ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

چندی پیش بود که یک واردکننده گوشی به کشور به اشکال و استفاده از ابزار مختلف سعی در جا انداختن نام خود به عنوان نماینده رسمی‌و قانونی شرکت آمریکایی اپل در ایران داشت.

اما پیگیری رسانه‌ها نشان ‌داد که این ادعا کذب بوده و شرکت وقایع گستر فارس که این موضوع را به اصرار در برخی رسانه‌ها منتشر می‌کرد، هیچ‌گاه مدارک متقنی را ارایه نکرد. هفته عصر ارتباط نیز گزارش مبسوطی در رد این ادعا منتشر کرد که سکوت شرکت مذکور را در پی داشت.

به گفته کارشناسان، «به‌دلیل نبود قانون کپی‌رایت در ایران، فروشگاه‌ها نام اپل را برای خود انتخاب می‌کنند، درحالی‌که ادعای نمایندگی یک شرکت حقوق مالکیت معنوی را هم نقض می‌کند. استفاده از نماد تجاری یک شرکت صرفا زمانی که تحت‌نظر شرکت اصلی باشد، مجاز است تا از آن به‌عنوان یک مزیت تبلیغاتی استفاده شود، در غیر این صورت نه‌تنها حقوق شرکت اصلی، بلکه حقوق مصرف‌کننده هم نقض می‌شود؛ چراکه نام و اعتبار شرکت مادر مورد سوءاستفاده قرار گرفته است.»

در اینترت نیز اگر به دنبال نمایندگی رسمی‌اپل در ایران بگردید با انبوهی از اطلاعات سایت‌های خبری در رد چنین ادعایی مواجه شده و این موضوع یک دروغ تلقی شده است. اما ظاهرا شرکت وقایع گستر فارس علاقه زیادی به گره زدن نام این شرکت به شرکت آمریکایی اپل دارد. به همین جهت مجددا در یک نشست خبری تلاش کرد تا خود را مرتبط با شرکت اپل نشان دهد.

اما مدیرعامل شرکت وقایع گستر فارس (پس از مصاحبه چند ماه پیش خود که صراحتا اعلام کرده بود نماینده رسمی‌اپل است) هم در کنفرانس خبری اخیر خود گفته است: «منظورمان وارد کننده نماینده رسمی‌اپل بود و هیچ گونه اصراری بر نمایندگی رسمی‌اپل نداریم».

عجیب است که حالا این شرکت قصد دارد خود را به یکی از نمایندگان اپل در خارج از کشور متصل کند و به این ترتیب از اصطلاح عجیب "واردکننده نماینده رسمی‌اپل!" استفاده کرده است. این موضوع به آن مفهوم است که شرکت مذکور همچون بسیاری از شرکت‌های واردکننده دیگر که از فروشندگان خارجی جنس خریداری کرده و وارد می‌کنند عمل کرده است. حال سوال اینجاست که اگر ادعای قبلی صحت نداشته، اصولاً چرا این شرکت ادعای نمایندگی کرده است و چه اهدافی از طرح یک ادعا برای مشتریان و همکاران خود داشته است؟ اما اگر ادعای قبلی دروغ نبوده چرا این شرکت از آن عقب نشینی کرده است؟

در خصوص "واردکننده رسمی‌اپل" نیز که جدیدا از سوی این شرکت مطرح شده است نیز اما توضیحاتی وجود دارد.

یک سایت داخلی در گزارشی مشروح از تمام روش‌های شرکت مذکور برای جا انداختن خود به عنوان نماینده اپل و یا توزیع‌کننده رسمی‌آن در کشور می‌نویسد: "آنها در واقع «وارد کننده قانونی محصولات اپل» هستند. به این معنا که محصولات اپل را از کشورهای دیگر می‌خرند و در حین واردات به ایران، موارد قانونی را طی می‌کنند. در واقع کار آنها به لحاظ قوانین واردات ایران، عملی قانونی است. اتفاق خوبی که البته هیچ ارتباطی به تعبیر «رسمی» ندارد. به این معنا که شرکت اپل هیچ گونه نظارتی بر قیمت گذاری، کیفیت خدمات و هیچ کدام از بخش‌های این شرکت ندارد. اگر شرکت‌های دیگری بتوانند همین روال قانونی را طی کنند، می‌توانند وارد کننده قانونی اپل به ایران باشند و این امر امتیازی انحصاری نیست."

به عبارت دیگر این شرکت مثل ده‌ها شرکت ایرانی دیگر صرفا یک واردکننده کوچک گوشی به کشور محسوب می‌شود که اقدام به واردات گوشی اپل می‌کند.

بر اساس اخبار اپل هنوز تصمیمی‌برای ورود «رسمی» به بازار ایران ندارد. آنها یک دفتر خاورمیانه دارند که در لندن واقع است و از آن طریق، تمام سیاست‌ها و برنامه‌های خود را در کشورهای منطقه پیش می‌برند. به عنوان مثال در امارات متحده عربی، اپل از طریق سایت apple.com/uae فعالیت می‌کند یا در ترکیه آدرس رسمی‌سایت اپل apple.com/tr است. اپل به همه واردات، خدمات و قیمت‌ها نظارت دارد و همه چیز از سوی اپل تعیین می‌شود. معنای کلمه «رسمی» هم همین است.

