محقق نشدن شرایط تولید قطعات رایانهای
اهداف جدولی که برای تولید SKD و CKD قطعات رایانهای در سال 1370 تدوین شده بود، تاکنون محقق نشده است.
محمدحسین محبی - رئیس سندیکای تولیدکنندگان فناوری اطلاعات ایران - در گفتوگو با خبرنگار صنعت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با بیان این مطلب اظهار داشت: تولیدکنندگان در زمینه تولید قطعات الکترونیکی و بهویژه قطعات کامپیوتر هرگاه به یک سود حاشیهای رسیدند از آن سود برای بیمه کردن کالای خود استفاده میکنند و دیگر توجهی به ساخت داخل کردن محصول نخواهند داشت.
وی ادامه داد: اینکه یک تولیدکننده داخلی به تولید تحت لیسانس یک شرکت خارجی اقدام کند و این کار را طی چندین سال برای تولید تنها یک نوع کالا ادامه دهد، در حالیکه تلاش برای نوآوری و افزایش سهم خود در تولید آن محصول نداشته باشد، نوعی رانت برای طرف خارجی خواهد بود.
او خاطرنشان کرد: نباید اجازه دهیم شرکتهای خارجی به بهانه تولید و با تولید سطحی، با یک تولید محصول سهم بزگی از بازار کشور را به خود اختصاص دهند؛ زیرا این کار به نفع اقتصاد کشور و مصرفکنندگان نخواهد بود.
وی با تاکید بر لزوم افزایش عمق تولید شرکتهای خارجی طرف مشارکت با تولیدکنندگان ایرانی در تولید یک محصول تحت لیسانس اظهار داشت: در سال 70 جدول تولید SKD محصولات کامپیوتری تدوین و قرار شد تا پایان سال 74 از نظر مونتاژ این محصولات به خودکفایی برسیم.
وی ادامه داد: این جدول براساس مصوبه شورای تولیدکنندگان رایانه تدوین شد و قرار بود تولید کنندگان از سال 75 وارد فاز تولید CKD محصولات رایانهای شوند و تا پایان سال 79 مراحل تولید CKD طوری پیش رود که از واردات بسیاری قطعات به صورت SKD و CKD بینیاز شویم و به این ترتیب در یک دوره 10 ساله از مرحله مونتاژ مقدماتی به تولید پیشرفته وارد شویم؛ ولی متاسفانه این اتفاق نیفتاد و هنوز هم شاهد مونتاژ مقدماتی برخی محصولات رایانهای هستیم.
محبی در ادامه خواستار بازنگری پروانههای بهرهبرداری صادرشده برای واحدهای تولیدکننده قطعات کامپیوتری شد و گفت: در حال حاضر بسیاری از تولیدکنندگان برای سالها به مونتاژ یک محصول اقدام میکنند و تولید آنها دارای فناوری بومی نیست و صرفا یک کار تکراری و فاقد ارزش اقتصادی مناسب انجام میشود.
وی با بیان اینکه هم اکنون از نظر تولید برخی قطعات رایانهای خودکفا هستیم، تصریح کرد: در زمینه برخی فرآوردههای نرمافزاری و سختافزاری دارای صادرات هستیم و در مقابل در تولید برخی محصولات مانند مونیتور شاهد نوآوری و حرکت به سمت تولید داخل کردن نبودهایم.
وی افزود: براساس برنامه چهارم توسعه باید سالانه دو میلیون رایانه در کشور تولید شود که با توجه به اینکه تمام مصرفکنندگان توان خرید مونیتورهای مسطح را ندارند میتوانیم به تولید مونیتورهای لامپی 14 یا 15 اینچ اقدام کنیم که دارای فناوری پیچیدهای هم نیست.
- ۸۵/۰۹/۲۸