ما هم از وضع اینترنت راضی نیستیم
فرشید رضایی – "من به عنوان رئیس جمهور از شرایط پهنای باند راضی نیستم، ما قرارمان با وزارتخانه این است که هر چه سریعتر برای راه اندازی نسل سه و چهار و پهنای باند وسیع نه تنها برای منابع و تجارت حتی برای موبایلهایی که در اختیار مردم و کاربران وجود دارد، اقدام کنند."
این بخشی از اظهارات رییس جمهور در جشنواره فناوری اطلاعات و ارتباطات بود. اما در این خصوص باید تاملی کرد. موضوع این است که کاربران اینترنت در ایران سالهایی طولانیست که از قیمت و کیفیت اینترنت ناراضی هستند و فریادشان به آسمان بلند است.
خوشبختانه توسعه اینترنت از جهات گستردهای از تامین، توزیع، قیمتگذاری، اعطای مجوزها، ایجاد بسترها و نظارت بر کیفیت، تماماً و قانوناً در اختیار دولت و مشخصاً وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است.
لذا این وزارتخانه میتواند با بهرهگیری از ابزار قانونی و فنی خود به کل مشکل نرمافزاری و سختافزاری اینترنت را در کشور حل کند. مسایل امنیتی و فرهنگی نیز طبعاً متولیان خاص خود را دارد.
از این رو اگر بنای دولت بر توسعه ضریب نفوذ کمی و کیفی اینترنت و همچنین کاهش نرخ دسترسی به آن باشد، همه چیز مهیا و در دسترس است. پس در این مورد خاص چوبی لای چرخ دولت نیست. از جمله این که دولت میتواند سریعا و با اعطای مجوزهای متنوع در حوزه اینترنت که نمونه بارز آن مجوز نسل 3 و 4 موبایل است، یک جهش در این عرصه ایجاد کند.
تا کنون که اگرچه گفته میشود مجوز نسلهای پیشرفته اینترنت و موبایل در دست تهیه و ابلاغ است اما برخی شواهد نشان از وجود اختلافات و موانعی در این امر دارد.
فارغ از این مسایل، قیمت اینترنت هیچ ربطی به مجوزهای موجود و جدید ندارد. بر اساس گزارشی که چندی پیش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر کرد، قیمت تمام شده اینترنتی که انحصاراً توسط شرکت دولتی زیرساخت تامین میشود، از زمان خرید از تامین کننده بینالملل تا عرضه به داخل کشور 25 برابر میشود.
لذا دولت میتواند هر چه سریعتر یا قیمت اینترنت خود را ارزان کند یا به رقبای خصوصی که سالهاست تقاضای ورود به این عرصه را دارند، مجوز فعالیت بدهد تا به این ترتیب و در فضایی رقابتی مشکل قیمت اینترنت حل شود.
با این وجود و بدون هیچ پیشداوری آیا دولت عملا مشکل قیمت، کیفیت و کمیت اینترنت را حل خواهد کرد؟.
منبع:موبنا
- ۹۳/۰۲/۲۹