درآمد ۱۰ هزار میلیاردی وزارت ارتباطات از فضای مجازی
نصرالله پژمان فر رئیس کمیسیون اصل نود قانون اساسی مجلس که مهمان این هفته برنامه «دستخط» در تلویزیون بود به پرسشهایی پیرامون عملکرد وزارت ارتباطات و فضای مجازی نیز پاسخ داد که بخشهایی از این گفتوگو در ادامه آمده است:
یک پرونده که در کمیسیون اصل ۹۰ با جدیت پیگیری میشود بحث شبکه ملی اطلاعات و پیام رسانها است.
خدماتی که امروز در فضای مجازی مردم ما دریافت میکنند واقعا قابل دفاع نیست. یعنی من نمیگویم کشورهای اروپائی و کره جنوبی را نگاه کنید که چه خبر است بلکه میگویم کشورهای اطراف ما اعم از عراق، افغانستان و ... نگاه کنیم و آن خدماتی که آنها به مردم خود ارائه میدهند با اینکه سابقهای در مقایسه با ما نداشتهاند، ببینیم قابل مقایسه هست یا خیر.
ما امروز گرانترین اینترنت را به مردم ارائه میدهیم. هزینهای که در موضوع اینترنت مردم پرداخت میکنند در مقایسه با دنیا و حتی در مقایسه با کشور افغانستان اینترنت گرانی است و ناامنترین خدمات را ارائه میکنیم که مسائل مختلف دارد. کافی است کار کسی به پلیس فتا بیفتد، تا بداند چه خبر است و چه اجحافاتی رخ میدهد.
خدمات دولت الکترونیک در کشورهای دیگر چطور است؟ برخی از کشورها که همزمان با ما شروع کردهاند، به عنوان یک کارشناس در این زمینه بیان میکنم، در کره با ما شروع شده، اما امروز خدمات دولت الکترونیک کره را ببینید چه خدماتی به مردم خود در مسائل آموزشی، بهداشت و درمان، خدمات بانکی، خدمات مسافرتی و هر چیزی که امروز در مخیله برخی از مردم ما نمیآید که میتوانند چنین خدماتی را داشته باشند در کره ارائه میشود.
امروز چه خدماتی در این زمینه به مردم ارائه میدهیم؟ علتش این است که یکسری منافعی است که برخی نمیخواهند دست از این منافع بردارند. یکی دولت است. دولتها دائماً در ارتباط با این موضوع که بتوانند بالاترین دست را در جیب مردم کنند و این منافع را داشته باشند، نقشآفرینی دارند که قصد داریم این را کنترل کنیم.
این درست است که میگویند بعد از وزارت نفت، وزارت ارتباطات بیشترین درآمد را دارد؟
بله. درآمد قابل توجهی در این موضوع دارد. این درآمدها هم باید در ارائه خدمات باید هزینه شود. امروز این طور نیست که از مردم پول دریافت میکنیم به ازای آن خدمات به مردم ارائه میکنیم. در فضای مجازی شاید سالانه بالای ۸ - ۹ هزار میلیارد بلکه تا ۱۰ هزار میلیارد این پول را وزارت ارتباطات دریافت میکند. این پول کجا میرود؟ باید بخشی به این سمت بیاید که به مردم توسعه زیرساخت بدهد. میگویند توسعه زیرساخت انجام میدهیم؛ یعنی فیبر نوری میکشیم و یکسری کابل و سیم انجام میدهیم؛ اینکه شبکه ملی اطلاعات نیست. شبکه ملی اطلاعات یعنی حاکمیت و همه این موارد. بعد میگویند ما وزارت زیرساخت هستیم و باید زیرساختها را تامین کنیم؛ تولید محتوا کار دیگری است. میگوییم شما مقصر هستید که نتوانستهایم تولید محتوا داشته باشیم.
امروز در فضای مجازی تولیدکننده محتوا و مصرف کننده محتوا هر دو پول پرداخت میکنند. مثلاً من عکاس حرفهای هستم؛ من ۵ عکس حرفهای میگیرم و این تعداد را میخواهم در فضای مجازی بارگذاری کنم. باید پولی پرداخت کنم و اینترنت بخرم و این عکسها را بارگذاری کنم. شما هم به عنوان کسی که علاقهمند به این عکسها هستید پول میدهید و اینترنت میخرید، عکسها را میبینید. پس هم تولیدکننده و هم مصرف کننده پول پرداخت میکند.
خب طبیعی است کسی در این فضا رغبتی برای تولید ندارد. در این طرحی که پیشبینی کردهایم گفتهایم در ارتباط با این موضوع درآمدی که کسب میشود درصدی از آن را به تولیدکننده بدهید. وقتی این کار را کردند من به جای اینکه ۵ عکس بارگذاری کنم ۵۰۰ عکس در این فضا بارگذاری میکنم برای اینکه بتوانم کار کنم.
اگر این نگاه را در این فضا داشته باشیم و از اینکه تنها این نگاه وجود داشته باشد که فضای مجازی فرصتی برای دست کردن در جیب مردم و درآوردن پول از جیب مردم، بلکه به چشم فرصتی برای اشتغال نگاه کنیم بنده به عنوان یک آدم آشنا میگویم روزی که این کار شروع شود، یک میلیون تا ده میلیون اشتغال میتوانیم در فضای مجازی داشته باشیم.
