سرورهای تلگرام طلایی در شرکت زیرساخت است
مدیر پیامرسان آیگپ دربارهی ادعای دو روز پیش خود در خصوص تولید فیلترشکن داخلی و علت فعالیت طلاگرام و هاتگرام توضیحاتی را ارائه کرد.
محمدرسول کاظمی، مدیر پیامرسان آیگپ دو روز پیش با انتشار رشته توئیتهایی در صفحه توئیترش اعلام کرد که یکی از شرکتهایی که سازنده طلاگرام و هاتگرام است و به عنوان شرکت دانش بنیان هم شناخته شده، در حال ساخت فیلترشکن است اما هیچکدام از پیام رسانهای داخلی به عنوان شرکت دانش بنیان شناخته نشدهاند. کاظمی در توییتهای خود با ارائهی یک سری توضیحات فنی و تخصصی و ارائه اسنادی اثبات میکند که این شرکتها که تحت حمایت دولت هستند، ابزاری را تولید میکنند که کارکرد فیلترشکن دارد.
مدیر پیامرسان آیگپ در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص مطلبی که در توییترش درباره فیلترشکنهای داخلیِ تولید شده توسط یکی از شرکتهای دانشبینان مطرح کرده بود اظهار داشت: شرکتی که دو اپلیکیشن طلاگرام و هاتگرام را تولید کرده، بستری را فراهم کرده که روی نرمافزارهای خودش، فیلترشکن ارائه میدهد. این فیلترشکن داخل کشور ایجاد شده و روی سرورهای داخل کشور است. این در شرایطی است که متاسفانه به آن شرکت اینترنت بدون فیلتر و بدون محدودیت داده شده و بر اساس همین امکانات، میتواند به تلگرام دسترسی پیدا کند و روی نرمافزارهای خودش این امکان را بدهد که کاربران ابتدا به سرورهای آن در شرکت ارتباطات زیرساخت رفته و سپس به تلگرام بروند. این همان راهکاری بود که من در توییتر توضیح دادم.
وی در همین رابطه ادامه داد: در واقع هر 15 دقیقه یکبار فیلترشکنی را به کاربران خود میدهد تا با آن بتوانند به تلگرام دسترسی داشته باشند. چون تلگرام متن باز است، یک سری تغییراتی هم در آن ایجاد کردند، از جمله این که شما به یکسری از کانالها دسترسی ندارید و دست یافتن به آنها از طرف سرور خود هاتگرام و طلاگرام به شما داده میشود. در حقیقت غیر از سرورهای خود تلگرام، سرورهای واسطی وجود دارند که به شما دستوراتی میدهند، مثلاً اینکه در کدام کانال عضو شوید و در کدام نشوید و یا یکسری تبلیغات در همان دستورات ارائه میشود که ما را دنبال کنید و آخرین بروزرسانیها در آن قرار داده میشود.
کاظمی در ادامه از ارائه مستنداتی در توئیتر گفت که نشان میدهد سرورهای شرکت مزبور در شرکت ارتباطات زیرساخت قرار دارد و ارتباط مستقیم با زیرساختهای این شرکت دارد. این که گفته شد روترهای این شرکت به طور مستقیم با روترهای شرکت زیرساخت در ارتباط هستند به این معنی است که اگر در حقیقت بخواهید به روتر شرکت ارتباطات زیرساخت مرتبط باشید یا باید تولید کننده محتوا باشید یا مجوز فروش اینترنت داشته باشید تا به روتر اصلی شرکت ارتباطات زیرساخت وصل باشید. همین الآن که ما از شرکت زیرساخت سرویس میگیریم و خدماتی مانند رک و اینترنت دریافت میکنیم، به طور مستقیم وصل نیستیم بلکه به شرکت آسیاتک وصلیم و از آن طریق به طورغیر مستقیم به روتر شرکت ارتباطات زیرساخت متصل میشویم. به این دلیل که ما تولیدکننده محتوا نیستیم، روتر را به یک شرکت واسط دادند و ما از طریق آن دریافت میکنیم این در حالی است که شرکت مذکور به طور مستقیم به روتر زیرساخت متصل است، برای این امر این شرکت یا باید به جز هاتگرام و طلاگرام تولید محتوای دیگری داشته باشد یا مجوز فروش اینترنت داشته باشد یا به هر دلیل مجوز دیگری داشته باشد که اجازه اتصال به او داده شده است.
