حمایت وزارت علوم از پایاننامههای هوش مصنوعی
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: اقدام مشترکی با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در تعریف نوآوریهای مرتبط با هوش مصنوعی در حال انجام است که بر اساس آن از طرحهای پژوهشی و پایاننامههای مرتبط این حوزه به شکل ویژه حمایت میکنیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ هوش مصنوعی به عنوان هوشی که در انواع ماشینها و ابزارآلات الکترونیک وجود دارد، در مقابل هوش انسانها امروزه در بسیاری حوزهها مطرح است. هوش مصنوعی از دهه ۵۰ میلادی؛ زمانی که مطرح شد و جایگاه دانشگاهی یافت تا امروز فراز و فرودهای مختلفی را طی کرد، به فضاهای دانشگاهی راه یافت، عدهای با آن به دلایل مختلف موافقت و عدهای مخالفت کردند و برخی مانند هر فناوری جدید دیگری آن را شامل فرصتها و تهدیدهای متنوع دانستند.
بسیاری کارشناسان در ایران خواستار بررسی و تحقیقات بیشتر در این زمینه شده اند چراکه معتقدند این حوزه یکی از لبههای دانش در آینده است که در فناوری ظهور و بروز خواهد یافت و اگر امروز به فکر برنامهریزی و تشکیل زیرساختهای آن نباشیم، فردا دیر است.
برای نمونه محمدمهدی زاهدی وزیر علوم سابق گفت: خواستار تشکیل وزارتخانه هوش مصنوعی شده بود و مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم نیز از تشکیل میز تخصصی هوش مصنوعی در معاونت آموزشی این وزارتخانه خبر داد.
معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم به تازگی از اقدام مشترکی با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری خبر داد که بر اساس آن از طرحهای پژوهشی و پایاننامههای مرتبط با هوش مصنوعی به صورت ویژه حمایت میشود و فراخوان رسمی برای این اقدام بهزودی و در سال آینده اعلام میشود.
سجاد محمدعلی نژاد در مورد توسعه هوش مصنوعی اظهار داشت: در بحث هوش مصنوعی، توسعه این فناوری، ظرفیتها و ایدههای آن مهم است که در دانشگاهها این برنامه اجرا میشود.
وی افزود: ایران از جهت سرمایههای انسانی مرتبط با هوش مصنوعی و سرمایه های انسانی مورد نیاز در حوزه فناوری معمولا جزو پنج کشور اول دنیا است و در نظام رتبهبندی نوآوری که معیار کلیدی در حوزه توسعه فناوری است، وضعیت مطلوبی داریم و در هوش مصنوعی نیز همین شرایط است. یعنی در تربیت نیروی انسانی مرتبط که بتواند نیازهای کشور را پاسخ دهد تقریبا جزو ۱۰ کشور اول دنیا هستیم.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم گفت: در هوش مصنوعی یک بخش تربیت نیروی انسانی این حوزه است که وظیفه دانشگاهها و آموزش عالی است و از مدتها قبل آغاز شد و با قوت ادامه دارد.
دومین اقدام این است که طرحهای پژوهشی و پایاننامهها را به سمت کار و تحقیق روی هوش مصنوعی هدایت کنیم که با توجه به سیاستگذاری در این حوزه نیز این روند در حال انجام است.
محمدعلی نژاد توضیح داد: اقدام مشترکی نیز به همت معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم و معاونت علمی ریاست جمهوری در تعریف نوآوریهای مرتبط با این حوزه در حال انجام است که بعد از ماه مبارک رمضان و در سال ۱۴۰۳ برای این اقدام فراخوان رسمی منتشر میکنیم. بر اساس این اقدام مشترک از طرحهای پژوهشی و پایان نامههای مرتبط با هوش مصنوعی حمایت ویژهای میکنیم تا مبانی و مقدماتی این فناوری بیشتر تقویت شود.
وی افزود:مجموعه شرکتها و واحدهای فناور هوش مصنوعی و به صورت عمومی واحدهای فناوری اطلاعات مستقر در پارک های علم و فناوری، تاکنون قابلیتهای خود را در پروژههای مختلف به اثبات رسانده اند و هر کجا احساس نیاز شود یا از آنها درخواست برای حل مسائل یا همکاری شود، آماده همکاری و ارائه خدمات هستند.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم گفت: هوش مصنوعی میتواند به رسانه ها در تشخیص خبر جعلی به خبر واقعی، دستیابی به سطح مخاطبان بیشتر، اخذ عکسالعمل یا بازخورد خبرها کمک کند، همچنین از این فناوری میتوان برای توسعه ظرفیتهای خبرنگاری استفاده کرد و معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم نیز آماده است هر کدام از رسانهها که به توسعه این حوزه علاقهمند باشند، کمک کند، زیرا توسعه این فناوری به افزایش انگیزه مردم به دستیابی خبرها در حوزههای مختلف کمک میکند.