فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی در سنگاپور
1.چکیده
تکفا- فرشید حسینی،امید اصغری،زهره رضایی شرکت ثنارای- تجارت الکترونیکی عبارتست از تبادل اطلاعات، محصولات و خدمات از طریق شبکههای کامپیوتری از جمله اینترنت. اشکال مختلف تجارت الکترونیکی از سالهای 1970 تاکنون توسط کشورهای بطور وسیعی بکارگرفته شده است که بررسی عملکرد هریک از این کشورها نکات ارزشمندی را در جهت برنامهریزی دقیق در این حوزه فراهم میکند. در این مقاله ما سعی داریم که تجارت الکترونیکی در کشور سنگاپور را بطور خلاصه مورد بررسی قرار دهیم. این مقاله پس از بررسی زیرساخت تجارت الکترونیکی در این کشور، به تشریح وضعیت موجود تجارت الکترونیکی و برنامههای این کشور برای توسعه تجارت الکترونیکی خواهد پرداخت.
2. مقدمه
تجارت الکترونیک1 در سنگاپور به سالهایی نه چندان دور برمیگردد. از اوایل آگوست 1996 تا به امروز زمان طولانی نمیگذرد. اما سنگاپوریها در همین زمان کوتاه با برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت چندساله، در نیل به رشدی سریع در زمینه تجارت به وسیله ابزار الکترونیکی و استفاده از سیستمهای کامپیوتری در حیطه اقتصاد گامی بزرگ برداشتهاند. آنها با درک درستی که از دنیای اطراف خود داشتهاند برای کمرنگ کردن نقاط ضعفشان از جهت فقدان منابع طبیعی، رو به کشف استعدادهای داخلی و خارجی آوردهاند. استفاده از منابع انسانی کارآمد، ماهر و متخصص و آموزش نیروی کار در جهت استفاده مؤثر از فناوریهای روز و برنامهریزیهایی که اهداف و سیاستهایی روشن را در بردارد و طرحهای فراگیر که به صورت پویا اجرا میگردد همگی ضمانت بقا و توسعه قلمداد میشود. بعلاوه در همین راستا توجه به موقعیتهای محیطی برونمرزی و استفاده مناسب از موقعیت استراتژیک این کشور به عنوان پایانهای که خطوط تجاری منطقهای و جهانی به آن ختم و از آن شروع میشوند، حاصل نگرش عمیق دولتمردان سنگاپوری از دنیای اطراف و استفاده از فرصتهای محیطی بوده است .
مهمترین ویژگی تجارت الکترونیک در سنگاپور این است که دولت در آن نقشی کلیدی را ایفا میکند. در بررسی عملکرد دولت در زمینه تجارت الکترونیک باید زمینهها و زیرساختهای رشد تجارت الکترونیک مورد بررسی قرار گیرد. زمان بکارگیری فناوری اطلاعات در سنگاپور بالا نیست، اما طی یک برنامه جامع که مشتمل بر سه فاز بوده است، فناوری اطلاعات را در تمامی عرصههای جامعه وارد کردهاند. مرحله آخر این برنامه که IT 2000 نامیده میشود، با هدف تبدیل سنگاپور به یک جزیره کاملاً الکترونیکی یا به اصطلاح هوشمند طراحی شده است.IT 2000 یکی از مهمترین طرحهای ملی فناوری اطلاعات بوده و سنگاپور در واقع اولین کشور جهان است که دارای چنین زیربنای اطلاعاتی پیشرفتهای است. یکی از مهمترین اهداف این برنامه تربیت نیروی انسانی متخصص و ایجاد اشتغال برای آنها است که میتواند تجربه بسیار خوبی برای سایر کشورها باشد. بالابردن سطح رفاه اجتماعی، تقویت اقتصاد و جامعه، ارتباط محلی و جهانی و افزایش قابلیتهای افراد از ویژگیهای این برنامه است.
3. وضعیت زیر ساختهای تجارت الکترونیکی در سنگاپور
شبکه ارتباطات از راه دور1سنگاپور یکی از پیشرفتهترین شبکهها با میزان دسترسی بالا، در جهان میباشد. این گستردگی و پیشرفت ناشی از وسعت کم کشور، درآمد بالا و شبکههای ارتباطات از راه دور پیشرفته دولتی میباشد. دولت سنگاپور عمدهترین سهامدار شرکتهای ICT در سنگاپور میباشد. بعلاوه مردم این کشور و شرکتهای خارجی نیز سرمایه گذاری قابل توجهی در این صنعت کرده اند.
