عاقبت نظام جامع فناوری اطلاعات کشور
سعید کریمی - بزرگراه فناوری - تحولات دهه پایانی قرن بیستم موجب پایهریزی صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در جهان شد که بهواسطه آن نهتنها زندگی مادی بلکه تفکر و پندار بشر نیز دچار تغییر و تحولی عظیم شد. این صنعت موجب شد تا انفجاری از اطلاعات بهسوی انسانها روان شده و البته ورود به چنین پهنه گستردهای راه و رسم و آداب ویژهای را طلب میکند.در این راستا کشورهای مختلف سعی بر برنامهریزی جهت آمادگی برای استفاده و توسعه این تکنولوژی گرفتند و در این میان کشورهای درحال توسعه تلاش مضاعفی را بهمنظور جبران عقبماندگیهای گذشته نسبت به کشورهای پیشرفته آغاز کردند.
براساس گزارشی از برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP)، چهار رویکرد عمده برای راهبرد ملی توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشورهای درحال توسعه دیده شده که عبارتند از:
1ـ توسعه فناوری اطلاعات بهعنوان یک بخش تولیدی (صنعتی) با هدف صادرات به بازار فناوری اطلاعات (مدل هند)
2ـ توسعه فناوری اطلاعات بهعنوان یک بخش تولیدی (صنعتی) با هدف ارتقای ظرفیت ملی و ایجاد بازار داخلی (مدل برزیل)
3ـ توسعه فناوری اطلاعات بهعنوان عامل توسعه اقتصادی و اجتماعی (کاربردی) با هدف پیشبرد اهداف اقتصادی و اجتماعی (مدل آفریقای جنوبی)
4ـ توسعه فناوری اطلاعات بهعنوان عامل توسعه اقتصادی و اجتماعی (کاربردی) با هدف تقویت موقعیت در اقتصاد جهانی (مدل مالزی)
بر این اساس، فناوری اطلاعات و ارتباطات در این کشورها از یک سو در جهت توانمندسازی دولت و ارتقای کارآمدی آن و از سوی دیگر برای افزایش توانمندی مردم و بخش خصوصی مدنظر قرار گرفت.
در کشور ما نیز از سال 78 تلاشهای بسیاری برای تدوین یک نظام جامع فناوری اطلاعات با هدف ایجاد یک سند مبنا و پایه در سطح فرابخشی و ملی که سایر راهبردها و برنامههای توسعه در زمینه ICT از آن منشعب شود و همچنین هماهنگی بین بخشهای مختلف، صورت گرفته تا بهواسطه آن تعاریف مشخص و یکسانی از بخشهای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات بهدست آید و جایگاه IT در کل نظامهای کشور مشخص شود.
همچنین قرار بود تا با ایجاد این نظام تفکیک وظایف و اختیارات نهادهای کشور در رابطه با ICT مشخص و لایههای درونبخشی و فرابخشی و ارتباط آنها با هم و نیز بخشهای مربوط به برنامهریزی ملی و حاکمیتی و بخشهای مربوط به بخش خصوصی و حوزه رقابتی تعیین شوند.
اما متاسفانه تاکنون این تلاشها به نتیجه نرسیده و در این گزارش سعی شده تا روند فعالیتهای صورت گرفته در این خصوص مورد بررسی قرار گیرد.
تلاشها برای تدوین راهبردهای کلان
تعیین سیاستهای استراتژیک و برنامههای عملیاتی فناوری اطلاعات برای برنامه سوم توسعه توسط شورای عالی انفورماتیک در سال 78 اولین تلاش بهمنظور تدوین راهبردهای کلان توسعه IT کشور محسوب میشود.
بر این اساس شورای عالی اطلاعرسانی دومین نهادی بود که با تدوین سند توسعه کاربری فناوری اطلاعات (تکفا) در سال 81 سعی در تعیین راهبردهای کلان توسعه IT کشور داشت اما با اعتقاد برخی از کارشناسان از آنجایی که این سند تماما براساس مدل برگرفته از کشور مالزی تدوین شده بود، نتوانست به اهداف مورد نظر خود دست یابد.
