دستاوردهای ملی شبکه شاد به حاشیه نرود
همزمان با راهاندازی شبکه اجتماعی دانشآموزان (شاد) در کشور، همانطور که قابل پیشبینی بود، گلایهها و انتقاداتی از گوشه و کنار کشور در خصوص مشکلات دانشآموزان، والدین و معلمان منتشر شده و همچنان میشود. به هر حال زمانیکه پروژهای با وسعت ملی در حال اجرا و پیادهسازی است، طبیعی است که باعث شناسایی نواقص و مشکلاتی خواهد شد که در بلند مدت و اجرای اقدامات لازم در رفع آن، خروجی و حاصل نهایی تبدیل به یک سرمایه ملی خواهد شد.
به گزارش آیتی آنالیز نکته قابل توجه آنکه تحلیل محتوای عمده این انتقادات حول دو محور است. نخست ابزار لازم اعم از موبایل و تبلت برای دسترسی به این شبکه و دوم نبود اینترنت در برخی نقاط کشور برای استفاده از شبکه شاد.
این مشکلات که البته شامل اکثریت قاطع دانشآموزان نمیشود، اما با اتخاذ تمهیدات متعددی از سوی وزارت آموزش و پرورش در حال رفع و کاهش است. یکی از این اقدامات امکان دسترسی وبمحور به این شبکه است. اقدام دیگر دعوت دانشآموزان به پیگیری دروس از طریق شبکههای تلویزیونی است. اقدام دیگری که از سوی آموزش و پرورش در حال اجراست، تهیه بستههای آموزشی و ارسال آن به منازل دانشآموزان در نقاط محروم است.
در نهایت اما مسوولان آموزش و پرورش بارها تاکید کردهاند که خانوادهها نگران وضعیت تحصیلی و امتحانات فرزندان خود نباشد و ارایه تسهیلات و راهکارهای مکمل همچنان و تا زمان دریافت آموزش از سوی تمامی دانشآموزان کشور، ادامه دارد.
اما آنچه در پس این کاستیهای آموزشی که تقریبا در سراسر دنیا و حتی کشورهای پیشرفته نیز با آن دست به گریبان هستند، نباید از نظرها غافل بماند، تحقق یک آرزوی چندین ساله در نظام آموزشی کشور و جهش بیسابقه در ایجاد و ارتقای بستر ملی و فنی در ارایه عادلانه آموزش مجازی است.
اتفاقی که با ظهور کرونا رخ داد و در حالیکه سالها وعده ایجاد شبکههایی نظیر تلویزیون اینترنتی سینا و شبکه آموزشی رشد، بینتیجه مانده بود، با سرعتی بیسابقه و در قالب شبکه دانشآموزی «شاد» محقق شد. موضوعی که کمتر کارشناسی در حوزه آموزش و پرورش و فناوری اطلاعات، با توجه به مشکلات وزارت آموزش و پرورش، کمبود منابع، امکانات و بودجه در سالهای قبل پیشبینی آن را میکرد.
فراموش نباید کرد که وزارت آموزش و پرورش کشور بزرگترین وزارتخانه از حیث تعداد کارکنان و مراجعان است.
به عبارت دیگر این وزارتخانه بر اساس آخرین آمار، بزرگترین وزارتخانه کشور از نظر تعداد کارکنان با حدود 955 هزار کارمند محسوب میشود.
این وزارتخانه همچنین نزدیک به 14 میلیون و 500 هزار دانشآموز را تحت پوشش دارد و از این جهت و با توجه به ایام کرونا و لزوم ارایه خدمات آموزشی بر بستر مجازی، وزارت آموزش و پرورش در روزهای گذشته بیشترین فشار و توجه رسانهها و مردم را به خود اختصاص داده بود.
به این حجم از تعداد کارکنان و دانشآموزان، حالا باید والدین دانشآموزان را نیز افزود که از طریق بسترهای مخابراتی و ارتباطی نیازمند تعامل با معلمان و مدارس بودند.
به عبارت دیگر در حال حاضر میتوان گفت بزرگترین زیرساخت و شبکه اجتماعی از نظر وسعت، ضریب نفوذ و تعداد کاربران در کشور ایجاد شده که نمونهای داخلی برای آن نمیتوان یافت.
از سوی دیگر این شبکه از بعد فنی زیر سنگینترین فشار و محک قرار گرفته و توانسته بدون کمترین اختلال، به میلیونها مخاطب خود خدمات متنوعی ارایه کند. لذا شبکه شاد یک دستاورد ملی محسوب میشود که تجربه ناشی از مدیریت در پیادهسازی و نگهداری از آن به سهولت قابل استفاده در دیگر بخشهای مورد نیاز کشور خواهد بود.
مخلص کلام اینکه مشکلات طبیعی و نامرتبط با بستر و زیرساختی به وسعت کاربری و کاربران شبکه شاد، نباید باعث خدشه، غفلت و نادیده گرفتن اقدامات فنی و پشت صحنه این ابر پروژه ملی شود.