روز از نو روزی از نو
دانیال رمضانی - در سالهای گذشته چیزی که امروز به سختی با نام شبکه ملی اطلاعات میشناسیم، نامهای مختلفی بر خود دیده است.
اینترنت ملی، اینترانت ملی، اینترنت پاک، اینترنت حلال از جمله برخی از این اسامی بودهاند که برخی از آنها موجبات نگرانی در فضای مجازی کشور شده است.اما در حالیکه تصور میشد نام جدید دیگری در این عرصه مطرح نشود حالا دبیر جدید شورای عالی فضای مجازی خبر از راهاندازی اینترنت سالم می دهد.وی دیروز از تدوین و بررسی طرح جامع اینترنت سالم در کارگروه تخصصی فرهنگی اجتماعی مرکز ملی فضای مجازی خبر داد و گفت: این طرح پس از تدوین، برای تصویب نهایی به شورای عالی فضای مجازی ارسال میشود.
پیش از این نیز بارها مطالب متعددی در خصوص استفاده از الفاظی که موجب نوعی مقاومت، نگرانی و ایجاد بار منفی در ذهن کاربران در رسانهها منتشر شده است.
اما گویی دبیر جدید شورای عالی فضای مجازی نیز همان ادبیات را در دستور کار خود دارد. در نمونه اخیر یعنی زمانی که از "اینترنت سالم" سخن میگوییم، معنای مقابل آن اینترنت ناسالم است. به عبارت دیگر یعنی در حال حاضر اینترنت کشور در شرایط ناسالمی قرار دارد که نیازمند سالمسازی و پاکسازی است.
فارغ از این، استفاده از عباراتی از این دست این پرسش را در ذهن مخاطب ایجاد میکند که مگر در فضای کنونی نظارت کافی و وافی وجود ندارد؟اگر پاسخ این پرسش مثبت باشد این ذهنیت که احتمال تشدید فیلترینگ در اینترنت کشور وجود دارد افزایش مییابد.
اگر مسوولان مرتبط به مسایل فرهنگی و رسانهای در شورای عالی فضای مجازی به تیتر غالب رسانههای حاضر در این نشست خبری دقت کنند متوجه میشود که رسانهها تیتر خود را روی اینترنت سالم بردهاند.
این نخستین واکنش به اظهارات جدید دبیر شورای عالی فضای مجازی است. چراکه رسانهها نیز میدانند که جامعه و کاربران اینترنت در کشور به عباراتی از این دست حساس هستند و به سرعت به تعقیب کم و کیف آن خواهند پرداخت.به هر تقدیر از مسوولان این شورا انتظار میرود با توجه به تجربیات سابق، در واژهگزینیهای خود با دقت و ظرافت بیشتری عمل کنند تا زمینهساز نگرانیهایی بیمورد نشوند.همچنین انتظار میرود این شورا نسبت به شفافسازی رابطه عبارت اینترنت سالم با فضای فعلی اینترنت در کشور اقدام لازم را به عمل آورند.
منبع : فناوران
- ۹۲/۱۱/۲۸