مرکز تحقیقات و سند راهبرد توسعه ICT
در همین سال مرکز تحقیقات مخابرات ایران نیز اقدام به تهیه سند راهبرد توسعه ICT ایران کرد.
این سند با هدف آشنایی با عملکرد ICT ملی و نهادینه شدن پروژههای ICT ملی در سال 82 و با مدنظر قرار دادن «سیاستهای کلی شبکههای اطلاعرسانی رایانهای، ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری»، «برنامه سوم توسعه»، «راهبردهای شورای عالی اطلاعرسانی» و «مصوبه نهم تیرماه سال 81 دولت مبنی بر نحوه اجرای فعالیتهای مشخص بهمنظور توسعه کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور» در هفت فصل تدوین شده است.
سند تهیه شده توسط مرکز تحقیقات
در فصل اول به تجربهها و روندهای جهانی در عرصه ICT پرداخته و رویکردهای سایر ملل به ICT و دستاوردهای آنها در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است.
فصل دوم مبانی نظری مطالعه را بیان میکند به این معنی که ابتدا روششناسی انجام مطالعه تبیین شده و با توجه به وضعیت کشور و تجربههای جهانی، رویکرد ملی به توسعه ICT تعیین و مدلی برای آن طراحی شده است.
در فصل سوم این سند راهبردی وضعیت هر یک از زیرسیستمهای توسعه ICT ملی، میزان اشتغال در ICT و سهم ICT در تولید ناخالص ملی مورد بررسی قرار گرفته است.
نقاط ضعف، قوت، فرصتها و تهدیدهای توسعه ICT ملی به تفکیک زیرسیستمهای ICT از جمله مواردی است که در فصل چهارم این سند بررسی شده است.
در فصلهای پنجم، ششم و هفتم این سند نیز به ترتیب به تبیین چشماندازها، تدوین برنامه اجرایی و تعیین منابع مالی مورد نیاز توسعه ICT کشور پرداخته شده است.
در این فصلها چشمانداز بلندمدت و کوتاهمدت توسعه، تعریف طرحهای کلان ملی در بخشهای مختلف و همچنین تعیین منابع مالی با استفاده از تجربههای جهانی مورد بررسی قرار گرفته است.
تلاشی دیگر و این بار نهاد ریاست جمهوری
بعد از مرکز تحقیقات نوبت به نهاد ریاست جمهوری رسید تا با گردآوری سند امنیت فضای تبادل اطلاعات کشور (افتا) برای تدوین راهبردهای کلان توسعه فناوری اطلاعات کشور تلاش کند.
اما متاسفانه تلاشهای این نهاد نیز در این زمینه بینتیجه ماند و بهتازگی یک کارگروه از شورای عالی فناوری اطلاعات برای پیگیری فعالیتهای افتا تشکیل شده است.
دفتر همکاریهای فناوری و چند پیشنهاد
اما سال 84 را میتوان سال تلاشها برای تدوین راهبردهای کلان توسعه IT در کشور دانست که از آن جمله میتوان به گردآوری نظام ملی فناوری اطلاعات توسط وزارت ارتباطات، بیانیه راهبر ملی توسعه ICT کشور توسط دفتر همکاریهای فناوری ریاست جمهوری و تهیه چارچوب نظام جامع فناوری اطلاعات توسط شورای عالی فناوری اطلاعات اشاره کرد.
دفتر همکاریهای ریاست جمهوری در بیانیه خود وضعیت موجود، ابعاد ICT در ایران، نتایج و مشکلات توسعه ICT و ساختار جامعه داناییمحور را مورد بررسی قرار داده و با توضیح چرخههای توسعه ICT در دنیا یک چرخه برای ایران ارایه کرده و در پایان براساس بررسیهای صورت گرفته پیشنهاداتی را ارایه کرده است.
