ضرورت بازاندیشی درباره «نهضت تولید محتوا»
عباس پورخصالیان - محمود واعظی، وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات، با بیان این که فضای سایبری نیازمند تولید محتوای فرهنگی و اسلامی است، به درستی میگوید: حضور بسیجیان برای ایجاد نهضت تولید محتوا در فضای سایبری یک الزام است.
هر خواننده و شنونده عبارت مذکور، تصدیق میکند که آری، حضور بسیجیان هم برای ایجاد نهضت تولید محتوا لازم است، اما بدیهی است که کافی نیست.
بدلیل زیر، هنوز زود است که ما از پدیدهای به نام «نهضت تولید محتوا» صحبت کنیم:
• ما هنوز در مورد «محتوا»، «تولید محتوا»، «نهضت تولید محتوا»، «بخش تولید محتوا»، «فرابخش تولید محتوا»، «مقررات¬گذاری بخش تولید محتوا»، «آزادسازی فرابخش تولید محتوا»، «تدوین و ابلاغ سیاستهای بخشی و فرابخشی تولید محتوا»، «رویکرد-های دروننگر (ملی) و بروننگر (فراملی) تولید محتوا»، و امثالهم، هیچ مدرک و محتوایی تولید نکردهایم، تعریف و طرز تلقی یک-سانی نداریم و در باره هریک از آنها تاکنون به اجماع نرسیدهایم.
البته، میدانم که شورای عالی فضای مجازی، سخت در تلاش است تا در حوزه تولید انبوه محتوا، سیاست¬گذاری کند، اما این تلاش، هنگامی اثربخش است که در رسانه و شبکهای اجتماعی، یعنی با استفاده از یک «شبکه مجازی سیاستگذاری» یا virtual policy network صورت پذیرد.
لذا، به عقیده من، پیش از تلاش برای راهاندازی «نهضت تولید محتوا»، ضروری است، سلسلهمراتب تسمهنقالهای شوراها، مراکز و سازمانهای اداری مسئول را (با احترام تمام، موقتاً) به کناری نهیم و از همسطحی انقلابی رسانه و شبکههای اجتماعی برای بالابردن سرمایه اجتماعی، بهرهمند شویم. عقل سلیم تصدیق میکند که راهاندازی «شبکههای مجازی سیاستگذاری»، خودبخود شکل بیواسطه و عینیت ابتدایی «نهضت تولید محتوا» حداقل در میان نخبگان کشور است.
- ۹۳/۰۹/۰۹