دو رویکرد برای پروانههای اینترنتی داریم؟
هفته گذشته و بعد از گذشت نزدیک به 13 سال از صدور نخستین پروانه انتقال دادهها(PAP) سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرد که سرانجام قصد اعمال تغییراتی در این پروانهها را دارد.
در این راستا، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تصمیم گرفته است پروانههای PSTN، PAP، ISDP و ISP که همواره با چالشهایی بسیاری نظیر همپوشانی، موازیًکاری، تنوع و تعدد غیرضروری مواجه بودهاند، مورد یکپارچهسازی و ساماندهی قرار دهد.
به موجب این مهم آنطور که معاون رگولاتوری گفته به نوعی ختم پرونده چهار پروانه موجود در حوزه ICT اعلام میشود و به جای آن دو پروانه NETCO (ارایه شبکه) و SERVCO(ارایه خدمت) وارد میدان میشوند.
بر همین اساس، متقاضیان اپراتورهای NETCO میبایست از توانمندی مالی و فنی بالایی برخوردار باشند و بتوانند خدمات باند پهن را با کمترین محدودیت فناوری به مشترکان عرضه کنند.
متقاضیان اپراتورهای SERVCO نیز با احراز شرایط حاکم بر پروانههای جدید و با وضعیت مالی به نسبت محدودتر میتوانند برای اخذ این پروانه وارد رقابت شوند. پیشبینی میشود، عمده متقاضیان NETCO را شرکتهای حال حاضر PAP ومتقاضیان اصلی SERVCO را فعالان ISDP تشکیل دهند.
عباسی شاهکوه معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه رگولاتوری درباره نحوه اصلاح و تجمیع پروانهها با اشاره به انجام مطالعات کارشناسی در رگولاتوری و دریافت نظرات مشاوران و فعالان بخش در این حوزه گفت: همانطور که در بخش تلفن همراه امکان حضور تعداد محدودی اپراتور بزرگ شبکه وجود دارد و بقیه سرمایهگذاران فعال در این بخش میتوانند در قالب اپراتورهای مجازی تلفن همراه (MVNO)، درآینده نزدیک، در این فضا حضور یابند. در بخش ارتباطات باند پهن ثابت نیز رگولاتوری، مطابق با رویکردهای بینالمللی، تحقق حضور چند شرکت توانمند بزرگ و حرفهای در حوزه شبکه و سرویس و همچنین تعداد بیشتری شرکت چالاک و فعال، صرفاً در حوزه سرویس را با لحاظ کردن شرایط کشور دنبال میکند.
عباسی درباره نحوه فعالیت این شرکتها به خبرگزاری مهر گفته: با شرایطی که برای دریافت مجوز Netco پیشبینی شده، شرکتهای توانمند از لحاظ فنی، مالی، تجربی و تجاری میتوانند با دریافت این پروانهها، براساس طرح تجاری خود در بخشهائی که توجیه اقتصادی دارد به ایجاد شبکه بپردارند و خدمات باند پهن ثابت خود را با استفاده از این شبکه و شبکههای موجود از جمله شبکه شرکت مخابرات ایران با کمترین محدودیت فناوری به مشترکان عرضه کنند.
وی درباره پروانه Servco نیز افزود: با ارتقای سطح پروانههای عرضه خدمات اینترنت (ISP)، آن دسته از دارندگان پروانه که در زمینه ارائه خدمات ارتباطی، حداقل توانمندیهای تعیین شده در اصول حاکم جدید در این پروانهها را دارا باشند میتوانند متقاضی دریافت پروانه Servco شوند و بقیه به صورت نمایندگی فروش فعالیت کنند.
به گفته وی هیچگونه انحصاری را در واگذاری این پروانهها وجود ندارد اما در عین حال ضوابط و شرایطی و شاخصهایی در نظر است تا به ورود شرکتهای باسابقه و با توانمندی کافی در دستیابی به توسعه شبکه و ارایه خدمات منجر شود از سیاست تشویق شرکتها به تشکیل کنسرسیوم یا ادغام به نحوی که بتوانند شرایط و شاخصهای اخذ پروانه جدید را کسب کنند خبر داد.
نظر متفاوت در رگولاتوری
اما در حالیکه معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه رگولاتوری از ساماندهی و تجمیع پروانههای PSTN، PAP، ISDP و ISP خبر داده قائم مقام رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز خبر از مجوز دیگری داده که موجب سردرگمی و البته نگرانی برخی از فعالان حوزه اینترنت شده است.
سبوحی با بیان این که شرکت های PAP می توانند با تشکیل کنسرسیوم مجوز LTE را دریافت کنند؛ به ایسنا گفت: در واقع به دلیلی کمبود منابع فرکانسی ، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به شرکتهای PAP توصیه میکنند تا با ادغام و تشکیل کنسرسیوم بتوانند به صورت بهینه از شبکههای رادیویی و فناوریهای جدید بهره مند شوند.
گمانه زنیها در اختلاف نظرها
برخی از فعالان صنفی علت این دوگانگی را تلاش بخشی از رگولاتوری برای حفظ و تمدید پروانه شرکتهای PAP اعلام کردهاند. بر این اساس گفته میشود دو رویکرد در رگولاتوری در خصوص پیرامون روش تمدید پروانه شرکتهای اینترنتی وجود دارد که یک رویکرد آن است که معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه رگولاتوری اعلام کرده و رویکرد دیگر را قایم مقام رگولاتوری بیان کرده است.
به هر حال باید منتظر ماند و دید نتیجه چه خواهد شد؟
منبع:عصر ارتباط
- ۹۳/۰۵/۲۷