شبکه تلفنهای ثابت سنگاپور از سال 1994 به طور کامل دیجیتالی شده است. همچنین سنگاپور دارای پنج شبکه تلفن سیار قوی میباشد. از تاریخ جولای سال 2000 تعداد مشترکان شبکه موبایل از تعداد مشترکان خطوط تلفن ثابت بیشتر شده است. سنگاپور بیش از 14000 مدار تلفن بینالمللی دارد که شامل اتصال زمینی به مالزی و کابل زیر دریایی و ماهوارهای به سایر نقاط جهان میباشد. شرکت Singtel و 9 مجری منطقهای دیگر در حال تکمیل کردن کابل فیبرنوری زیردریایی و افزایش ظرفیت آن میباشند. این شبکه فیبرنوری اقتصاد هشت کشور آسیایی را در منطقه آسیای میانه به یکدیگر متصل خواهد کرد. همچنین کشور سنگاپور داری سه ایستگاه زمینی ماهوارهای میباشد. این کشور در سال 1998 ماهواره ST-1 را راهاندازی کرد که بیشتر مناطق قاره آسیا را تحت پوشش قرار میدهد و از قدرتمندترین ماهوارههای ارتباطی در منطقه است.
تعداد کامپیوترهای شخصی در سنگاپور از سال 1997 به بعد رشد بالایی داشته و از درجه نفوذ بالایی برخوردار است. سنگاپور، یکی از اولین کشورهای آسیایی میباشد که موفق به برقراری ارتباط اینترنتی گشته است. مجوزهای ISP در سنگاپور توسط IDA تأیید میشوند. این مجوزها سه ساله و قابل تمدید میباشد. طبق گزارش IDA، تا ژوئن سال 2000، 8/1 میلیون مشترک dial-up در سنگاپور وجود داشته که نشانگر نرخ نفوذ 2/54 درصدی اینترنت دراین کشور میباشد. در طی سالهای 2001 تا 2002 تعداد کاربران اینترنت سنگاپور، رشدی معادل 4% داشته است. اما رشد اینترنت درمیان افراد زیر 20 سال بیشتر و حدود 10% بوده است. در حال حاضر بر اساس برنامههای دولت، نسبت کاربران اینترنتی بهعلت تلاش دولت برای تبدیل این کشور به یک جزیره هوشمند در حال افزایش است. (Taylor Nelson sofress Interactive)
سطح بالای توسعه اینترنت در سنگاپور به دلیل سرعت بالای دسترسی به آن و امکان دستیابی به شبکه Singapore one1 در سرتاسرکشور میباشد.Singapore one یک هدایتگر دولتی برای توسعه زیرساخت ها و خدمات با پهنای باند عریض میباشد. استفاده از فناوری ATM و شبکه فیبرنوری با ظرفیت بالا، زیرساخت لازم برای توسعه ارائه خدمات اینترنتی و کاربری آن را در سنگاپور فراهم کرده است. میتوان گفت که بیش از 99% خانههای این جزیره به زیرساختهای با پهنای باند عریض دسترسی دارند و همچنین این کشور با بیش از 30 کشور با سرعت Mbps 800 با باند عریض مرتبط است. (ITU, 2001) به طور کلی اینترنت در سنگاپور وضعیت مناسبی دارد و از این لحاظ بستر مناسبی برای گسترش تجارت الکترونیکی در این کشور فراهم کرده است.
در سنگاپور گروههای مطالعاتی متعددی برای بررسی و تجزیه و تحلیل قوانین مورد نیاز و قوانینی که جهت کمک به پیشرفت تجارت الکترونیک باید اصلاح شوند، تشکیل شدهاند. پیشنهادات این کمیته شامل قانون مبادلات الکترونیکی همراه با تغییرات مورد نیاز در قوانین و کدهای صنعتی، امنیت کامپیوتری، کپی رایت و حریم شخصی افراد بودهاست. دولتمردان سنگاپور معتقدند که رشد تجارت الکترونیک، نیاز به مقررات و قوانین واضح، روشن و مناسب بازار و محیط تجاری دارد. مقررات مناسب و اثربخش، لازمه توسعه میباشند ولی نباید منجر به مختل شدن حرکت بازار شوند.. قوانین جدید باید به اندازهای منعطف باشند که بتوانند با فناوریها و سیاستهای جدید جهانی همراه شوند. همچنین دولت سنگاپور صنایع را به خودکنترلی همجهت با فعالیتهای صنایع بینالمللی تشویق میکند. مهمترین قوانین مربوط به تجارت الکترونیکی در سنگاپور بطور خلاصه ذیلاً ارائه میگردد.