تاکید بر تسریع در توسعه ICT، طراحی استراتژی و برنامه آن با در نظر گرفتن همافزایی چرخه تقاضا، فناوری، نیروی انسانی و سرمایه و همچنین در اولویت قرار گرفتن فعالیت دستگاههایی مانند سازمان ثبت که بهطور مستقیم با شهروندان سروکار دارند، از جمله پیشنهادهای مطرح شده در این بیانیه است.
از دیگر پیشنهادات ارایه شده میتوان به تعیین دستگاهی بهعنوان مسؤول نظارت بر فرآیند توسعه IT، تعیین دستگاهی برای مطالعه مستمر و آیندهنگاری آن و همچنین تلاش برای بهدست گرفتن رهبری تکنولوژیکی در حداقل یکی از عرصههای فناوری اطلاعات و ارتباطات، اشاره کرد.
آغاز تلاشها برای تدوین نظام ملی IT
بند «ح» ماده 3 قانون وزارت ICT تدوین نظام ملی فناوری اطلاعات را برعهده آن نهاد گذاشته و از سوی دیگر بند «5» ماده 4 همین قانون تدوین این نظام را برعهده شورای عالی فناوری اطلاعات گذاشته است.
از آنجایی که شورای عالی فناوری اطلاعات در سال 83 تشکیل نشده بود، وزارت ارتباطات تدوین این نظام را به مرکز تحقیقات مخابرات ایران واگذار کرد که این مرکز نیز بعد از مدت یک سال با صرف هزینهای در حدود 400 تا 500 میلیون ریال نسخه اولیه نظام ملی فناوری اطلاعات را 27خردادماه 84 ارایه و پس از بررسی کارشناسان و صاحبنظران، نسخه پیشنویس را برای تصویب در هیات دولت در تیرماه همان سال ارایه کرد.
پیشنویس نظام جامع IT
در نظامنامه 80 صفحهای ارایه شده از سوی مرکز تحقیقات مخابرات، افزایش شکاف دیجیتالی، آسیبپذیری امنیت ملی، آسیبپذیری اطلاعات شخصی و خصوصی و چالشهای فرهنگی و مذهبی بهعنوان برخی از چالشهای موجود پیش روی توسعه ICT کشور معرفی شده است.
علاوه بر موانع فوق، مشکلات روانی و اجتماعی ناشی از کاهش ارتباطات رودرروی انسانها و عدم وجود استانداردهای ملی، محلی در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات نیز بهعنوان دیگر چالشها در این زمینه مطرح شده است.
همچنین در این نظامنامه از «امضای الکترونیکی»، «معاملات و تراکنشهای رسمی الکترونیکی»، «پول و مبادلات مالی الکترونیکی» و همچنین حقوق فردی و حریم خصوصی بهعنوان قوانین مورد نیاز این حوزه یاد شده است.
حقوق مالکیت معنوی، جرایم الکترونیکی، آزادی رسانههای الکترونیکی و محتوا و قانون دولت الکترونیکی نیز از دیگر کمبودهای قانونی مورد نیاز در این زمینه است که در نظام جامع فناوری اطلاعات کشور به آن اشاره شده است.
رقابت با صنایع و شرکتهای خارجی، ریسک سرمایهگذاری در کشور، بازار نسبتا کوچک داخلی، کمبود قوانین و بیهدف بودن حمایتهای دولتی نیز از جمله چالشهای موجود در خصوص بحث صنایع، تجارت و اقتصاد در این حوزه معرفی شده است.
بازیگران نظام ملی فناوری اطلاعات
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شورای عالی فناوری اطلاعات، شورای عالی اطلاعرسانی، سازمان مدیریت و برنامهریزی، مرکز تحقیقات مخابرات ایران و سایر دستگاهها از جمله دستگاههای موثر در این نظام معرفی شدهاند.
