صداوسیما به دنبال افزایش اختیارات ICT خود است؟
علی شمیرانی - سازمان صدا و سیما از گذشته تا کنون با وزارت ارتباطات و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی این وزارتخانه در چالش بوده است.
ریشه این اختلافات به نوع تفسیر قانون و برداشت صداوسیما از اختیاراتش در حوزه فرکانس و اینترنت باز میگردد.
در دولت یازدهم این چالش از جداسازی 300 میلیارد تومان از بودجه وزارت ارتباطات به نفع سازمان صدا و سیما آغاز شد. یعنی جایی که این سازمان اعلام کرد قصد دارد به توسعه فیبرنوری برای شبکههای خود بپردازد. همان مقطع وزیر ارتباطات نیز گفت اگر این مبلغ از بودجه این وزارتخانه کاسته شود، برخی کارها روی زمین خواهد ماند. مجلس اما در نهایت این پول را در اختیار صدا و سیما گذاشت.
موضوع فرکانسهای فوقالعاده ارزشمند باقی مانده در اختیار سازمان صدا و سیما نیز یکی دیگر از زمینههای چالش برانگیز میان این سازمان با رگولاتوری است.
پرونده تلویزیون اینترنتی هم که یک پروژه مشترک میان صداوسیما و شرکت مخابرات ایران بود، بنا به دلایلی که هیچگاه شفاف نشد، با مخالفت سازمان تنظیم مقررات به حالت تعلیق درآمد. صداوسیما نیز از آن زمان تاکنون اعتراضی به این مساله نکرد و از کنار آن عبور کرد. شاید چون برنامههایی برای آینده خود تدوین کرده بود.
حالا با تغییر رییس سازمان صداوسیما، به نظر میرسد تغییرات معناداری در خصوص محدوده اختیارات این سازمان در حوزه ICT در حال وقوع است.
رییس جدید این سازمان در حکمی اخوان بهابادی را قایم مقام خود در امور فناوری و رسانههای نوین کرد. فردی که بعید است ارتباطات خوبی با دولتمردان فعلی داشته باشد. شاهد این گفتار را نیز باید در وقایع مربوط به پژوهشگاه ICT وزارت ارتباطات جست.
اما نکته جالب دیگر شرح خدماتی است که در این حکم از سوی سرافراز آمده است. در بخشی از این حکم انتصاب آمده: " ضروری است با تفکیک وظایف حاکمیتی از ماموریتهای قابل برونسپاری و با استفاده از ظرفیت کارشناسی نخبگان و صاحبنظران و هماهنگی با اینجانب نسبت به تشکیل «نهاد تنظیم مقررات جامع ارایه خدمات صوت و تصویر فراگیر در رسانههای نوین» اقدام کنید.
در بخش دیگری از حکم مذکور آمده است: همچنین به منظور یکپارچهسازی و همافزایی فعالیتهای مجازی و فناوریهای ارتباطات و اطلاعات بخشهای مختلف سازمان، لازم است شورایی تحت عنوان «شورایعالی رسانههای نوین» تشکیل دهید.
عبارت نهاد تنظیم مقررات جامع ارایه خدمات صوت و تصویر فراگیر در "رسانههای نوین" احتمالا به فضای مجازی و رسانههای شکلگرفته در این فضا باز میگردد.
از این رو به نظر میرسد با استناد به همین بخش از شرح خدمات مبسوط در حکم مذکور، در آینده صداوسیما تحرکات جدیدی را در حوزه ICT آغاز کند که بیشک میتواند چالشهایی را برای دولت، وزارت ارتباطات و مشخصا سازمان رگولاتوری ایجاد کند.(منبع:فناوران)
- ۹۳/۰۹/۰۱