرهبرداران برای جبران خسارات از ضروریات است و در این خصوص باید یک رابطه بدون اشکال با ارائهدهندگان خدمات ایجاد و حفظ شود." اما این یک رابطه بدون اشکال چگونه باید باشد، روشن نیست.
در بند دیگری آمده است: "نهاد تنظیم مقررات باید در زمینه اطلاعرسانی، ارتقا، تشویق و آگاهیرسانی به ذینفعان بخش درخصوص مزایا و چالشهای دنیای پهن باند فعالانه عمل کند." اما این که باید مذکور چگونه باید عملیاتی شود نیازمند برنامهای اجرایی است.
در جای دیگری از این بیانیه و در یک باید دیگر تاکید شده است: "کاربران باید بتوانند تصمیمات آگاهانهای را در مورد میزان ارزیابی اطلاعاتشان بوسیله دیگران و استفادهای که اشخاص ثالث میتوانند از آن بکنند، اتخاذ نمایند."
در خصوص این باید نیز جزییاتی در دسترس نیست. اگرچه توصیهها و بایدهای دیگری نیز در بیانیه مذکور میتوان یافت، اما برای آنکه حمایت سازمان تنظیم مقررات از کاربران ICT، (آنهم بعد از یازده سال)، جنبه شعاری و تزیینی پیدا نکند، باید راهکارهای اجرایی نیز به سرعت تدوین و ابلاغ شود تا کاربران نیز بتوانند طعم واقعی حمایت قانونی از خود را بچشند. در غیر اینصورت بیانیه مذکور به عنوان اقدامی بی اثر و پروندهای باز در عملکرد رگولاتوری باقی خواهد ماند.(منبع:فناوران اطلاعات)
- ۹۳/۰۹/۲۹