دولت آمریکا آیکان را رها میکند
اداره ارتباطات و اطلاعات ملی آمریکا (NTIA) از اواخر سال 2015 به بعد از نظارت بر آیکان، سازمان تخصیص نام و اعداد اینترنت دست خواهد کشید. در واقع، این اقدام بخشی از تغییرات و تحولات و رویکرد جدید راهبری جدید این سازمان است.
اداره ارتباطات و اطلاعات ملی آمریکا، تحت نظارت وزارت بازرگانی آمریکا، از سال 1999 کنترل کامل نامهای دامنه را در انتقال پروژههای دولتی به خصوصی در دست داشته است و با نظارت همین سازمان، ICANN وظیفه اصلی اختصاص نام دامنه و آدرسهای اینترنتی را در سطح بینالمللی برعهده دارد. با این حال، NTIA قصد دارد به قرارداد خود با آیکان برای نظارت بر عملکردهای کلیدی تخصیص نام دامنه که در سپتامبر 2015 منقضی میشود، پایان دهد. به گفته لارنس استریکلینگ (Lawrence Strichling)، مدیر NTIA، آیکان نیاز مبرمیبه توسعه مدل جدیدی از راهبری جهانی اینترنت دارد. این در حالی است که آیکان در سالهای اخیر به دلیل نفوذ و نظارت بیشتر دولت آمریکا روی نحوه عملکرد این سازمان بارها و بارها مورد انتقاد شدید جوامع جهانی قرار گرفته است، اما استریکلینگ و فادی شهاده، مدیر اجرایی و رییس آیکان در اینباره اعلام کردند که این تصمیم به نوعی به فعالیتهای رسمیآمریکا در این سازمان خاتمه خواهد داد، در حالی که از همان ابتدا نیز قرار بود که این فعالیتها به صورت موقتی انجام گیرد. این انتقادات بعد از افشاگریهای ادوارد اسنودن، کارمند سابق سازمان امنیت ملی آمریکا (NSA) درباره جاسوسیهای دولت این کشور از طریق اینترنت، به اوج خود رسیده است.
استریکلینگ گفت که یکی از دلایل این تغییرات آن است که آیکان میخواهد رضایت کاربران، دولتها و شرکتها را جلب کرده و از این پس، حمایت آنها را در پیشبرد فعالیتهای خود داشته باشد. البته آمریکا شروطی را نیز برای آیکان تعیین کرده است از جمله آنکه تاکید کرده که امنیت، ثبات و انعطافپذیری سیستم تخصیص نام دامنههای اینترنتی باید حفظ شود. فادی شهاده نیز در اینباره اعلام کرد که از این پس این مدیریت تحت نظارت کشور خاصی نخواهد بود و البته تا سال ۲۰۱۵ نیز قرارداد قطعی با کشور دیگری تایید نمیشود و تمامیدولتها دارای حق مساوی در جامعه آیکان هستند. او در پاسخ خبرنگاران که از وی در مورد ارتباط جاسوسیهای NSA و این تصمیم سوال کردند، فقط ابراز امیدواری کرد که با این تصمیم اعتماد جهانی به این جامعه بازگردانده شود. این تصمیم NTIA باعث خواهد شد که پس از این در دنیای اینترنت، شاهد انتقال قدرت بیشتری به سمت جوامع بینالمللی باشیم.
باب کاهن یکی از مخترعان پروتکل TCP/IP و همچنین لریلندوبر یکی از افراد تاثیرگذار در ایجاد موسسه آیکان نیز اعلام کردند از این تصمیم متعجب شدهاند و این تصمیم را راهی برای وارد کردن دنیای اینترنت به دنیای جدیدتر غیردولتی دانستهاند.
مدل راهبری جدید به چه چیزهایی نیاز دارد؟
به گفته استریکلینگ، مهم ترین ملزومات پیاده سازی مدل جدید راهبری آیکان، باز و آزاد بودن اینترنت است. از این پس، NTIA نقشی در مدل جدید راهبری آیکان نخواهد داشت و به بیان دیگر، این سازمان از این به بعد توسط دولتهای جهان اداره خواهد شد. فادی شهاده از جوامع مدنی، گروههای اینترنتی و سازمانهای دیگر درخواست کرد که در این گذار مدل راهبری مشارکت کنند و به مدل جدید بپیوندند. بقیه مباحث مربوط به این گذار، در نشست آیکان در سنگاپور از 23 تا 27 ماه مارس انجام خواهد شد.
منبع : فناوران
- ۹۳/۰۱/۰۲