اما با وجود این همه اخبار و مستندات در رد مکرر ادعای شرکت وقایع گستر فارس در انتساب خود به شرکت آمریکایی اپل، به راستی چه هدفی می‌تواند پشت این اصرار و جریان عجیب باشد؟

در نگاه اول شاید تلاش و اصرار این شرکت برای طرح چنین ادعایی صرفا کسب شهرت و مطرح شدن در سطح بازار و افکار عمومی‌باشد. اما واقعیت آن است که چنین شهرتی نیز کمکی به شرکت مذکور نمی‌کند چون حالا اخبار زیادی در خصوص کذب بودن این ادعا مطرح شده است.

خرداد ماه امسال بود که خبرگزاری فارس به عنوان یکی از مراجع ثابت انتشار اخبار این شرکت نوشت، "از این پس محصولات اپلی فاقد هولوگرام شرکت واردکننده (وقایع گستر فارس) به عنوان محصولات قاچاق این برند به شمار می‌آید و فاقد خدمات پس از فروش هستند."

این موضوع احتمال دوم در خصوص چرایی اصرار شرکت مذکور در انتساب خود به شرکت آمریکایی اپل را پر رنگ کرد. گفته می‌شود این شرکت با مطرح کردن نام خود به عنوان نماینده اپل در ایران و واردات محدود تعدادی گوشی، به سراغ دیگر عرضه‌کنندگان محصولات اپل رفته و آنها را وادار به پرداخت وجهی به این شرکت و دریافت گارانتی آن می‌کند.

در این خصوص نیز خبرگزاری ایسنا به بررسی موضوع پرداخت. مهدی میر مهدی - رییس صنف فناوران رایانه تهران - اعلام کرد: "به من اطلاع داده شده که نماینده‌ای از شرکت وقایع گستر فارس به همراه یک مامور از تعزیرات به چند واحده صنفی مراجعه و اعلام کرده که شما حق ندارید به غیر از کالایی که از طریق این شرکت وارد کشور می‌شود محصولی از اپل را به فروش برسانید.

به گفته او هیچ نماینده رسمی‌حق ندارد کسی که به صورت قانونی جنس به کشور وارد می‌کند را مورد تنبیه و محکومیت قرار دهد. اگر از فردی در صنف که بصورت قانونی درحال فعالیت است شکایت شود این حرکت قانونی نبوده و نباید صورت بگیرد. سایر نمایندگی‌های رسمی‌نیز چنین حرکاتی را انجام دادند ولی این موضوع در ارتباط با تقلبی بودن جنس بوده نه واردات آن.

وی با محکوم کردن این حرکت عنوان کرد: اگر شرکتی حتی نماینده رسمی‌در ارتباط با کسی که کالا را به صورت قانونی وارد کشور کرده و موظف به ارائه خدمت شده شکایتی بکند خود اتحادیه وارد عمل می‌شود، برخورد می‌کند و نمی‌گذارد نماینده مورد نظر مزاحم همکاران صنفی شود. البته اگر کالایی تقلبی باشد ما نیز شرکت مورد نظر را در این امر کمک می‌کنیم در غیر اینصورت این حرکت از طرف ما محکوم خواهد شد."

به این ترتیب به نظر می‌رسد پس از ادعای نمایندگی رسمی‌اپل در ایران حالا دومین ادعای شرکت وقایع گستر فارس به عنوان واردکننده رسمی‌اپل نیز روشن شده است. در نهایت اینکه شرکت اپل با واسطه یا بی واسطه هیچ شخص یا شرکتی را به عنوان نماینده خود در ایران معرفی نکرده و هر گونه ادعایی در خصوص ارتباط با این شرکت کذب است.

در نهایت این که سایت جی‌اس‌ام در خصوص این که آیا خریداران باید از این شرکت محصولات اپل را بخرند یا نه نوشته: "پاسخ ما نه مثبت است نه منفی. تنها چیزی که فعلا با قطعیت می‌گوییم این است که این شرکت، یک وارد کننده است و مثل همه شرکت‌های قانونی این چنینی ممکن است خدمات گارانتی خوب یا بد داشته باشد. خدمات خوب یا بد اینگونه شرکت‌ها را هم نمی‌توان به حساب خدمات خوب یا بد شرکت‌های اصلی گذاشت و از این طریق برتری خاصی وجود ندارد.

آنها برای قراردادن کارت گارانتی خود، تمامی‌جعبه‌های محصولات اپل را باز می‌کنند. ضمن اینکه در قیمت گذاری هم به صورت آزادانه عمل می‌کنند و بر اساس هزینه‌ها و خدماتی که به مشتریان ارائه می‌دهند، قیمت تمام شده گوشی را اعلام می‌کنند. قیمت آنها (چه کمتر، چه یکسان و چه بیشتر) ربط رسمی‌ای به اپل ندارد. ضمن اینکه بد نیست بدانید مدیرعامل فعلی وقایع گستر فارس، پیش از این هم در این حوزه با نام «شرکت مه تل» فعالیت می‌کرد. شرکتی که هم اکنون در سایت خود نوشته است: «این شرکـت در حال حاضر نماینده رسـمی‌فروش و خدمات پس از فروش دستگاه‌های آیفون ، آیپد و آیپاد در ایران است که دارای مجوز رسمی‌از وزارت بازرگانی می‌باشد!» (منبع:عصر ارتباط)

  • ۹۳/۰۸/۰۴

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">