راهاندازی سامانه «تناد» پس از ۹ سال
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در نشست شورای عالی قضایی از راهاندازی سامانه «تناد» خبر داد.
خبرگزاری میزان_ محمد کاظمی فرد، رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در نشست شورای عالی قضایی از راهاندازی سامانه «تناد» خبر داد.
سامانه تناد که مخفف عبارت «تحلیل و نقد آراء دادگستری» است، یکی از تکالیف برنامه پنجساله پنجم توسعه کشور بوده است. در واقع بر اساس ماده ۲۱۱ این برنامه، قوه قضاییه میبایست تا سال دوم برنامه پنجساله پنجم به گونه ای عمل میکرد که ضمن حفظ حریم خصوصی اشخاص، آراء صادره از سوی محاکم به صورت بر خط(آنلاین)، در معرض تحلیل و نقد صاحبنظران و متخصصان قرار گیرد.
راهکاری نوین برای شفافیت
اگرچه در آن زمان اقداماتی در این خصوص انجام شد و حتی خبرها حکایت از اتصال این سامانه به دادسرای انتظامی قضات داشت، اما بالاخره در آخرین نشست شورای عالی قضایی که در آخرین روز مرداد ۱۴۰۱ برگزار شد، رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات خبر راهاندازی این سامانه در شبکه داخلی قوه قضاییه را اعلام کرد.
کاظمی فرد در این نشست با اعلام این خبر، گفت: «انتشار عمومی و برخط آراء قضایی با حفظ محرمانگی اطلاعات اشخاص دخیل در پرونده، یکی از راهکارهای سند تحول قضایی برای ایجاد شفافیت در فرآیند رسیدگی و صدور آراء قضایی به شمار میرود.»
او با اشاره به راهاندازی نسخه اول سامانه تناد در شبکه داخلی قوه قضائیه اعلام کرد که در مرحله اول فقط کارکنان قضایی به این سامانه دسترسی دارند و بعد از طی مراحل آزمایشی این سامانه به عنوان یکی از خدمات مرتبط با پنجره واحد در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.
به این ترتیب، مردم، وکلا، متخصصان، پژوهشگران و دانشگاهیان با دسترسی به آراء قضایی می توانند از فرایند رسیدگی به پروندهها مطلع شوند. همچنین امکان تحلیل و نقد آراء قضایی برای حقوقدانان و صاحبنظران از این طریق فراهم میشود.
این در حالی است که پیش از این، اعلام شده بود که این سامانه جزو سامانههای داخلی قوه قضاییه به شمار میرود و قرار نیست در دسترس عموم قرار بگیرد.
سابقه تناد
اگرچه پیشینه سامانه تناد به سال ۹۲ برمیگردد، اما حتی پیش از این تاریخ، پژوهشگاه قوه قضاییه با همکاری مرکز آمار و فناوری اطلاعات دستگاه قضایی، انتشار بخشی از آرای قضایی دادگاههای تجدیدنظر استان تهران، شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری و شعب دیوان عالی کشور را در قالب چاپ چندین جلد از مجموعههای آرای قضایی دورهای آغاز کرده بود.
با این حال، هزینههای بالای نسخههای چاپی باعث شد که پژوهشگاه قوه قضائیه با راهاندازی ۲ سامانه «تناد» در بستر داخلی قوه قضاییه و سامانه «بانک داده آرای پژوهشگاه قوه قضاییه» در بستر اینترنت، از فناوریهای جدید استفاده کند.
در آبان ماه سال ۹۴ اما اعلام شد که به منظور تحلیل و نقد آرای دادگستریها و دیوان عالی کشور و با در نظر گرفتن حفظ حریم خصوصی افراد، آرای صادره از سوی محاکم به صورت آنلاین در معرض تحلیل و نقد صاحبنظران و متخصصان قرار میگیرد.
رئیس وقت مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه، رویههای صحیح برای پروندههای مشابه را یکی از نتایج استفاده از این سامانه دانست و افزود: «در صورت استفاده صحیح از این سامانه و نظرات اشخاص اهل فن، نتایجی از قبیل اعمال رویههای صحیح برای پروندههای مشابه، بالا رفتن درک مفاهیم و ادبیات قضایی در بین اشخاص و دقت بیش از پیش کارشناسان در ارائه نظرات و آرا استخراج میشود.»
اگرچه حمید شهریاری در آن زمان به بیان جزئیاتی از سیستم دسترسی به سامانه تناد از جمله نوع کاربر(عادی یا کارشناس)، مجوز ارزیابیها، ارسال نظرات، مشاهده کنترل پنل، مجوز دسترسی به قسمت مدیریت سامانه پرداخت، اما خبری از عملیاتی شدن آن نشد. هرچند اعلام شد که این سامانه برای بررسیهای بیشتر در اختیار معاونت آموزش قوه قضاییه قرار گرفته است.
او حتی به ارزیابی دادنامهها به وسیله کاربران اشاره و اعلام کرد که کاربران می توانند با توجه به شاخصهایی که برای آن کاربر تعریف شده، به دادنامهها امتیاز بدهند.
شهریاری همچنین گفت: «کاربران میتوانند نظرات، نقدها و مستندات خود را در مورد هر دادنامه ارائه بدهند که در صورت تأیید آنها ذیل دادنامه نمایش داده خواهند شد.»
آثار مثبت «تناد»
با این اوصاف، راهاندازی «تناد» را باید به فال نیک گرفت، چراکه با توجه به لزوم شفافیت قضایی در راستای ارتقاء سیستمهای نظارتی، این سامانه راهکاری نوین برای رفع نقص سازوکارهای نظارتی و همچنین شفافیت و کارآمدی بیشتر قوانین و نظارت بر عملکرد قضات محسوب میشود.
از آثار مثبت دیگر «تناد» پس از دسترسی عموم مردم به آن، آگاهی و شناخت آحاد مردم از فرایندهای رسیدگی است. به عبارت دیگر، مردم با مطالعه مستندات قانونی، مستندات فقهی، نقد رأی، نظرات و و وحدت رویههای ارسالی از سوی سایر کاربران، در مراجعه به مراجع قضایی با دقت و آگاهی بیشتری عمل کنند.
مطالعه این موارد به آنها کمک خواهد کرد که دریابند شکواییههای آنها قابلیت طرح و استماع در مرجع قضایی را دارد یا خیر. همچنین اشخاص پس از طرح شکواییه و اعلام رای از سوی مرجع قضایی، در صورت تجدیدنظرخواهی با نگاهی کارشناسیتر اقدام خواهند کرد. این در حالی است که وکلا هم از محتوای منتشر شده در «تناد» تا حد زیادی منتفع خواهند شد. همچنین مطالعه آراء و تحلیلها و نقدهای صورت گرفته به این آراء، کمک بزرگی به کارکنان دستگاه قضا از جمله دادیاران و قضات برای رسیدگی و صدور رای خواهد کرد.