مدیر پیامرسان آیگپ همچنین تاکید کرد: البته جای سوال های زیادی هست؛ چه کسی این زیرساخت را به این شرکت داده است؟ چطور یک شرکت دانش بنیان خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران فیلتر را دور میزند و هیچ جرمی مرتکب نمیشود؟ چطور قوه قضاییه که مجری قانون است تنها به تماشا این موضوع مینشیند؟ انتظار قوه قضاییه این است مردم آن شرکت متخلف را دستگیر کنند؟ چطور این امکانات و اینترنت بدون فیلتر و محدودیت در اختیار این شرکت قرار میگیرد؟ چطور به حریم خصوصی کاربران آن که به قول خودشان بیش از 25 میلیون نفر هستند، تجاوز میشود و همه تماشا میکنند؟ اینها همه سوالاتی است که باید به آن پاسخ داده شود.
وی در خصوص اینکه با این فیلترشکن فقط به تلگرام میتوان دسترسی داشت یا به سایر سایتهای فیلتر شده هم میتوان رجوع کرد، توضیح داد: کاربر می تواند از همان اسم کاربری و رمز ورودی که از طریق شرکت دانش بنیان مذکور بابت رفع تلگرام بدست میآورد، علاوه بر تلگرام به دیگر سایت های فیلتر شده نیز، دسترسی پیدا کند.
کاظمی همچنین اظهار داشت: در واقع شرکتی که عملاً در حال تولید فیلترشکن است، به عنوان شرکت دانشبنیان شناخته شده، البته این یکی از محصولات آن شرکت است و آنها محصولات دیگری هم تولید میکنند که فیلترشکن نیستند و شاید خیلی هم خوب و مفید باشند. اما این در حالی است که ما مدتهاست درخواست داده بودیم ما را نیز به عنوان شرکت دانشبنیان معرفی کنند اما این اتفاق تا به حال نیفتاده است. البته بعد از توییت من در این خصوص با ما تماس گرفتند و گفتند که روال عادی آن باید طی شود و در حال انجام است. من در این زمینه باید یک عذرخواهی کنم بابت ادعایی که در پستهای توییتری خود کردم؛ من در آن جا گفته بودم که هیچکدام از پیامرسانهای داخلی به عنوان شرکت دانشبنیان انتخاب نشدند اما بعد به من اطلاع دادند که 4 پیامرسان داخلی به عنوان شرکت دانشبنیان معرفی شده بودند.
مدیر پیامرسان آیگپ در توضیح توییت آخر خود که از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خواسته بود، امکاناتی که در اختیار هاتگرام و طلاگرام قرار دادهاند، به پیامرسانهای داخلی هم بدهند، اظهار داشت: انتظار ما این است دقیقاً همان زیرساختهایی که به آنها داده شده که فکر نمیکنم در داخل به کس دیگر داده شده باشد یعنی اینترنتی که فیلتر نیست و محدودیت ترافیکی ندارد و خیلی چیزهای دیگر، به ما هم داده شود. بسیاری از زیرساختهای دیگری که در اختیار آنها است میتواند در اختیار ما هم قرار بگیرد به عنوان مثال اگر سرویسهایی که هاتگرام و طلاگرام در مرکز LCP لانچ کردند و خیلی امکانات دیگری که الآن در اختیار این شرکت در آن مراکز است، در اختیار ما قرار گیرد مسلماً کیفیت کار ما بسیار بالاتر میرود. مرکز LCP مرکز اصلی و هسته مرکزی دیتاسنترهای ایران است یعنی یکی از بهترین دیتا سنترهای کشور از نظر کیفیت شبکه و خیلی از وسایل دیگر است که بعد از آن مرکز امام و جاهای دیگر هستند. یا همان چیزی که آقای خرمآبادی معاون دادستان کل کشور و دبیر کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه اعلام کرد یعنی در اختیار قرار دادن حدود 200 سرور توسط شرکت زیرساخت به هاتگرام و طلاگرام که میتوانست در اختیار پیامرسانهای داخلی هم قرار گیرد. این در شرایطی است که هیچکدام از پیام رسانهای داخلی چنین سرورهایی دریافت نکردهاند.