این کار چرا تاکنون انجام نشده است؟
باید دیگران پاسخ دهند چرا انجام نشده است. به اعتقاد من خواسته اند منافع این فضا برای خودشان باشد. خیلی از نویسندگان وقتی نویسندگی میکنند کتاب وقتی چاپ میشود درصدی از چاپ کتاب به آنها میرسد انگیزه برای چاپ کتاب بعدی پیدا میکنند. من فیلمی میسازم وقتی در سینما فیلم من نمایش داده میشود، طبیعتاً فیلم دوم و سوم را هم میسازم و اقتصاد سینما اینجوری جلو میرود. ولیکن اگر من فیلم ساختم و به من گفتند اگر فیلم ساختید، باید این میزان هم پول پرداخت کنید، کسی رغبت نمیکند در سینما فیلم بسازد؟
نکتهای که در اینجا جای سوال است در بحث پیامرسانها و شبکههای اجتماعی، جمهوری اسلامی یک پیامرسان بومی که اطلاعات را در سرورهای خودش داشته باشد، نمیتوانستیم ایجاد کنیم؟
من واقعاً این را توهین به جوانان داخل کشور میدانم. یعنی هر کسی این حرف را بیان کند، توهین به بچههای ایران میدانم.
این حرف را بیان کرده اند که ما نمیتوانیم.
یک گروهی هستند که میگویند ایرانی جماعت فقط بلد است آبگوشت بزباش درست کند و بیشتر از این نمیتواند جلو برود. اگر فرصت به ما میدادند ما میتوانستیم این کار را انجام دهیم. یک زمانی گفتند فرض کنید نرمافزارهای نشان مسیر باید «ویز» باشد! ما در این امر جنگیدیم که فرصت دهید جوانان ما کار کنند. در این قضیه اعتقاد نداریم انحصار فقط در پیامرسانهای داخلی باشد.
ما میگوییم اگر قرار است پیامرسانهای خارجی باشند و در کشور ما خدمات ارائه میکنند، اما یک دفتری در کشور داشته باشند که اگر در این پیامرسان اتفاقی افتاد جواب ما را بدهند. اگر حقوق مردم ما تضییع شد، جوابگو باشند. این کار را ما انجام میدهیم؟ خیر همه دنیا این کار را میکنند. همین پیامرسانهایی که جواب ما را نمیدهند در ترکیه دفتر زدهاند و جوابگوی مشکلات هستند.
در کمیسیون اصل ۹۰ چطور میخواهید این امر را پیگیری کنید؟
در کمیسیون اصل ۹۰ این بحث از این جهت وجود ندارد. یکسری تخلفات در این زمینه هست؛ یعنی وظایفی که وزارت ارتباطات در ارتباط با شبکه ملی اطلاعات داشته و قوانین را انجام نداده و در آن زاویه پیگیری میکنیم و پروندهای را کامل پیگیری میکنیم که بالاخره وزیر و معاونین وزیر و کسانی که کوتاهی کردهاند، پاسخگو باشند و اگر خطایی کردند لازم باشد به دستگاه قضائی معرفی میشوند. امروز والدین واقعاً نگران هستند. سطح دسترسی من با یک بچه ۵-۴ ساله باید متفاوت باشد. کجای دنیا این چنین است که دسترسی به هر اطلاعاتی برای همه یکسان باشد؟ کجای دنیا اینطور است که برای رسیدن به مسائل همه ازVPN استفاده کنند و این میزان VPN در دسترس باشد که هر کاری بتوانند انجام دهند.
ما معتقدیم باید اینترنت ملی، شبکه ملی اطلاعات داشته باشیم و مردم باید انتخاب کنند که از اینترنت بین الملل استفاده کنند یا از اینترنت داخلی استفاده کنند، منتهی باید این تفاوت داشته باشد؛ خدمات و قیمت آنها متفاوت باشد. مواقعی هست که فرد میخواهد از گوگل هم استفاده کند و ما دست و بال هیچ کسی را نباید ببندیم، اما آن نیازی که من در فضای موتور جستجوی داخلی باید داشته باشم، فراهم باشد که اگر اینجا فراهم بود ما هیچگاه سراغ دیگری نمیرویم.
امروز خدمات نمیتوانیم بدهیم. این که امروز مردم سراغ کالای خارجی میروند، بدلیل این است که عمل ما درست نبوده است.
شما پاسخ را دادید؛ من میخواستم جملهای از معاون وزیر ارتباطات بخوانم که خیلی خوب جواب دادید که نمیخواهیم اینترنت جهانی را قطع کنیم. ایشان میگوید حرکت به سمت شبکه ملی اطلاعات به منظور مقابله با تحریم ها، نوعی کلاهبرداری خطرناک است و لازمه پیشرفت در حوزه ارتباطات، جهانی شدن در این حوزه است.
ما از ابتدا بیان کردهایم باید یک فضایی باشد که بین خدمات داخل و خدمات بیرون تفاوتی وجود داشته باشد. اینجا باید اینترنت گران را ارزان کنیم و اگر این فضا را روی اینترنت بینالملل بردیم، سرورها را در کانادا گذاشتیم، اگر کسی میخواهد از بانک یک تراکنش بانکی بگیرد، میدانید در این عملیات هر کلیکی که انجام میدهید در کانادا میرود و برمی گردد. ما میگوییم چرا این میزان هزینه باشد؟ این خدمات لازم نیست با این شیوه ارائه شود.
برخی مواقع لازم است از سرورهایی که در کانادا است اطلاعاتی دریافت کنیم؛ حتماً برای من باید این خدمات وجود داشته باشد، اما ما پهنای باند خارجی لازم داریم، پهنای باند داخلی هم نیاز داریم، بخاطر اینکه قیمت آن یکدهم میشود.