دورخیز آمریکا و انگلیس برای اشغال فضای سایبری
عباس پورخصالیان - شبیه به فاجعه یازدهم سپتامبر 2001 که تونی بلر و بوش (پسر) از آن برای حمله به کشورهای افغانستان و عراق بهرهبرداری کردند، فاجعه هفتم ژانویه 2015 پاریس نیز به دیوید کامرون و باراک اوباما، بهانه برای اشغال فضای سایبری را داده است. اما، این کجا و آن کجا!
کامرون و اوباما، دو روز پس از وقوع این فاجعه، مقاله مشترکی را با عنوانِ «ما نمیگذاریم صدای آزادی خفه شود» در روزنامه تایمز لندن منتشر کردند (نگاه کنید به: thetimes.co.uk/tto/opinion/columnists/article4323577.ece) و در آن نوشتند: «تروریستها فقط نابود کردن را بلدند؛ ولی ما، در کنار یکدیگر میتوانیم امنیت، ثبات و صلح را برقرار سازیم».
دو روز پس از انتشار این مقاله، آنها همدیگر را در کاخ سفید ملاقات کردند. هرچند دیدار دیویدکامرون و باراک اوباما پیش از فاجعه پاریس برنامهریزی شده بود، اما موفقیت دولت فرانسه در بسیج تودههای مردم در سطح جهان علیه حمله به یک هفتهنامه و یک سوپرمارکت در پاریس، فرصت یگانهای به دیوید کامرون و باراک اوباما داد، تا آزادی بیان را علم عثمان کنند و پیشگیری از حملات مشابه پاریس در بریتانیا و آمریکا را بهانه کرده و درخواست قدیمی خود از گوگل و فیسبوک را دوباره پیش کشند: افشای اطلاعات کاربران و واگذاری کلید رمزگشایی به دولتمردان لندن و واشنگتون.
آنها البته به همین درخواست اکتفا نکردند و اعلام کردند که مشترکاً با تهدیدهای سایبری مقابله خواهند کرد و برای آمادگی و دفاع در برابر خطرات سایبری، یک هسته امنیتی سایبری مشترک تشکیل خواهند داد و علیه فعالیتهای برخط گروههای اسلامگرای افراطی به مبارزه خواهند پرداخت. بدین منظور، دیوید کامرون در دیدارش از کاخ سفید، از باراک اوباما درخواست کرد شرکتهایی مثل گوگل و فیسبوک را وادار کند، اجازه دسترسی دولت به اطلاعات رمزگذاریشده کاربرانشان را فراهم کنند. وی خواهان همکاری این شرکتها با نهادهای امنیت ملی، برای مبارزه علیه تروریسم و پیشگیری از حوادثی شبیه آنچه در پاریس رخ داده، شد.
به قول وی: باید به سازمانهای اطلاعاتی بریتانیا قدرت قانونی برای دسترسی به اطلاعات رمزگذاریشده مظنونان به فعالیتهای تروریستی داده شود.
دیوید کامرون با اشاره به همکاری انگلستان با آمریکا در عراق تأکید کرد: "ما در گذشته امنیت شهروندان را در برابر تروریسم سنتی تأمین کرده ایم، اکنون باید دست به دست هم بدهیم تا خود را در برابر حملات سایبری نیز ایمن سازیم."
البته هنوز معلوم نیست که آیا اوباما از دسترسی یافتن نهادهای امنیتی و انتظامی کشوری دیگر غیر از آمریکا به اطلاعات رمزگذاری شده کاربران شرکتهای اینترنتی آمریکا، حمایت میکند یا نمیکند. در هر صورت، اوباما به درخواست کامرون این پاسخ دیپلماتیک را داد که: «رهبران بریتانیا با ما موافقند که ما باید بین خواست دولتها، نهادهای اطلاعاتی و سازمانهای امنیت ملی برای دسترسی به اطلاعات، توازن برقرار کنیم و از شهروندان مان دفاع کنیم».
"راه حل" اوباما-کامرون، امنیت سایبری را وخیمتر میکند!
روز یکشنبه، 18 ژانویه 2015 ، مقالهای در روزنامه گاردین به چاپ رسید، با عنوان: «"راه حل" اوباما-کامرون، امنیت سایبری را وخیمتر میکند!» (نگاه کنید: theguardian.com/commentisfree/2015/jan/17/cameron-obama-ban-encryption-improve-cybersecurity)
نویسنده این مقاله نوشته بود: «در مورد امنیت سایبری، به نظر میرسد، آمریکا و انگلستان به هر "راه حل" احمقانهای فکر میکنند، الا به راه حلهای کارآمد.»
** معنای فضای سایبری
از آنجا که هدف اوباما-کامرون، تحقق سازوکارهای «امنیت فضای سایبری» است؛ و از آنجا که "فضای سایبری" با معادلسازی غلطی که در کشور ما روی این اصطلاح انجام شده، «فضای مجازی» نامیده میشود، و منظور اوباما و کامرون از اصطلاح cybersecurity ، «امنیت فضای مجازی» نیست، بلکه «امنیت فضای سایبری» است، مایلم به کمک نموداری، فرق میان این دو اصطلاح را بیان کنم؛ و معنا و مصداق "فضای سایبری" را نشان دهم.
نمودار فضای مجازی
در این نمودار، منظور از "وب"، فضای شبکههای اجتماعی و محتواهای مبتنی بر اینترنت است که این محتواها، برنامههای رادیوتلویزیونی و دادهها و اطلاعات شبکههای بانکداری، ارتباطات عمومی تلفن ثابت و سیار و تصاویر دوربینهای مداربسته برخط را نیز شامل میشود. منظور از جهان واقعی، نیز کاربران و فراهمآوران خدمات اینترنت، پلیس سایبری و زیستجهان فعلی مردم است. فضای سایبری، نیز فضای حاصل از تعامل میان وب و بخشی از جهان واقعی است، بخشی که متأثر از وب و تأثیرگذار بر وب است و روز به روز بر گستردگی و ژرفای آن افزوده میشود.
اگر این تعامل میان جهان واقعی و وب وجود نمیداشت، سازمانهای امنیت و انتظامات، کاری با وب نداشتند و این چنین نگران نبودند. این میانکنش بین وب و جهان واقعی است که به کاربران، آزادی عمل میدهد.
به همین دلیل، کنشگران عرصه فاوا، میکوشند فضای سایبری را تا آنجا که ممکن است، از تعدی و تجاوز دولت-مردان انگلیسی و آمریکایی دور نگهدارند.(منبع:عصرارتباط)
- ۹۳/۱۱/۰۵