سیستم عامل ملی و 8 سال بلاتکلیفی
علی شمیرانی - پروژه لینوکس فارسی از بهمنماه سال ١٣٨١ با انعقاد قرارداد مدیریت پروژه میان مرکز فنآوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفتهی شریف و شورای عالی انفورماتیک و با حمایت شورای عالی اطلاعرسانی آغاز شد و قرار بود در طول سه سال به سرانجام برسد. لازم به ذکر است که بر اساس اخبار در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان از قبیل آلمان، انگلستان، چین، کره و ژاپن، سیستمهای عامل خود را به سمت لینوکس انتقال داده و به بومیسازی آن پرداختهاند.
به هر تقدیر اقداماتی از این دست در راستای خودکفایی فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور محسوب می شود.
در این میان مروری بر آخرین اظهارات و تیترهای مربوط به طرح لینوکس فارسی در سال های گذشته خالی از لطف نیست.
مرکز IT دانشگاه شریف لینوکس فارسی را ادامه میدهد، خروج لینوکس از اولویت مرکز تحقیقات مخابرات، لینوکس فارسی مشتری ندارد، لینوکس فارسی به سال 86 موکول شد، لینوکس همچنان دنده عقب می رود، لینوکس فارسی یک سال و نیم دیگر می رسد، پروژه لینوکس معطل پول است، " زمان" در طرح " لینوکس فارسی" اهمیتی ندارد،استفاده از سیستم عامل ملی، اجباری نخواهد بود، سیستم عامل ملی یک شوخی است، موارد فوق بخشی از تیترهای مربوط به طرح مذکور بود.
اگرچه تا روزهای اخیر نیز خبری از سرنوشت و سرانجام این طرح نبود، تا این که خبر رسید، طرح لینوکس فارسی که که پروژه ناتمامی بوده است به شرکت فناوری اطلاعات واگذار شد. مدیر عامل این شرکت به عنوان چندمین نهادی که مسوولیت این پروژه ناتمام را بر عهده اش گذاشته اند همچین گفته، شرکت فناوری اطلاعات درحال بررسی است تا مشکلات این پروژه را شناسایی کند و بتواند این طرح را ادامه دهد.
اما در حالی که پروژه سیستم عامل ملی تقریبا رو به فراموشی بود، در آبان ماه سال جاری رئیس سازمان پدافند غیرعامل از تهیه پیش نویس سیستم عامل ملی ورژن صفر در کشور داد.
به گفته وی "کشورهای پیشرفته سیستم عامل خاص خود را دارند و ما در کشور نیز باید به این مهم دست یابیم. البته گامهایی برداشته است و اقدامات اولیه برای تولید سیستم عامل متن باز صورت گرفته و موفق شده ایم با همکاری سازمان پدافند غیرعامل سیستم عاملی با ورژن صفر تولید کنیم."
به هر تقدیر در مورد سرنوشت سیستم عامل ملی ابهاماتی همچنان پابرجاست. برای مثال گذشته از آن که بر اساس جدیدترین اظهارات مدیر عامل شرکت فناوری اطلاعات، قرار است پس از نزدیک به 7 سال، نه خود پروژه بلکه مشکلات توقف آن شناسایی و بررسی شود.
پرسش دیگری که در این خصوص باقی می ماند به سیستم عامل ملی که رییس سازمان پدافند غیر عامل از آن خبر داده و سیستم عامل ملی که در دستور کار شرکت فناوری اطلاعات قرار گرفته باز می گردد که آیا هر دو یکی است یا دو پروژه مجزا هستند؟
و در نهایت مهم ترین پرسش مطرح در خصوص پروژه سیستم عامل ملی این است که آیا پس از 7 سال زمانی قطعی برای اتمام این پروژه در نظر گرفته شده است یا نه؟ اگرچه برخی متولیان سابق این پروژه به این نکته نیز اشاره کرده بودند که این پروژه همواره نیاز به توسعه دارد، لیکن در این خصوص نیز باز هم جای این پرسش مطرح است که سرانجام چه زمانی سیستم عامل ملی به مرحله کاربری عمومی خواهد رسید؟
منبع : فناوران
- ۸۸/۰۹/۲۱