قانون معاملات الکترونیکی (ETA2): این قانون که در جولای سال 1998 تصویب شد، اعتبار امضاهای الکترونیکی و سندیت قراردادهای الکترونیکی را پوشش میدهد. شایان ذکر است که سنگاپور از اولین کشورهای جهان است که در زمینه موضوعاتی چون قراردادهای الکترونیکی و امضای الکترونیکی اقدام نموده است.
قانون مالکیت فکری (IPR): بدنبال پیدایش مشکلاتی در زمینه کپیبرداری غیر مجاز از محصولات معنوی و افزایش تقاضای عمومی برای محصولات و داراییهای فکری، کشور سنگاپور تطابق حقوق داراییهای ذهنی و قوانین کپیبرداری این کشور با اصول حقوق مالکیت فکری در جهان را تضمین نمود.
4. وضع موجود تجارت الکترونیک در سنگاپور
نکته ارزشمند و قابل توجه در تجارت الکترونیکی این کشور، پیشگامی دولت در برنامههای آتی و تمایل دولت به رشد تجارت الکترونیکی در کشور از طریق تهیه زیرساختها و پشتیبانی از صنایع داخلی میباشد. دو طرح اساسی برای توسعه تجارت الکترونیکی در سنگاپور وجود دارد که عبارتند از برنامه بسترسازی تجارت الکترونیکی 3(ECH) که توسط هیات رایانه ملی (NCB) هدایت میگردد، و برنامه جامع تجارت الکترونیکی که در سال 1998 بدنبال برنامه ECH بهراه افتاد و هدف اصلی این برنامه، دستیابی به درآمدی بالغ بر 4 میلیارد دلار (2.3 میلیارد دلار آمریکا ) از طریق تجارت الکترونیکی و بهرهگیری 50% از کسب و کارها از تجارت الکترونیکی تا سال 2003 میباشد. (ITU, 2001) شرکتهای سنگاپوری به طور فزایندهای از اینترنت بهعنوان یک استراتژی رقابتی بهره میگیرند. اداره آمار سنگاپور، از جمله معدود اداراتی در جهان است که چهارچوب و رویهای جهت اندازهگیری و ارزیابی تجارت الکترونیکی به کار میبرد. یافتههای تحقیقات این اداره که در سال 2000 انجام گرفته است، شاخصهای مفیدی را برای درک بهتر تجارت الکترونیکی در سنگاپور ارائه میکند. یافتههای کلیدی این تحقیق به صورت زیر قابل دسته بندی است:
الف ) فعالیتهای تجارت الکترونیکی در سنگاپور در مقولههای زیر رشد بالایی را نشان میدهد:
* ارزش فروش تجارت الکترونیکی B2B 4 از 5.56 میلیارد دلار در سال 1998 به 40 میلیارد دلار در سال 1999 افزایش یافته است. طبق آمار منتشر شده، ارزش این مبادلات در سال 2000 بالغ بر 92 میلیارد دلار تخمین بوده است و برای سال 2001 نیز این میزان 101 میلیارد دلار تخمین رسیده است.
* فروش تجارت الکترونیکی B2C5 از 36میلیون دلار در سال 1998 به 200 میلیون دلار در سال 1999 رسید و در سال 2000 از مبلغ پیش بینی شده فراتر رفته و به 17/1 میلیارد دلار رسید و در سال 2001 نیز این رقم به 75/2میلیارد دلار رسیده است.
* خرید و تهیه از طریق B2G از 5.44 میلیارد در سال 1999 به 10.9 میلیارد دلار رسید. حجم این مبادلات در سال 2000 حدود 17.9 میلیارد دلار برآوردشد. و برای سال 2001 رقم 25 میلیارد دلار تخمین زده شد .
ب) حدود 2/43% شرکتهای مورد تحقیق، فعالیتهای خود را درسال1999 با قابلیتهای تجارت الکترونیکی شروع کردهاند.
ج) 98.7% از شرکتهای تحت مطالعه، به اینترنت با برنامههای کاربردی برای خرید و فروش آن لاین،خدمات آن لاین دولتی و بارگذاری نرم افزار دسترسی داشتهاند.
