عامل اختلال sms خود مشترکان هستند
ساعتهای 11 صبح تا 5/3 بعدازظهر و 9 تا 12 شب ساعات پرترافیک برای شبکه SMS است که به مشترکین توصیه میشود, برای کاهش اختلالات این شبکه از ارسال SMSهای غیرضروری در این ساعات خودداری کنند.
عباسعلی ابوالفضلی، سرپرست روابط عمومی و بینالملل شرکت ارتباطات سیار، درگفت و گو با خبرنگار ایلنا, در خصوص علل اختلالات پیام کوتاه در شبکه تلفن همراه کشور, اظهارداشت: طبق ارزیابیهای صورت گرفته از سوی شرکت ارتباطات سیار، 70 درصد اختلالات SMS به مشترکین این شبکه مربوط میشود ؛ چرا که مشترکین بدون داشتن آگاهی لازم زمانی که تلفن همراهشان تحت پوشش قرار ندارد, به ارسال SMS میپردازند.
وی، افزود: همانطور که در فرآیند صدا و تماس نیاز به آنتن است, در ارسال پیام کوتاه نیز وجود آنتن ضروری است.
ابوالفضلی, خاموش بودن تلفن همراه طرف مقابل را از دیگر موارد انسداد SMS عنوان کرد و گفت: در صورتی که تلفن همراه طرف مقابل خاموش باشد, SMS ارسال نمیشود و این مسئله را نمیتوان دلیل بر مشکلات شبکه عنوان کرد.
سرپرست روابط عمومی ارتباطات سیار, اشکالات عمده در بعضی از گوشیهای همراه را از دیگر مواردی دانست که به اختلالات ارسال SMS دامن میزند و یادآور شد: تنها 20 درصد عدم ارسال پیام کوتاه مربوط به ترافیک منطقه است.
وی، در توضیح این مطلب و علت افزایش ترافیک شبکه, اظهارداشت: با توسعه شبکه پیام کوتاه از 5/3 میلیون مشترک به 5/8 میلیون با افزایش ترافیک SMS به دلیل صرفه اقتصادی آن نسبت VOICE برخورد کردیم ؛ چرا که بسیاری از مشترکین تلفن همراه ترجیح میدهند که مفاهیم مورد نظر خود را از طریق SMS ارسال کنند و این مسئله افزایش ترافیک شبکه را در پی دارد.
ابوالفضلی, در پاسخ به این سوال که شرکت ارتباطات سیار برای ساعتهای پرترافیک شبکه SMS چه تمهیداتی اندیشیده است، گفت: در هیچ جای دنیا به مقتضای ساعات پیک ترافیک تجهیز امکانات نمیکنند ؛ چرا که باید جامعه را آموزش داد, تا در این ساعات از ارسال SMSهای غیر ضروری خودداری کنند.
وی، با اشاره به فرآیند بهینهسازی شبکه, خاطرنشان کرد: درصدد هستیم, ظرفیت شبکه SMS را افزایش دهیم و در حال حاضر ارسال 11 میلیون پیام کوتاه در روز بدون مانع انجام میشود که بنا داریم آن را افزایش داده تا مشترکین با انسداد SMS مواجه نشوند.
- ۸۵/۰۳/۰۱