ماجرای صدور قبوض سنگین موبایل
سرقت اطلاعات شخصی و استفاده از آنها برای مقاصد گوناگون، انتشار عکسهای خصوصی در اینترنت و سوء استفادههای مالی از جمله مشکلاتی است که از عدم توجه به نحوه استفاده از نرم افزارهای مختلف و ناآگاهی نسبت به ریسکهای موجود در فضای مجازی نشات میگیرد. اخیرا کار تا جایی بالا گرفته که همراه اول نیز در مورد نصب برخی نرم افزارها و نفوذ بدافزارها به گوشیهای هوشمند هشدار داده است، این بار این برنامهها به گوشی قربانی نفوذ کرده و بدون اطلاع او ، اقدام به برقراری تماس بینالمللی و از این بابت هزینههای زیادی را به وی تحمیل میکنند.
در ماجرای اخیر، نه اطلاعات شخصی و نه عکسها و فیلمهای کاربر، موضوع سوء استفاده نیستند بلکه هکرها این بار خود دست به کار شده و اقدام به خالی کردن جیب مشترکانی کردهاند که به روشهای مختلف در دام آنها گرفتار شده اند. هکرها برای این کار از شرایط ویژه ای که کاربر در آن قرار گرفته استفاده کرده و در فرصتی مناسب زمینه نفوذ به گوشی هوشمند وی را فراهم آوردهاند.
ماجرا از آن جا آغاز شد که برخی از مشترکان موبایل پس از مشاهده قبضهای تلفن خود، با ارقام میلیونی رو به رو شده و برای تحقیق بیشتر اقدام به تهیه ریز مکالمات خود کردند، در بررسی بیشتر پرینت مکالمات، با تماسهایی برخورد کردند که از طریق خط آنها با خارج از کشور برقرار شده بود، بدون این که آنها از وجود چنین تماسهایی اطلاع داشته باشند.
ورود پلیس فتا به ماجرای قبوض هنگفت
مقصد این تماسها کشورهای آمریکای جنوبی مانند کوبا، فاروئه و برخی کشورهای آفریقایی بودند، و کلیه شاکیان ادعا داشتند که باهیچ شخصی در این کشورها از طریق تلفن ارتباط برقرار نکردهاند، با افزایش تعداد مراجعانی که با مشکلی مشابه رو به رو شده بودند، از پلیس فتا برای پیگیری موضوع درخواست کمک شد و کارشناسان فنی این پلیس بلافاصله وارد عمل شدند.
درمراحل اولیه مالباختگان گمان میکردند که افراد مهاجم از طریق هک کردن سیمکارت آنها موفق به برقراری تماس با خارج از کشور شدهاند، اما تحقیقات بیشتر توسط پلیس نشان داد که سیمکارت هیچ یک از این افراد هک نشده و حتی شماره سریال گوشی آنها نیز تغییر نکرده بلکه این بار هکرها با جاسازی بدافزار جاسوسی در برخی سایتها به گوشی قربانیان نفوذ کردهاند.
وجه مشترک مالباختگان، استفاده از گوشی هوشمند، اتصال به اینترنت و بازدید از برخی سایتهای مستهجن بوده است، علاوه بر این به گفته پلیس تمامی قربانیان برای پرسه در سایتهای غیراخلاقی از فیلتر شکن استفاده میکردهاند.
با ورود به این سایتها، جاسوس افزار موجود در آنها به طور نامحسوس روی گوشی کاربران نصب میشد و با دسترسی کامل به قسمتهای حساس گوشی هوشمند، مدیریت آن را بر عهده گرفته و مقاصد هکرها را تامین میکرد.
به گفته یک مقام پلیس فتا، بدین گونه که در ساعات پایانی نیمه شب و بامداد با نقاط مختلف دنیا تماس تلفنی گرفته و قبضهای سرسام آوری را برای صاحبان این گوشیها رقم میزد. این تماسها غالبا در ساعات بامداد (بین ساعت 2 تا 4) برقرار میشد بدین صورت که بد افزار جاسوسی به طور خودکار اقدام به برقراری تماس تلفنی با شمارههای ذخیره شده در بانک اطلاعاتی خود میکردند، در حقیقت این بدافزارها غالبا بدون اجازه کاربر، نمیتوانند از بخشهای مختلف گوشی استفاده کنند، اما نکته غم انگیز اینجاست که این اجازه قبلا و در هنگام نصب توسط قربانی ناآگاه صادر شده است، ضمن این که سیم کارتهای دایمی و اعتباری که از شارژ کافی برای برقراری تماس برخوردار بودند، متحمل بیشتری زیان شدهاند.
