رونق کار شیادان استارتاپی
وحید حجه فروش- مرکز توانمندسازی و تسهیل گری کسب وکارهای نوپای فاوا (وابسته به وزارت فاوا) در گزارشی آورده است که «در سال ۹۳ با حمایت رسانه ها، بیشترین تراکم برگزاری رویدادها، با رقمی افزون بر هزار رویداد در قالب همایش، کارگاه، اردوهای تجربی و فرصت های شبکه سازی ثبت شد. محتوای رویدادها در ابتدا صرفا به بیان تجربیات افراد موفق، شبکه سازی و رویدادهای انگیزشی محدود بود اما در مراحل بعد با توجه به نیازهای موجود، رویدادها بیشتر به سمت ماهیت رقابتی و سرمایه پذیری حرکت کردند و حتی شاهد برگزاری رویدادهای بین المللی همچون SeedStars در ایران بودیم.»
خوش بینانه است اگر تصور کنیم تمام این رویدادها به اندازه کافی ثمربخش و سودمند بوده اند و بدبینانه است اگر فکر کنیم همه این رویدادها تنها برای برگزارکنندگان شان منافع ایجاد کرده اند. نیک و بد هرچه بوده، این تعدد رویدادها باعث شده بسیاری از مردم و مسوولان دست کم یک بار مطلبی در مورد استارت آپ ها دیده، شنیده یا خوانده باشند.
این میزان از توجه، در کنار فضای مساعد برگزاری انواع رویدادها و دسترسی به رسانه ها و شبکه های اجتماعی، میدان را برای برخی سودجویان نیز مهیا کرده است.
افرادی که بدون هیچ پیشینه اجرایی، یا بدتر از آن، با پیشینه های ساختگی برای خود هویتی جعلی دست و پا می کنند و عده ای هم بدون تحقیق و مطالعه، جذب عنوان های این رویدادها و اسامی برگزارکنندگان شان می شوند. تقریبا روزی نیست که دوستی مستقیم یا با واسطه پیام ندهد که در فلان رویداد شرکت کرده، هزینه پرداخته و جز اتلاف عمر هیچ عایدش نشده است.
من به این دسته افراد خرده نمی گیرم و در مقام قضاوت هم نیستم که چرا چنین می کنند، اما نقش دوستان صاحب نظر و افراد دارای تجربه های ارزشمند را هم در میدان دادن به این افراد موثر می بینم. وقتی کسانی که پشتوانه محکم، نیت درست و عمل کرد شفاف دارند، منزوی و کم حرف باشند، میدان برای شیادان خالی و مجال برای هر شیادی گری ای فراهم می شود. با فراگیر شدن رسانه های غیررسمی و آغوش باز بسیاری از رسانه های رسمی برای انتشار محتوا، باید آن قدر از راه و روش درست سخن گفت که سواد و شعور مخاطب بالا برود و با این عنوان های میان تهی به سادگی فریب نخورد.