د) 10% از شرکتهای برتر سنگاپوری در فعالیتهای تجارت الکترونیکی درگیر هستند. این رقم در سال 1999حدود 4 درصد بوده است.
ه) درآمد ایجاد شده بوسیله شرکتهایی که خدمات پشتیبانی/ زیر ساختی تجارت الکترونیکی ارائه میدهند در حال افزایش است .
* درآمد حاصل از خدمات زیرساخت اینترنتی از 124 میلیون دلار درسال 1998 به 248 میلیون دلار در سال 1999 رسیده است. این رقم در سال 2000 ، 618 میلیون دلار و در سال 2001 نیز معادل 763 میلیون دلار بوده است.
* درآمد خدمات زیر ساخت کاربردی اینترنتی از 234 میلیون دلار درسال 1998 به 523 میلیون دلار در سال 1999 رسیده است. برای سال 2000 نیز رقم 567 میلیون دلار و برای سال 2001 رقم 102 میلیارد دلار موجود میباشد.
* درآمد حاصل از خدمات واسطهگری اینترنتی از 17 میلیون دلار در سال 1998 به 154 میلیون دلار در سال 1999 رسیده است. این رقم برای سال 2000 ، 566 میلیون دلار و سال 2001 به 2/2 میلیارد دلار رسیده است .
جدول زیر نیز خلاصهای از اطلاعات مربوط به تحقیقی که در سال 1999 و در راستای این چارچوب صورت گرفته است، ارائه میکند.
تجارت الکترونیک در سنگاپور
دسترسی به اینترنت در شرکتها
مبادلات تجارت الکترونیکی
1998
1999
1998
1997
(میلیون دلار سنگاپور)
91%
دارای دسترسی به اینترنت
1800
1600
955
فروش B2B
46%
دارای وب سایت
93
34
3
فروش B2C
4%
موتور جستجو در تجارت الکترونیکی
1893
1634
958
کل
Source: ITU, 2001
طبق گزارش ITU (که از تحقیق فوق اقتباس شده است)، مبادلات تجارت الکترونیکی 1/0 درصد حجم کل مبادلات اقتصاد سنگاپور را تشکیل میدهد. ارزش تجارت الکترونیکی سنگاپور از 958 میلیون دلار (552 میلیون دلار آمریکا ) در سال 1997 به 1/6 میلیارد دلار (9/0 میلیارد دلار آمریکا ) در سال 1998 افزایش یافته است .
5. نگاهی به برنامههای توسعه ICT و تجارت الکترونیکی در سنگاپور
سنگاپور تمایل دارد که به عنوان یک کانون جهانی برای تجارت، خدمات و حمل و نقل درآید. در حال حاضر، سنگاپور خود را به عنوان مرکز اصلی و کلید کنترل فعالیتهای اقتصادی، منطقهای و بین المللی مطرح کرده است. مزیت این کشور، وجود یک زیربنای اطلاعاتی کارآمد چندمنظوره و نیروی کاری با تجربه و ماهر است. این نیروی انسانی میتواند بیشترین استفاده را از این زیربنای اطلاعاتی کرده و به بهترین وجه آن را اداره و مدیریت کند. وجود وسایل ارتباطی و مخابراتی با پهنای باند بالا موجب تحریک بازرگانان و واحدهای تجاری در سنگاپور میشود تا بیشتر به سمت فعالیتهایی بروند که بر اساس علم و دانش پایهریزی میشوند. مهندسان، طراحان، بازاریابها و کارکنان فنی یک شرکت میتوانند از طریق کنفرانس ویدیویی، دسترسی الکترونیکی به مدارک از طریق رسانهها، پست الکترونیکی (e-mail) و غیره با هم تشریک مساعی و همکاری کنند.
در سنگاپور تقریباً تمامی معاملات دولتی از طریق رایانهها و شبکههای مخابراتی انجام میگیرند. خریداران میتوانند با استفاده از تصاویر و فیلمهای ویدیویی مختلف بر روی صفحات رایانه، کالاهای مختلف را با هم مقایسه کرده و از طریق معاملات غیر نقدی، کالا خریداری کنندسنگاپوریها و جهانگردان میتوانند از سیستمهای کامپیوتری چند زبانه برای اطلاع از زمان برنامههای فرهنگی مختلف و تهیه بلیط ورودی آنها استفاده کنند. هر شخص یک کارت هوشمند را که حاوی اطلاعات ضروری درباره وضعیت سلامتی و نیازهای پزشکی اوست با خود حمل میکند. نتیجه عمده این تغییرات این است که افراد وقت و انرژی لازم برای پرداختن به فعالیتهای تفریحی که باعث طراوت قوه ذهنی و بهبود روابط اجتماعی آنها میشود را دارند.
