سیستم عامل لینوکس از بهمن ماه سال ٨١ تا ...؟!
پروژهی لینوکس فارسی از بهمنماه سال ١٣٨١ با انعقاد قرارداد مدیریت پروژه میان مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفتهی شریف و شورای عالی انفورماتیک و با حمایت شورای عالی
اطلاعرسانی آغاز شد و قرار بود در طول سه سال به سرانجام برسد.
به گزارش خبرنگار سرویس فناوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با گذشت بیش از چهار سال از آغاز طرح لینوکس فارسی، هنوز خروجی آن بهطور کامل مشخص نشده است. تاخیر در واگذاری بودجهی هر سالهی این پروژه، ازجمله دلایلی است که مدیریت طرح در ناتمام ماندن پروژه پس از سه سال عنوانکرده است. این در حالی است که بسیاری از کشورهای جهان از قبیل آلمان، انگلستان، چین، کره و ژاپن، سیستمهای عامل خود را بهسمت لینوکس انتقال داده و به بومیسازی آن پرداختهاند و حتی استفاده از این سیستمعامل در مدرسههای این کشورها در حال گسترش بوده و با برنامهیی مشخص به تربیت افراد آشنا با این سیستم عامل مشغولاند.
پروژهی لینوکس فارسی که امروز با نام طرح ملی نرمافزارهای آزاد / متنباز در حال انجام است، از ابتدا با ساختاری متشکل از کمیتهی راهبری و فنی از کارشناسان و متخصصان این حوزه و استادان دانشگاهی و نمایندگان شورای عالی انفورماتیک و شورای عالی اطلاعرسانی و با مدیریت مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفتهی دانشگاه صنعتی شریف به فعالیت پرداخته است.
گزارش عملکرد سهسالهی این طرح ازسوی مدیریت این پروژه به این شرح اعلام شده است:
با توجه به تغییرات مدیریتی در سطوح بالای مراجع سیاستگذار و تصمیمگیر فناوری اطلاعات کشور، مدیریت طرح ملی نرمافزارهای آزاد / متن باز در مرکز تحقیقاتی فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفتهی دانشگاه صنعتی شریف، گزارش خلاصهی دستاوردها و فعالیتهای طرح ملی نرم افزارهای آزاد / متنباز در سه سال گذشته را برای شفافسازی منتشر کرده است.
در این گزارش که از طریق بخش گزارشهای درگاه طرح www.foss.ir، قابل دسترس است، پس از پرداختن به تاریخچه، اهداف و ارکان، طرح کلان (master plan)، اعتبارات هزینه شده دستاوردها و فعالیتهای ترویجی و فرهنگسازی طرح، تشریح شده است.
امنیت، استقلال و خوداتکایی در حوزهی فناوری اطلاعات، ایجاد تنوع نرمافزاری و جلوگیری از مونوپولی و بومیسازی مطابق با نیازهای محلی، انتقال فناوری و توسعهی صنعت داخلی و درنهایت، منافع مالی بلندمدت بهدلیل مسائل رعایت قانون کپی رایت و عضویت در سازمان تجارت جهانی (WTO) از مهمترین دلایل توجه به نرمافزارهای متن باز در کشور است.
هدف عمدهای که طرح دنبال کرده و میکند، رفع مشکلات پایهای زبان فارسی در نرمافزارهای متن باز پرکاربرد، بویژه سیستم عامل لینوکس، است.
در حال حاضر با توجه به برنامهی کلان طرح (مصوب کارگروه راهبری طرح )، ٨٥ درصد پیشرفت برنامه، در حوزهی پشتیبانی از زبان فارسی در سیستم عامل لینوکس و ٢١ درصد در حوزهی سایر
نرمافزارهای متن باز مانند پورتالها، ترجمه واسطهای کاربری، نرمافزارهای کارگروهی و غیره محقق شده است.
در بخش دیگری از این گزارش پیشبینی شده است که تا سال ١٣٨٦ فعالیتهای اصلی طرح، یعنی پشتیبانی فنی از زبان فارسی در سیستم عامل لینوکس در سمت کاربر نهایی (در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز) پایان یابد و فعالیتهای جنبی و ترویجی، فرهنگسازی و بهروزرسانی خروجی پروژههای بهصورت بینالمللی، همچنان ادامه پیدا کند.