وی ادامه داد: البته ما این انتقادات را به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات وارد کردیم اما باید گفت که همین چند اقدام کوچک را این وزارتخانه و شخص آقای وزیر در حمایت از پیام رسانهای داخلی انجام دادند، بقیه نکردند؛ به همین دلیل با وجود همه انتقادهایی که از این وزارتخانه داریم از آنها و آقای آذری جهرمی تشکر میکنیم. اما بر خلاف آن چیزی که در مصوبه شورای عالی فضای مجازی آمده است سایر دستگاهها و ارگانهای کشور به وظیفه خود در حمایت از پیامرسانها داخلی عمل نکردند. در مصوبه شورا برای بسیاری از دستگاهها و ارگانهای کشور از جمله صدا و سیما، مجلس، قوه قضاییه، وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و غیره وظایفی مشخص شده بود که عملی شدن آنها به تقویت و رشد پیامرسانهای داخلی کمک زیادی میکند اما متاسفانه تا الان هیچکدام از آن دستگاه ها هیچ اقدامی انجام نداده اند.
کاظمی در رابطه با تاثیر هاتگرام و طلاگرام بر متوقف کردن کوچ مردم به پیامرسانهای داخلی ابراز داشت: بعد از فیلترینگ تلگرام بیشترین رشد را در روزهای اول داشتیم اما با وجود طلاگرام و هاتگرام مردم انتقالشان دچار چالش شد و الان به هر دلیلی که هست این دوستان در حال کمک به ادامه فعالیت تلگرام به هر نحوی در کشور هستند. از همه مهمتر اینکه آنها در حال خریدن وقت برای تلگرام هستند تا سرویسهای جدید رفع فیلتر را لانچ کند و همین امثال هاتگرام و طلاگرام هم در آن زمان کنار زده خواهند شد و این اتفاق فقط برای وقت خریدن برای تلگرام است. در حقیقت این امر باعث شده تا هیچکدام از پیامرسانهای داخلی رشد نکند.
مدیر پیامرسان آیگپ در خصوص ضدفیلتر شدن تلگرام اظهار داشت: به هیچ وجه این مواردی که تلگرام اعلام میکند که با آن ها ضد فیلتر میشود درست نیست بلکه همه آنها قابل مسدودسازی هستند و تلگرام تحت همه این شرایط میتواند در کشور مسدود شود در واقع آن چیزی که تا الان به عنوان روشهای ضد فیلتر کردن تلگرام ارائه کردند هیچدام صحت ندارد.
وی دربارهی اینکه آیا پیامرسانهای داخلی توان جایگزینی تلگرام برای مردم را دارند، ابراز کرد: شما اگر از هر کدام از پیامرسانهای داخلی بپرسید قطعاً همین را به شما میگویند که ما امکانات و زیرساخت ارائه سرویس مد نظر مردم را فراهم کردیم، در نتیجه این توانایی در پیامرسانهای داخلی وجود دارد و این که گفته میشود به علت اینکه نمیخواهیم مردم دچار مشکل شوند، به طور کامل تلگرام مسدود نمیشود، پیش داوری است. وقتی هنوز توانایی ما را امتحان نکردهاند چطور ادعا میکنند این توانایی وجود ندارد؛ در صورتی که ما میگوییم مشکلی پیش نخواهد آمد و این یک پیش داوری بدون آزمایش و بررسی است و چنین تصمیمات بدون بررسی قطعاً درست نخواهد بود.