در این جزیره سیمکشی شده، شرکتهای تولیدی برای هماهنگ کردن فعالیتهای خود به صورت الکترونیکی به تبادل اطلاعات، خواهند پرداخت. با استفاده از یک چنین شبکه هماهنگکننده، تولیدکنندگان کالا میتوانند تولید و توزیع کالا برای مصرفکنندگان را همزمان نمایند و همچنین شکل و نوع تولید را با توجه به نیازهای مصرفکنندگان انجام دهند و تناسبهای اقتصادی را حفظ کنند. در بخش تجارت، سنگاپور در نظر دارد که سیستم تجارت شبکهای موفق خود را به یک سیستم وسیع و گستردهتری تبدیل کند که تمام اعضای کمیتههای باربری را به هم ارتباط میدهد و به شرکتهای کشتیرانی، مسؤولان و انبارداران حمل و نقل دریایی، باربران، خطوط هواپیمایی، بانکها، قسمتهای گمرکی و صنعت هواپیمایی و مسوولان فرودگاهها، این امکان را میدهد که فرمها و اطلاعات مورد نیاز خود را به صورت الکترونیکی تکمیل و رد و بدل نمایند.
6. برنامههای گسترش تجارت الکترونیک در سنگاپور
در سنگاپور دو طرح عمده برای توسعه تجارت الکترونیک به اجرا گذاشته شده است که موجب رشد و گسترش آن در این جزیره شده است. اولین برنامه Electronic Commerce Hotbed میباشد که در آگوست سال 1996 برای ارتقاء تجارت الکترونیک در سنگاپور و توسعه این کشور بعنوان یک مرکز بینالمللی تجارت الکترونیکی معرفی شد. طرح دوم نیز، برنامه جامع تجارت الکترونیکی6 میباشد. این برنامه بدنبال برنامه ECH و در سال 1998 به اجرا گذاشته شد . هدف اصلی این برنامه همانگونه که فبلاً نیز گفته شد، افزایش درآمد حاصل از تجارت الکترونیک به 4 میلیارد دلار (3/2 میلیارد دلارآمریکا) و استفاده حداقل 50 درصد از شرکتهای سنگاپوری از تجارت الکترونیک تا سال 2003 میباشد. یک کمیته خطمشی همانند برنامه ECH و معروف به کمیته هماهنگی تجارت الکترونیکی) ECC7 ( که با مشارکت ادارههای متعدد دولتی ایجاد شده است، برای نظارت بر اجرای برنامه تشکیل شد. این برنامه با 5 هدف عمده زیر به اجرا درآمد :
* توسعه یک زیرساختار جذاب بین المللی برای تجارت الکترونیکی در سنگاپور
* تبدیل سنگاپور به یک کانون تجارت الکترونیکی
* تشویق کسب و کارها به استفاده راهبردی از تجارت الکترونیک
* ارتقای کاربری تجارت الکترونیکی میان بخشهای عمومی و خصوصی
* متوازن سازی قوانین و سیاستهای برون مرزی مربوط به تجارت الکترونیکی
انجمن ملل آسیای جنوب شرقی 8(ASEAN)نیز که یک گروه تجارت الکترونیکی دارد، در پی تشویق و تسهیل رشد تجارت الکترونیک است. این انجمن برنامههایی را برای تسهیل توسعه تجارت الکترونیک در منطقه تنظیم نموده است و همچنین عوامل کلیدی از قبیل قوانین مجازی، زیرساختار پیامرسانی امن، شاهراه پرداخت، محصولات و خدمات online را برای توسعه منطقهای تعریف کرده است.
7. نتیجهگیری
سنگاپور یکی از کشورهای حنوب شرقی آسیاست که به لحاظ فرهنگی به کشور ایران بسیار نزدیک است. از طرف دیگر در این کشور، دولت در اجرای برنامههای اصلی از قبیل پیادهسازی فناوری اطلاعات بیشترین نقش را ایفا میکند. با توجه به اینکه سنگاپور یکی از کشورهای پیشرو در بکارگیری فناوری اطلاعات در بخشهای مختلف جامعه میباشد (رتبه دوم در تجارت الکترونیکی و دولت الکترونیکی) ونکات ذکر شده فوق، لازم است که مسئولان ذیربط در امر پیادهسازی فناوری اطلاعات در کشور این کشور را بعنوان یک عامل مقایسه انتخاب کرده و عملکرد آنرا بطور ذرهبینانه مورد بررسی قرار دهند.
