شورایی بزرگ با اطلاعاتی اندک
دانیال رمضانی – شورای عالی فضای مجازی را از هر حیث که بنگرید شورایی بزرگ است، چه از لحاظ جایگاه، چه از لحاظ ساختار، چه از لحاظ اعضای حاضر (سران سه قوه و مسوولان رده بالای حکومتی، امنیتی و نظامی) و در نهایت از نظر تصمیمهایی که در آن گرفته میشود.
حالا انبوهی از پروندههای بزرگ و قطور روی میز تصمیمگیرندگان در این شورا است که میتواند آینده کشور از حیث دسترسی به فناوریهای نوین را تعیین کند. به این مهم بازگردن گرههای کور و جنجالبرانگیز در حوزه ICT را نیز میتوان افزود. برخی از این موارد حتی میتواند منجر به ایجاد فرصتهای شغلی در کشور شود. برای مثال تعیین تکلیف پیوست فرهنگی ارایه خدمات نسل سوم و چهارم تلفنهمراه یکی از آن موارد تلقی میشود که تدوین جامع و بههنگام آن میتواند تاثیرات کلانی بر بخشهای مختلف کشور بگذارد.
از این موارد در شورای عالی فضای مجازی کم نیست. از این رو هرگاه خبر گردهمآیی مسوولان و مدیران ارشد نظام در شورای عالی فضای مجازی منتشر میشود، تمامی فعالان و دستاندرکاران حوزه ICT چشم به درهای این شورا میدوزند تا پس از اتمام آن آخرین تحولات و تصمیمهای شورا را شنیده تا احتمالا بر اساس آن اقدام به برنامهریزیهای بلندمدت کنند.
اما ظاهرا خروجی اخبار این گردهمآیی تناسبی با آنچه انتظار میرود ندارد. در این میان شاید برخی از مسایل دارای حساسیتهای امنیتی و حاکمیتی باشند که بالتبع قرار نیست تمام جزییات آن در جامعه مطرح شود. اما این که حداقل همگان بدانند در پشت درهای بسته این شورا در خصوص چه مواردی بحث و بررسی میشود نیز خود میتواند مفید باشد.
برای مثال از جلسه روز شنبه این شورا خبری کمتر از ده سطر منتشر شده که در مهمترین فراز آن به نقل از رییس جمهوری آمده: این شورا تشکیل شده است تا در چارچوب رهنمودهای مقام معظم رهبری سیاستگذاریها در فضای مجازی را هماهنگ کرده و از موازیکاریها جلوگیری کند.
روحانی افزود: هدف شورا این است که مردم از امکانات فضای مجازی راحتتر و سالمتر استفاده کنند؛ ضمن آنکه نگرانیها در خصوص حفظ ارزشها و ملاحظات امنیت شبکه نیز دغدغه همه ماست.
به هر تقدیر جا دارد تا حداقل بجای اطلاعرسانی قطرهای، دبیر این شورا در پایان جلسات، همچون آنچه در مجمع تشخیص مصلحت نظام میگذرد، اطلاعاتی را در اختیار رسانهها نیز بگذارند.
- ۹۳/۰۲/۲۱