در سه سال گذشته حدود ٩٥٥ میلیون تومان برای اجرای ٣٤ پروژه از محل اعتبارات شورای عالی انفورماتیک و شورای عالی اطلاعرسانی هزینه شده است، که اطلاعات کلیهی پروژههای انجام شده در طرح شامل شرح خدمات، مبالغ قرارداد و خروجیهای آنها بهصورت کاملا شفاف در
درگاه www.foss.ir قرار گرفته است و مدیریت طرح آمادهی پاسخگویی به هرگونه ابهام را در
اینباره را دارد.
دربارهی خروجیهای ملموس طرح در جامعه لازم به ذکر است که در حال حاضر حداقل شش توزیع زنده یا قابل نصب از لینوکس فارسی توسط شرکتها و گروههای فعال بر مبنای بستر فنی آماده شده در طرح تولید شده است، که عبارتند از شبدیکس، لرنوکس (حاوی مقالات و اسلایدهای آموزشی)، پارسیکس (توسط گروه کاربران ایرانی لینوکس)، فارلیکس(کارآمد محصول یکی از شرکتها با استفاده از خروجیهای طرح) و شریف لینوکس.
هر شرکت ایرانی دیگر بر مبنای خروجیهای طرح میتواند محصول لینوکس فارسی تولید کند و به بازاریابی، فروش و ارایهی خدمات بر مبنای در جهت رفع نیازهای کشور همت گمارد.
بر اساس این گزارش، تهیهی دیسکهای زندهی آموزشی لینوکس فارسی حاوی ٢٢٠٠ اسلاید و ٥٦ مقالهی آموزش، برگزاری و مشارکت در ٣٤ همایش و ٢٤ کارگاه آموزشی، انتشار خبرنامهی افق لینوکس با شمارگان ١٥٠٠ نسخه، تالیف ١٠ جلد کتابهای کاربردی، راهاندازی و به روز رسانی درگاه اطلاعرسانی طرح با ٢٠٠٠ بازدیدکننده در روز، پشتیبانی از گروه کاربران لینوکس، پشتیبانی از بخش ایران در شبکهی بینالمللی متن باز متعلق به (UNDP)، تهیهی ١٢٠ ساعت دورههای آموزش الکترونیکی ازجمله فعالیتهای ترویجی برای رسیدن به اهداف طرح بوده است.
حضور فعال در شبکهی جهانی تولید دانش نرمافزارهای آزاد / متنباز تهیهی یک الگوی کاری موفق برای انجام پروژههای ملی بر مبنای همکاری، جذب و مشارکت دولت، دانشگاه و صنعت، تلاش برای بومیسازی فناوری اطلاعات و انتقال آن بهعنوان یک عامل مهم در توسعه و استقلال نرمافزاری کشور، رفع مشکلات زبان فارسی در تمام توزیعهای گنو/ لینوکس در درازمدت با ثبت بینالمللی فعالیتهای انجام گرفته در نسخههای مرجع هر پروژه، پشتیبانی از خط و زبان فارسی در ابزارهای کاربردی در سطوح مختلف سامانهی عامل لینوکس در بخشهای گرافیکی کتابخانه، ایجاد اعتبار و جایگاه بینالمللی برای ایران در این حوزه و بویژه خاورمیانه و تلاش در راستای فرهنگسازی، ظرفیتسازی و ترویج
نرمافزارهای آزاد / متنباز در سطح جامعه از دیگر دستاوردهای طرح در سه سال گذشته عنوان شده است.
قرار است پنجم اردیبهشتماه جاری بهدلیل تغییر مدیریت در دبیرخانهی شورای عالی انفورماتیک، مدیریت طرح ملی نرمافزارهای آزاد / متنباز درجلسهای با حضور فضلالله میرزاوند - سرپرست جدید دبیرخانهی شورای عالی انفورماتیک و کمیتهی راهبری این طرح - به تشریح عملکرد سه سالهی این طرح بپردازد و درنهایت تصمیمات لازم برای چگونگی ادامهی طرح اتخاذ شود.
- ۸۵/۰۲/۰۴