خروجی فراخوانهای شرکت پست اعلام شود
طبق وعده هفتههای قبل مبنی بر بررسی عملکرد شرکت پست که ماموریتهای مهم و ملی زیادی را به عهده دارد، در این قسمت به بررسی یکی دیگر از طرحها و وعدههای این شرکت میپردازیم.
شرکت پست در دوره مدیریتی جدید و پس از نزدیک به دو سال، از طرح پر سر و صدایی با نام ستاپ یا همان برنامه تحول دیجیتال پست رونمایی کرد. اگرچه در گذشته مرور کوتاهی بر جزییات این طرح داشتیم و به طرح این مساله پرداختیم که کارشناسان امور اجرایی میدانند، طرحی که دو سال صرف تدوین آن شده به چند سال زمان برای اجرا نیاز خواهد داشت و آیا برای بررسی خروجی کامل مدیران فعلی بر سر کار هستند یا نه؟
بر اساس اخبار منتشره در رسانهها در این نقشه راه، پست سکوی پرقدرتی برای بخش خصوصی خواهد شد تا با استفاده از زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری پست، به ارایه خدمات الکترونیکی و لجستیکی بپردازند.
بر همین اساس، در هفته پایانی خردادماه سال جاری، پست از شرکتهای ارایهدهنده خدمات سامانههای دانشگاهی دعوت کرد با استفاده از وبسرویسهای تولید بارکدپستی، استعلام نرخ و سایر زیرساختهای نرمافزاری این شرکت، در زمینه سامانه تحویل مدارک تحصیلی فارغالتحصیلان با پست همکاری کنند.
در همین خصوص این شرکت در فراخوانی دیگر، شرکتهای ارایهدهنده خدمات پیامرسانهای سازمانی را دعوت به همکاری کرد.
به این منظور، این دسته از شرکتها میتوانند با همکاری پست و استفاده از زیرساختهای این شرکت، پیامرسانهای سازمانی که ارتباطات میان کارکنان سازمانها و مکاتبات آنها را تسهیل کند، تولید و به سازمانهای دولتی و خصوصی متقاضی عرضه کنند.
ارایه خدمات الکترونیکی برخط (آنلاین) کدپستی و آدرسهای مکانمحور با استفاده از بانک اطلاعاتی پروژه ملی جینف (پایگاه نشانی استاندارد مکانمحور) با همکاری شرکتهای فعال بخش خصوصی یکی دیگر از اقدامات پست در راستای همکاری گستردهتر با بخش خصوصی است.
پست در این خصوص نیز با انتشار فراخوان دیگری از شرکتهای بخش خصوصی در حوزه تولید نقشههای بومی دعوت به همکاری کرده است.
این همکاری در زمینه ارایه سرویسهای مبتنی بر فناوری، توسعه و راهاندازی خدمات نوین، بازاریابی و بهرهبرداری از سامانههای برخط (وب سرویس) کدپستی و نشانی مکانمحور خواهد بود.
شرکت ملی پست ضمن واگذاری نمایندگی به شرکتهای برگزیده، بازاریابی و بهرهبرداری از وبسرویسهای کدپستی و نشانی مکانمحور (GNAF) را نیز توسعه خواهد داد.
در همین راستا اما حسین نعمتی مدیرعامل شرکت پست نیز در تیرماه سال جاری با اشاره به پروژههایی که در گذشته در راستای تحول در پست انجام شده است، افزود: به دلیل عدم انسجام و بیتوجهی به تمام جوانب، پروژههایی مانند ۱۹۳ (خدمات شهروندی) یا سیماک، دچار مشکلاتی شدند و به نتیجه پیشبینی شده دست نیافتند، اما در حال حاضر تمام جوانب پروژههایی که قرار است با همکاری بخش خصوصی انجام شود دیده شده و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
همچنین وی با اعلام اینکه «۷۰ پروژه» ذیل طرح ستاپ تدوین و تصویب شده است، گفت: از هفته گذشته با اعلام سه فراخوان، اقدامات اجرایی در این حوزه آغاز شده و از تمام شرکتهای بخش خصوصی و استارتآپهای توانمند و خلاق در این حوزه برای مشارکت و همکاری دعوت شده که تاکنون نیز استقبال خوبی از این فراخوانها صورت گرفته است.
اگرچه اطلاعی از سرنوشت و فراخوان تمامی 70 پروژه ذیل طرح ستاپ در دست نیست، اما آنطور که مسوولان شرکت پست به کرات در رسانهها اعلام کردهاند چهار فراخوان همکاری منتشر شده که به گفته مدیرعامل پست استقبال خوبی از آنها شده است، اما با گذشت قریب به چهار ماه هنوز جزییات و نتایج همین فراخوانها نیز در دست نیست.
نکته جالب توجه آنکه ظاهرا برای خود مسوولان وزارت ارتباطات به عنوان نهاد بالادستی شرکت پست نیز جزییات و دورنمای طرح تحول پست روشن نیست.
سیام مهرماه سال جاری سیروس موثقی معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی وزیر ارتباطات که به عنوان رییس در مجمع عمومی شرکت پست و برای برنامه پیشنهادی بودجه این شرکت برای سال 99 شرکت کرده بود، بر ضرورت ارایه دورنمای طرح تحول برنامههای شرکت پست تاکید کرد.
وی در این جلسه همچنین گفته بود: با توجه به شرایط موجود و حضور رقبا، تحول در خدمات پستی اجتنابناپذیر است و شرکت پست باید با استفاده از ظرفیت بخش غیر دولتی، اپراتورهای پستی و استفاده بهینه از منابع موجود به استمرار خدمات پستی توجه داشته باشد.
اینکه وزارت ارتباطات هم خواستار شفافیت و اجرای سریعتر تحولات در شرکت پست شده یک بحث است و اینکه این اظهارات بر کنترل عملکرد، خروجی و پروژههای انبوه و جدید تعریف شده در شرکت پست اثر داشته باشد، یک بحث دیگر و البته مهمتر است.
اگرچه شاید برخی مسوولان وزارت ارتباطات و برخی مسوولان ستاد اقتصاد مقاومتی که ماموریتها و تکالیفی برای شرکت پست تعیین و تصویب کردهاند، در حال فشار و پیگیری خروجی از شرکت پست باشند که ما اطلاعی از آن نداریم و صرفا بر اساس اخبار منتشره و اظهارات مدیران شرکت پست و وزارت ارتباطات است که میتوانیم به قضاوت بپردازیم که سرانجام کار و خروجی عملی و ملموس چیست که در این مورد نیز اطلاعی در دست نیست.(منبع:عصرارتباط)