علی شمیرانی - دیپلماتهای اروپایی میگویند، آتش را تا وقتی میتوان با پا خاموش کرد باید به سرعت اینکار را کرد. در غیر اینصورت و معطلی باید به سراغ سطل آب رفت و اگر باز هم معطل کنی سراغ آتشنشانها رفت و اگر کار از این مرحله نیز گذشت دیگر باید تنها بیننده سوختن مجموعه بود.
این مثل ناظر بر سرعت عمل داشتن و ممانعت از بزرگتر شدن یک مشکل دارد. چراکه مشکل هرچه بزرگتر شود هزینه رفع و درمان آن نیز بزرگتر میشود. با این مقدمه باید مطلبی هم از مدیر با سابقه روابط عمومی یک مجموعه بزرگ در کشور نقل کنم که میگفت "ما بیشتر مسایل و مشکلات مجموعه خود را در رسانهها میخوانیم."
مجموعهها که بزرگ میشوند لاجرم با مسایل و خرد و کلان زیادی هم مواجه میشوند که یک مجموعه ده بیست نفره در روابط عمومی اصولا امکان رصد همه وقایع را نمییابند. اینجاست که با آغوش باز از رسانهها و خبرنگاران استقبال میکنند.
خبرنگاران همانطور که میتوانند وجود نواقص و تخلفات در یک مجموعه را اطلاعرسانی کنند به همان میزان نیز برای یک مجموعه، سودمند نیز هستند. کم نیستند مدیران ارشدی که به واسطه آگاهسازی مطبوعات از مشکلات زیرمجموعه که با تمام تلاش سعی در اختفای آن داشتند به موقع اطلاع یافته و مانع بروز خسارتهای بزرگتر شدهاند.
در این میان اما برخی روابطعمومیها به واسطه ناآشنایی با کارکرد رسانهها و نداشتن سوابق حرفهای، دست به تقابل با رسانهها و خبرنگاران میزنند. آنها برای مثبت جلوه دادن عملکرد خود، مدیران ارشد را در جریان مسایل حوزه کاری خود نگذاشته و نقد مطبوعات را در بولتنهای داخلی سانسور میکنند. غافل از این که دوران سدسازی در برابر نشر اخبار و اطلاعات گذشته و گاه آنقدر دیر میشود که همچون مثال سوختن، کل یک مجموعه را به باد میدهند.
هفدهم مرداد ماه مصادف است با روز خبرنگار. افرادی که هنوز هم برخی مدیران به درستی آنها را نمیشناسند. البته هستند مدیرانی که با هوش و ذکاوت نه تنها از نقد رسانهها بهره میبرند بلکه از آنها به عنوان چشم و گوش بیرونی یک مجموعه استقبال هم میکنند.
اگرچه مدیران ناکارآمد نیز تلاش میکنند با برچسبزنی، حذف و اتهام، مانع کار خبرنگاران شوند که این تلاشها نه تنها بیثمر میماند، بلکه خبرنگار را در تحقق رسالت خود مصممتر نیز میکنند.
روز خبرنگار بر همه همکاران صدیق، سختکوش و محترم شاغل در رسانههای مکتوب، مجازی، شنیداری و دیداری مبارک!
منبع:عصر ارتباط
- ۹۳/۰۵/۱۸