اطلاعیه شرکت ارتباطات سیار ایران
به همین جهت اداره کل ارتباطات شرکت ارتباطات سیار ایران در اطلاعیه ای اعلام کرد که اخیراً مشاهده شده است به دلیل عدم دقت کافی و نداشتن اطلاعات، تعدادی از مشترکین با نصب برخی بدافزارها و برنامههایی که بدون اطلاع مشترک، از طریق تلفن همراه وی، با کشور دیگری تماس میگیرد، مجبور به پرداخت هزینه بالایی شدهاند.
در ادامه این اطلاعیه بیان این موضوع که هزینه اضافی منظور شده ربطی به اپراتور ندارد، تأکید شده، مشترکین باید قبل از اتصال به شبکه، نصب یا دانلود هر برنامه، آگاهیهای لازم را از عملکرد آن داشته تا متحمل پرداخت هزینههای اضافی نشوند."
همچنین مشاهده شده است، نصب و یا استفاده از برخی نرم افزارها، نیاز به ارسال پیامک به داخل و خارج از کشور داشته که این امر بسته به ارسال داخل یا خارج از کشور، هزینه بالایی را به مشترک تحمیل میکند.
در پایان این اطلاعیه تصریح شده، دور از ذهن نیست که با توسعه این برنامهها و استفاده از نرم افزارها و اپلیکیشنها بدون مشورت با افراد خبره و دقت کافی، اطلاعات شخصی مشترک نیز مورد تهدید قرار گیرد.
همانطور که در اطلاعیه عنوان شده است، اپراتور مسوولیت هزینه اضافی را بر عهده نمیگیرد و مشترک موظف به پرداخت آن است، کما این که برخی از این خطوط به جهت بدهی بالای ناشی از تماسهای بدافزار، قطع شده و تا تسویه کامل بدهی، امکان استفاده از آنها وجود ندارد.
اطلاعرسانی و توضیحات پلیس فتا
در همین رابطه رییس پلیس فتای استان خراسان رضوی در رابطه با انگیزه مجرمان از انتشار این بدافزارها عنوان کرد "به نظر میرسد، افرادی در خارج از کشور با اهداف سودجویانه اقدام به راهاندازی سرویسهای تلفنی پولی (خطوط IN یا خطوط تلفن هوشمند) مشابه سرویسهای غیر رایگان موجود درکشور مانند رایانه کمک، سیستم مشاوره تلفنی، تلفن قصه گو کردهاند و از طریق نصب بدافزار روی گوشی قربانیان و برقراری تماس صوتی با خطوط مورد نظر، درآمد هنگفتی به دست میآورند.
وی هم چنین اضافه کرد: به دلیل بعد مسافت و حوزه جغرافیایی جرم صورت گرفته، پیگیری پروندههای مذکور مشمول زمان خواهد بود.جهانشیری با بیان قطع اتصال دائمیگوشی به اینترنت در صورت عدم نیاز، به شهروندان توصیه کرد: برای عضویت در شبکههای اجتماعی بوسیله گوشی تلفن همراه هوشمند از سیمکارت دائمییا سیمکارت با شارژ زیاد استفاده نشود و از دانلود و نصب نرمافزارهای ناشناس و کلیک روی لینک و سایت ناشناس جدا خودداری شود.
مخلص کلام اینکه رعایت جانب احتیاط در برخورد با لینکهای مشکوک، خودداری از وارد کردن مشخصات کاربری خود در سایتهای مختلف و اطمینان از سلامت نرمافزارهای مختلف و بررسی دسترسی آنها در هنگام نصب، از جمله مواردی است که از کاربر در مقابل گرفتار شدن در دام هکرها محافظت میکند، بنابراین لازم است که کاربران بررسی دسترسی اپلیکیشنها را بیش از پیش جدی بگیرند و از منابع معتبری برای نصب برنامههای مورد نیازخود استفاده کنند تا احتمال گرفتار شدن خود را به حداقل برسانند.(منبع:عصرارتباط)