سوددهی پست بانک با دو مدیرعامل!
پست بانک در حالی طی ماه گذشته درگیر مناقشه دو مدیرعامل بوده است که طی 36 روز کاری گذشته بازدهی خیرهکننده 138 درصدی داشته است.
به گزارش فارس، سازمان خصوصیسازی بعد از مدت ها کلنجار و چالش در 11 آبانماه موفق به عرضه اولیه سهام شرکت پستبانک به عنوان آخرین بانک مشمول اصل 44 در بورس کرد اما این واگذاری که بعد از عرضه ناموفق و گران بیمه دانا، دومین واگذاری سهام در بورس از سوی سازمان خصوصیسازی بود با دو قضیه متضاد مواجه شده است.
*کدام یک پادشاه سرزمین پست بانکاند؟
قضیه اول که این روزها وارد مرحله جدیدی شده به مدیریت این شرکت برمیگردد. وزیر ارتباطات در حالی با نهایی شدن واگذاری 5 درصد از سهام پست بانک در بورس، صراحتاً از عدم توافق در این اقدام سازمان خصوصیسازی و انجام این فرایند در سالهای بعد تأکید کرد که سازمان خصوصیسازی طبق قانون اصل 44 و بودجه 89 به هر ترتیبی 28 میلیون سهم این شرکت را در عرض 6 دقیقه به فروش رساند تا راه برای خصوصیسازی پانزدهمین شرکت مشمول اصل 44 در بورس باز شود.
چند روز بعد از این رویداد، وزیر ارتباطات درصدد برگزاری مجمع سالانه ای برآمد که پیش از آن در10 مراد ماه برگزار شده بود. وی با صدور نامهای به وزیر بازرگانی، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس هیئت مدیره، مدیرعامل شرکت پست و رئیس هیئت مدیره مخابرات خواهان برگزاری مجمع عمومی عادی صاحبان شرکت در بعدازظهر روز 22 آبان شد اما با مخالفتهای وزیر اقتصاد، رؤسای سازمانهای حسابرسی و بورس و رئیس کل بانک مرکزی این مجمع برگزار نشد ولی وزیر ارتباطات با صدور حکمی مدیرعامل شرکت پست ایران یعنی محبیان عراقی را به عنوان مدیرعامل جدید پست بانک منصوب کرد.
این اقدام هم به دلیل مغایرت با بند «ح» ماده 8 قانون بودجه 89 عملی نشد. چرا که طبق این بند ریاست مجامع شرکتهایی ماند پستبانک به عهده وزیر اقتصاد بوده و تصمیمات مجمع مانند انتخاب هیئت مدیره و سپس مدیرعامل با حضور و امضا وزیر اقتصاد لازم الاجرا است.
قضیه دو پادشاه در یک اقلیم پستبانک در شرایطی با ادامه فعالیت و مدیریت محمود افضلی ادامه یافت که صبح چهارشنبه گذشته، هیئت دولت تصویب کرد تمام عزل و نصب و اختیارات مجمع شرکت پستبانک به عهده وزیر ارتباطات باشد و تا سال 93 سهام دیگری از آن در بورس عرضه نشود.
با این مصوبه بلافاصله محبیان عراقی صبح پنجشنبه گذشته در دفتر مرکزی پستبانک حاضر شد و با استناد به این مصوبه افضلی و یکی دو عضو هیئت مدیره عطای این بنگاه را به لقایش بخشیدند تا علی الظاهر این مساله ختم بخیر شود، هر چند شنیده ها حاکی از ادامه بحثها بر سر این مساله است.
*سود خیره کننده 138درصدی در عرض 36 روزکاری
نتیجه این قضیه و کش و مکش مدیریت و ریاست مجمع پستبانک در شرایطی به هر ترتیبی به نتیجه خواهد رسید که قضیه دوم به بیاعتنایی فعالان بازار سهام به این موضوع و بازدهی خیرهکننده 138 درصدی سهام آن برمیگردد.
بررسیها از وضعیت سودآوری این شرکت کوچک و پر از حاشیه طی دو ماه اخیر نشان میدهد که از زمان عرضه اولیه سهام آن در 11 آبان تا روز گذشته بهای هر سهم پستبانک از 230 تومان عرضه شده به 548 تومان رسیده و در مجموع موجب افزایش 1.38 برابری سرمایه سهامداران شده است.
این در حالی است که با اعلام انتصاب مدیرعامل جدید پستبانک و تعویق در عرضه سهام تا سال 93 ، فعالان بازار سهام نه تنها هیچ واکنش منفی نشان ندادند بلکه به دلیل کوچک بودن این بنگاه و وجود تعداد سهام محدود، صف خرید چندین میلیون سهمی آن همچنان پابرجا ماند و نرخ هر سهم آن در روز گذشته با 4 درصد رشد قیمت خورد.
این رویداد در شرایطی به وقوع پیوسته که اگر قضیه مدیرعاملی و حضور دو پادشاه در یک سرزمین برای شرکت دیگر و بزرگی پیش میآمد سهامداران واکنش متفاوت و منفی از خود نشان میدادند ولی به دلیل عدم عرضه سهام در روزهای گذشته (به جز روز گذشته که سازمان خصوصیسازی 5 میلیون سهم آن را واگذار کرد) و احتمال تعدیل سود، اقبال بازار به سهام پستبانک همچنان پابرجا مانده تا پستبانک سهام طلایی بورس در سالجاری شناخته شود. چرا که طی دو سه سال اخیر هیچ سهم تازه واردی نبود که در عرض 36 روز کاری 138 درصد بازدهی برای سرمایهگذاران ارمغان داشته باشد. با این اوصاف باید دید این مسیر تا چه زمان تداوم خواهد داشت و غائله مدیرعاملی این بنگاه 56 میلیارد تومانی به چه ترتیبی تمام شده و حداکثر بازدهی سهام آن در بورس تا چند درصد ادامه خواهد یافت.
- ۸۹/۱۰/۰۶