درباره تغییر رویکرد در شورای عالی فضای مجازی
علی شمیرانی - زمزمه تغییر رویه در نوع عملکرد شورای عالی فضای مجازی که روزهای پایانی سال گذشته از زبان دبیر و برخی اعضای این شورا مطرح شد، با آغاز سال جدید تا حدودی شکل عملیاتی به خود گرفت. نمونه این تغییر رویه در کمتر از یک ماه با یک اخطار به وزیر ارتباطات و تصویب انحلال شورای عالی فناوری اطلاعات، نمود یافت. هرچند که به شکل مستقیم و رسمی شورای عالی فضای مجازی نقشی در این مسایل نداشت.
به هر تقدیر این شورا ظاهرا در سال جاری قصد دارد تحرکات بیشتری از خود نشان دهد که در کنار اتفاقات فوق، موضوعاتی همچون ابلاغ سیاستهای توسعه صادرات نرمافزار، ابلاغ سیاستهای توسعه پهنای باند اینترنت، تصویب برنامه ملی بازیهای رایانهای و اخیرا نیز دعوت از اپراتورهای موبایل و اینترنت برای ارایه پیشنهاد تعیین تعرفه به این شورا از آن جمله است.
تمام این ابلاغها و تصویبها نیز در شرایطی انجام میشود که بارها گفته شده و میشود که حتی در برخی مفاهیم ابتدایی فکری و نظری نیز میان دولتمردان به عنوان قوه مجریه کشور و برخی اعضای شورای عالی فضای مجازی هماهنگی وجود ندارد.
از سوی دیگر این ابلاغها و تصویبهای جدید در حالی انجام میشود که همچنان سرانجام پیوستهای فرهنگی اپراتورها، تماس تصویری، شبکه ملی اطلاعات، فیلترینگ هوشمند و اینترنت سالم و غیره نامعلوم و بلاتکلیف است.
و در نهایت این که تمام این ابلاغها و تصویبها نیز در شرایطی انجام میشود که این شورا هنوز در برگزاری منظم جلسات، تعیین دستور جلسات و فرآیند شکلگیری مصوبات نیز دچار اختلاف نظرات جدی است.
شاید برخی مسوولان این شورا بگویند نتیجه همین مسایل بود که به اخطار به وزیر ارتباطات و خلع ید شورای عالی فناوری اطلاعات انجامید، اما پرسش اینجاست که آیا شورای عالی فضای مجازی نیز میتوان از این طریق به اهداف خود برسد؟
در صورت ادامه چنین روندی احتمالا در آیندهای نه چندان دور شورای عالی فضای مجازی، همچون مراکز تحقیقاتی مملو از مصوبات و مستنداتی میشود که راهی کتابخانهها یا بایگانیها خواهد شد. به این ترتیب نقش سیاستگذاری این شورا نیز در حد یک نهاد تشریفاتی و توصیهای تقلیل مییابد.
به هر تقدیر به نظر میرسد چنانچه شورای عالی فضای مجازی تمایلی به تنزل جایگاه خود به یک منبع نظری برای رسانهها و مرجع تدوین مصوبات را ندارد، میبایست در کنار تلاش برای توسعه مسوولیتهای خود در حوزه ICT از یکسو و استفاده از اهرمهای فشار از دیگر سو، تدابیری نیز برای حل مسایل خود با دولتیها بیندیشد. چه در غیر این صورت در بر همان پاشنه خواهد چرخید و خواسته یا ناخواسته شورای عالی فضای مجازی نیز در بهترین حال، وضعیتی مشابه سایر شوراهای عالی این حوزه خواهد یافت.(منبع:عصرارتباط)
- ۹۴/۰۳/۱۹