همچنین وزارت بازرگانی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنایع و معادن، علوم تحقیقات و نوآوری، آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی و قوه قضائیه و مقننه نیز از دیگر دستگاههای صاحب نقش در این حوزه هستند. قرار بود هر کدام از این دستگاهها در حوزههای مدیریت کلان فناوری اطلاعات، زیرساختهای فناوری اطلاعات و کاربردهای عمومی آن یکی از فعالیتهای سیاستگذاری، تدوین راهبرد، نظارت، توسعه، قانونگذاری، استانداردگذاری، مشاوره، کلان، ملی و بخشی را انجام دهند.
رویکرد ملی در توسعه IT، زیرساختهای ارتباطی، عوامل انسانی و فرهنگی، نوآوری، پژوهش و تحقیق، امنیت، محتوا، نظامهای ملی شناسایی، دولت، تجارت، آموزش و بهداشت الکترونیکی و همچنین اطلاعرسانی در رسانههای ارتباط جمعی الکترونیکی نیز و بررسی وظیفه هر یک از دستگاهها و نهادها در قسمتهای مذکور از جمله دیگر مواردی است که در نظام فناوری اطلاعات کشور به آن پرداخته شده است.
تصویب چارچوب نظام ملی IT
یک ماه بعد و براساس نظام ملی فناوری اطلاعات، چارچوب آن تدوین و در جلسهای با حضور رییسجمهور وقت به تصویب رسید و تقسیمبندی فعالیت اساسی در سطح ملی، تعریف نظام، مشمول آن، زیرساختها و عوامل بنیادین IT، کاربردهای عمومی و خاص فناوری اطلاعات و رویکرد ملی در توسعه آن مشخص شد.
در عین حال مقرر شد با تصویب چارچوب نظام فناوری اطلاعات کشور، شرح تفصیلی آن در کمیسیون راهبردی مطرح و نهایی شود.
چارچوب اولیه نظام جامع و...
در این چارچوب، مدل فناوری اطلاعات از دیدگاه برنامهریزی ارایه شده که براساس آن در لایههای پایینی عوامل زیرساختی و بنیادین توسعه IT و در لایههای بالایی کاربران مانند شهروندان، دانشآموزان، دانشجویان و کارمندان قرار دارند و در لایههای میانی نیز کاربردها قرار میگیرند که به دو دسته کاربردهای خاص و کاربردهای عمومی تقسیم میشوند و در کنار این لایهها نیز دو عامل نظارت و سنجش قرار دارند.
در چارچوب تصویب شده، «شبکههای ارتباطی»، «عوامل انسانی و فرهنگی» ، «نوآوری، پژوهش و تحقیق»، «سیاستها، قوانین و مقررات» ، «امنیت» ، «صنایع، تجارت و اقتصاد فناوری اطلاعات»، «محتوا» و «نظام شناسایی و کد ملی» از جمله زیرساختها و عوامل بنیادین IT برای ایجاد، توسعه و راهبری فناوری اطلاعات در سطح ملی معرفی شده است.
همچنین دولت، تجارت، آموزش، بهداشت و اطلاعرسانی الکترونیکی بهعنوان کاربردهای عمومی و بیمه، اتوماسیون اداری، سامانههای بانکی آموزش و کتابخانههای الکترونیکی بهعنوان کاربردهای خاص فناوری اطلاعات مطرح شده است.
و بالاخره اینکه «بهرهگیری از فناوری اطلاعات برای پیشرفت کشور و بهبود زندگی مردم با نگاهی به توسعه صنعت فناوری اطلاعات بهعنوان بخشی از نظام اقتصادی کشور» بهعنوان رویکرد ملی در کاربرد فناوری اطلاعات در این چارچوب عنوان شده است.
تلاشی بیپایان
اما کار به اینجا ختم نشد. در اولین جلسه شورای عالی فناوری اطلاعات در دولت جدید که 21 اسفندماه سال 84 برگزار شد، چارچوب نظام ملی فناوری اطلاعات مورد بررسی مجدد قرار گرفت و بخشی از آن با ملحوظ عنوان مواردی از قبیل در نظر گرفتن کاربردهای تخصصی و امنیت اطلاعات و آسیبشناسی فناوری اطلاعات در نظام جامع و همچنین حداکثر استفاده از سوابق، کارهای انجام شده و متخصصان در تهیه نظام جامع، به تصویب رسید.
