لزوم مسوولیتدهی به مردم در فضای مجازی
علی شمیرانی - مجادله فیلترینگ در حالی دو سوی دولتی و قضایی گرفته است که مهمترین کاربران آن یعنی مردم در این مجادله نادیده گرفته شدهاند. جالب آنکه تمام نقدها و نگرانیهای دو طرف پیرامون نحوه استفاده همین مردم از اینترنت و شبکههای اجتماعی است.
مسوولان قوه قضاییه نگرانی گسترش استفادههای سوء و مفاسد در این فضا هستند و مسوولان دولتی نیز چنین دغدغهای را رد نمیکنند. جالب آنکه حالا مسوولان دو قوه در یک نقطه وجه اشتراک دارند و آن اینکه هر دو طرف صراحتاً اعلام کردهاند که قصد و علاقهای به انسداد اینترنت و شبکههای اجتماعی ندارند.
اما به هر تقدیر با وجود چنین وجه اشتراک مهمی، برای وزارت ارتباطات ضربالاجلی نیز در نظر گرفته میشود. اگرچه با توجه به لحن مسوولان قضایی کشور آثاری از برخورد با اینترنت به شکل سابق آن به چشم نمیخورد. از سوی دیگر قرار است جلسهای برای هماهنگی بیشتر میان دولت و قوه قضاییه نیز در همین راستا برگزار شود.
لیکن موضوعی که از هر دو سوی ماجرا مورد توجه جدی قرار نگرفته، نقش دهی و واگذاری بخشی از مسوولیت سالمسازی فضای مجازی و استفاده صحیح از ابزارهایی همچون شبکههای اجتماعی به مردم است. برخی از مسوولان همچنان بر این باور هستند که تنها خود باید به تشخیص خوب و بد برای مردم بپردازند.
حال آنکه مردم خود نگرانیها و دغدغههای جدی درخصوص نحوه استفاده فرزندانشان از فضای مجازی دارند. در کشورهای غربی به شکل شبانهروزی از مردم میخواهند تا هر گونه تهدید و مزاحمت در این فضا را به مقامات از مسیرهای متعددی گزارش کنند. در ایران نیز نه اینکه چنین بسترهایی پیشبینی نشده باشد، اما این تمرکز بیشتر روی وقوع کلاهبرداریها و جرایم مجازی مشاهده میشود.
در حالیکه باید از بسترها و راههای متعدد به مردم مسوولیت سالمسازی و پیشگیری از آلوده سازی فضای مجازی را نیز محول کرد. حالا مردم مثل بسیاری از خدمات علاقهمند به استفاده از اینترنت هستند اما بیشک تمایلی به آلوده شدن آن از سوی عدهای قلیل که به شکل هدفمند نیز دست به این اقدامات میزنند نیستند. از این رو آیا بهتر نیست از مردم برای این امر مهم مشارکت جست؟
منبع:فناوران
- ۹۳/۰۷/۱۲