8. منابع
1. Survey on e-commerce ,2000 , IDA and department of statistic
2. the e-city , Singapore internet case study , www.itu.int
3. James M. Ehrhart, et all , Singapore electronic commerce framework, 1998
4. MANE INDICATORES OF THE SINGAPORE ECONOMY ANNUAL, SINGAPORE DIPARTMENT OF STATISTICS
5. TAYLOR NELSON SOFRES INTERACTIVE, GLOBAL E COMMERCE REPORT ,2002
6. وزارت تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات www.mcit.gov.sg
7. سایت تجارت الکترونیک (IDA) www.ec.gov.sg
8. دولت سنگاپورwww.gov.sg
9. اداره آمار سنگاپورwww.singstat.gov.sg
10. سایت اینترنتی شهروند الکترونیکیwww.ecitizen.gov.sg
11. سایت دانشگاه ملی سنگاپورwww.nus.edu.sg
12. سنگاپور وان(Singapore One) www.s1.net.sg
13. سایت وزارت تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات www.mcit.gov.sg
14. هیات توسعه اطلاعات و ارتباطات سنگاپور www.ida.gov.sg
پیوست (فهرست سایت های مفید)
سایت اینترنتی
سازمان
سازمانهای دولتی فعال در زمینه ICT
www.mcit.gov.sg
وزارت تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات
www.ida.gov.sg
هیات توسعه اطلاعات و ارتباطات سنگاپور
www.gov.sg/mita
وزارت اطلاعات و هنر
www.sba.gov.sg
هیات نشر سنگاپور
فراهم کنندگان اصلی ICT
www.m1.com.sg
موبایل وان (Mobile One)
Www2.pacifusion.com/sg
پاسیفیک اینترنت (Pacific Internet)
www.scv.com.sg
کابل ویژن سنگاپور(Singapore Cable Vision)
www.singtel.com
تله کام سنگاپور (Singapore Telecom)
www.starhub.com.sg
استار هاب( star Hub)
رسانه های گروهی
www.sph.com.sg
شرکت نشر سنگاپور (Singapore Press Holding)
Radio.mediacorpsingapore.com
شرکت رسانه ( Media Corp )
شبکه های با پهنای باند عریض (Broadband Networks)
www.s1.net.sg
سنگاپور وان(Singapore One)
www.singaren.net.sg
شبکه پیشرفته تحقیق و آموزش شبکه سنگاپور (Singapore Advanced Research and Education Network)
دانشگاه
Www1.moe.edu.sg
وزارت آموزش
www.nus.edu.sg
دانشگاه ملی سنگاپور
بهداشت
www.gov.sg/moh
وزارت بهداشت
تجارت الکترونیک
www.ec.gov.sg
سایت تجارت الکترونیک (IDA)
سایتهای اصلی (Portal)
www.gov.sg
دولت سنگاپور
www.ecitizen.gov.sg
شهروند الکترونیکی
www.i-one.net
i-One.net
www.asia1.com.sg
آسیا وان
سایر
www.singstat.gov.sg
آمار سنگاپور
1.Electronic Commerce
1 . Telecommunication Network
1 . www.sone.gov.sg
2 .Electronic Transaction Act
3 Electronic Commerce Hot bed Program
4 تجارت الکترونیک B2B به همه انواع مبادلات تجاری که از طریق شبکه تجارت الکترونیک خاص (برای مثال ، MIPS, Shopnet,Book net) یا شبکه باز ( مانند اینترنت و singapore one ) که شامل مبادلات on-line کالاها و خدمات ، تامین منابع به صورت onlineو فرایندهای خرید online میباشد.
5 اشاره به همه انواع مبادلات تجاری خرده که از طریق یک شبکه باز (مانند اینترنت و Singapore one ) که شامل فروش کالاها و خدمات به طور مستقیم به مصرفکنندگان می باشد ، دارد.
6 Electronic Commerce Master Plan
7 Electronic Commerce Committee
8 Association of South East Asian Nations
- ۸۴/۰۲/۱۲