براساس شنیدهها تهیه پیشنویس سند چارچوب و کلیات نظام جامع فناوری اطلاعات کشور در کارگروه مربوطه به پایان رسیده و بهزودی به کمیسیون راهبردی برای تصویب ارایه خواهد شد.
چارچوب جدید نظام جامع فناوری اطلاعات
شنیدهها حاکی است این چارچوب شامل بخشهای «توصیف کلی ویژگیهای توسعه ICT»، «رویکرد کشور در توسعه فناوری اطلاعات» ، «چشمانداز توسعه فناوری اطلاعات کشور» و «ساختار کلان IT کشور» است.
در این پیشنویس توسعه این فناوری در دو بخش «توسعه کاربری» و «توسعه صنعت و فناوری» است که حوزه کاربری آن فرابخشی و گسترده بوده و بر کلیه امور تاثیرگذار است.
رویکرد ملی توسعه IT مطرح شده در این پیشنویس قرار است موجب افزایش «کیفیت زندگی مردم»، «کاهش مشکلات و ضعفها در بخشهای مختلف و بهبود اداره کشور»، «نوآوری، توسعه دانش و ایجاد مشاغل گسترده» و «ارتقای جایگاه منطقهای و بینالمللی کشور» شود.
همچنین جامعه داناییمحور و برخوردار از «عدالت»، «سلامت و بهداشت» ، «امنیت»، «رفاه»، «سواد، آگاهی عمومی و دانش، فناوری پیشرفته» و «تعالی، کمال اخلاقی و معنوی» بهعنوان چشمانداز توسعه ICT کشور دیده شده است.
در پیشنویس چارچوب نظام جامع فناوری اطلاعات، افراد حقیقی، شرکتها و موسسات حقوقی و خصوصی و سازمانهای دولتی و غیردولتی بهعنوان کاربران و دولت، کسبوکار، بهداشت، آموزش، دادرسی، فراغت و رسانههای الکترونیکی بهعنوان کاربردهای عمومی معرفی شده است.
همچنین نشر الکترونیکی، گردشگری الکترونیکی، گمرک الکترونیکی، مناقصه الکترونیکی و حملونقل الکترونیکی نیز به کاربردهای خاص فناوری اطلاعات مطرح شده است.
یک طرح جامع دیگر در حوزه فناوری اطلاعات
درحالی که طرح نظام جامع فناوری اطلاعات در بلاتکلیفی بهسر برده و هنوز مشخص نیست پیشچارچوب آن کی به تصویب برسد، دبیر شورای عالی اطلاعرسانی خبر از تدوین یک طرح دیگر در این حوزه میدهد و معتقد است ادامه کار روی طرحهای دیگر در دست اجرا، از آنجایی که موازیکاری محسوب میشوند، باید متوقف شود.
به گفته شهریاری تا زمانی که طرح تکفای دو به نتیجه نرسیده، هر حرکت جدید برای تدوین طرح جامع فناوری اطلاعات ضمن اسراف بیتالمال بیانگر نابسامانی IT در مملکت است و باید از آن پرهیز شود.
وی ضمن اظهار این مطلب که شورای عالی اطلاعرسانی در سال 83 متکفل تدوین طرح جامع IT بوده و مطابق با این وظیفه قراردادی منعقد کرده است، معتقد است این قرارداد که یک طرح مطالعاتی بوده و بهدلیل مشکلات متعدد در سال 84 پیشرفتی نداشته و در صورت پرداخت مابقی اعتبارات مانده از سوی دولت که از تعهدات آن محسوب میشود طی چهار تا شش ماه آینده این طرح جهت تصمیمگیریهای اجرایی روی میز دولت قرار خواهد گرفت.
- ۸۵/۰۷/۲۳